Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Το πραξικόπημα του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί είναι η τελευταία σε μια σειρά από απόπειρες πραξικοπήματος σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ

Νίγηρας: Ιταλία και Γαλλία σπεύδουν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους

Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία αποφάσισαν να μην καθυστερήσουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από τη χώρα του Νίγηρα, όπου η κατάσταση έχει γίνει ιδιαιτέρως ασταθής μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Από σήμερα η απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Γαλλία θα αρχίσει σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων της από το Νίγηρα, «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι».

Το Κε ντ’ Ορσέ δικαιολογεί την απόφασή του αυτή επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές εναντίον της [γαλλικής] πρεσβείας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα».

«Η απομάκρυνση αυτή θα αρχίσει από σήμερα», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι γαλλικές αρχές εργάζονται επίσης για την απομάκρυνση πολιτών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Canada 'Strongly Condemns' Niger Military Coup as Others Threaten Sanctions, Cut Aid
Νιγηριανοί συμμετέχουν σε πορεία που καλούν οι υποστηρικτές του πραξικοπηματία στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί στη Νιαμέι του Νίγηρα, στις 30 Ιουλίου 2023. (The Canadian Press/AP-Sam Mednick)

Η Ρώμη θα οργανώσει ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό πολιτών από την πρωτεύουσα του Νίγηρα

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα προγραμματίσει ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό Ιταλών πολιτών από τη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, μετά από το πραξικόπημα που έγινε στην αφρικανική χώρα.

«Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει στους συμπολίτες μας στη Νιαμέι την ευκαιρία να φύγουν από την πόλη με ειδική πτήση προς την Ιταλία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην πλατφόρμα Χ, που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter.

Και ο Καναδάς καταδικάζει το πραξικόπημα

Ο Καναδάς δήλωσε και αυτός την αντίθεσή του στο πραξικόπημα στον Νίγηρα, καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι η πολιτική αστάθεια σε όλη τη Δυτική Αφρική θα ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές ομάδες και τη δράση της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ.

Μια φράξια του στρατού του Νίγηρα ισχυρίζεται ότι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ, αφού τον συνέλαβε στο παλάτι του την περασμένη Τετάρτη.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά από απόπειρες πραξικοπήματος σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, όπου η λεγόμενη ομάδα του Ισλαμικού Κράτους στρατολογεί μαχητές και διαπράττει σφαγές.

Ο Καναδάς για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις αναφέρει σε ένα τουίτ ότι η Οτάβα «καταδικάζει απολύτως την απόπειρα πραξικοπήματος» στον Νίγηρα και ζητά την απελευθέρωση του Μπαζούμ.

Ο Καναδάς έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του προς την Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών, μια ομάδα 15 χωρών που έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις σε ηγέτες και να στείλει στρατεύματα εάν ο Μπαζούμ δεν αποκατασταθεί στην εξουσία.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη αποσύρει τη βοήθεια από τη χώρα, ενώ η Ουάσιγκτον σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε