Δοκίμασα για πρώτη φορά τη Rasta Pasta πριν από έξι χρόνια σε ένα πάρτι γενεθλίων. Η εορτάζουσα ήταν από τη Τζαμάικα και τη Νιγηρία, οπότε δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι το μενού περιελάμβανε αυτό το τζαμαϊκανό πιάτο, του οποίου η κρεμώδης υφή με γοήτευσε αμέσως!
Η μακαρονάδα ‘ράστα’ είναι μια τζαμαϊκανή παραλλαγή του ιταλικού ‘αλφρέντο’. Σκεφτείτε πικάντικα καρυκεύματα, πιπεριές Scotch bonnet, τζίντζερ και θυμάρι. Ως χορτοφάγος που αποφεύγει και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αναζήτησα τρόπους να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου. Από την εμπειρία μου με τη χορτοφαγική μαγειρική, σκέφτηκα ότι το μυστικό βρίσκεται στο γάλα καρύδας.
Πέρα από τα πολλά διατροφικά οφέλη του, το γάλα καρύδας προσθέτει μια λεπτή γλυκύτητα στο μαγείρεμα. Καθώς οι φθινοπωρινοί μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο) είναι περίοδος αιχμής για την καρύδα, είναι και ιδανική περίοδος για τη χρήση φρέσκιας στη μαγειρική.
Για ένα γεύμα τριών χορτοφαγικών/νηστίσιμων πιάτων, προτείνω μια πικάντικη σαλάτα τομ γιαμ (tom yum), ράστα πάστα για κυρίως πιάτο και ντόνατς καρύδας-σοκολάτας για επιδόρπιο.
Αν και το μενού συνδυάζει συνταγές από Ταϊλάνδη και Καραϊβική, αυτές δεν είναι ασύμβατες μεταξύ τους καθώς και οι δύο κουζίνες έχουν ινδικές επιρροές μέσω της μετανάστευσης Ινδών στην Καραϊβική ως υπηρετών των Βρετανών, κυρίως μεταξύ 1838 και 1920. Αυτό δημιούργησε μια ινδοκαραϊβική επιρροή που εμφανίζεται σε μέρη όπως το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η Γουιάνα και οδήγησε σε διαφορετικούς τρόπους διατροφής.
Πέραν τούτου, η Ινδία είχε εμπορικές συναλλαγές με τη Νοτιοανατολική Ασία, συγκεκριμένα με την Ταϊλάνδη, οπότε το ρότι και το κάρυ είναι συνηθισμένα και στα ταϊλανδέζικα μενού.
Πράγματι, πολλά από τα συστατικά της φωτεινής σαλάτας τομ γιαμ, όπως το τζίντζερ, το λεμονόχορτο και το σκόρδο, μεταφέρονται εύκολα στη ράστα πάστα.
Η αρχική συνταγή για τη σαλάτα απαιτεί έξι ταϊλανδέζικες πιπεριές, αλλά αν είστε ευαίσθητοι στα πικάντικα, χρησιμοποιήστε λιγότερες. Πρόσθεσα επίσης λάδι καρύδας στο ντρέσινγκ της σαλάτας για να συνδέσω δύο τρόφιμα που συνήθως δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, και αντικατέστησα τις ταϊλανδέζικες πιπεριές με τις (πολύ πικάντικες) Scotch bonnet που συνήθως χρησιμοποιούνται στη σάλτσα της μακαρονάδας. Και τα δύο πιάτα έχουν γεύση εσπεριδοειδών και είναι εξαιρετικά πολύχρωμα.
Το προτεινόμενο γεύμα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που είναι σημαντικό για όσους ακολουθούν έναν φυτικό τρόπο ζωής είτε λόγω νηστείας είτε χορτοφαγίας.
Η σαλάτα περιέχει ανάμεικτα λαχανικά, δροσιστική μέντα, κόλιανδρο, ντομάτες και λεμονόχορτο και είναι γαρνιρισμένη με κρεμμυδάκια.
Η σάλτσα της μακαρονάδας ‘ράστα’ γίνεται με κρέμα γάλακτος και βούτυρο, σπανάκι και πιπεριά, τα οποία αναμιγνύονται με κοτόπουλο και γαρίδες. Για τη νηστίσιμη εκδοχή, χρησιμοποιήστε μανιτάρια πορτομπέλο, τα οποία έχουν την ίδια τρυφερή υφή με το κρέας. Σοτάροντας πρώτα τις πιπεριές, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια απορροφούν επιπλέον γεύσεις. Το γάλα καρύδας μετριάζει το κάψιμο του πιάτου.
Τα ντόνατ καρύδας και σοκολάτας τονίζουν επαναφέρουν την καρύδα, τόσο στη ζύμη όσο και στο γλάσο, αλλά προσέξτε: μην βάλετε υπερβολική ποσότητα γάλακτος καρύδας γιατί θα έχετε ένα επιδόρπιο που μοιάζει με σούπα.
Πικάντικη σαλάτα Tom Yum
Για 6 άτομα
Η πάστα τσίλι και η καστανή ζάχαρη προσθέτουν μια πικάντικη και γλυκιά νότα στο ντρέσινγκ. Το αγγούρι προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, που αντισταθμίζει την πικάντικη γεύση.
Υλικά
Για το ντρέσινγκ
- 6 ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λάιμ
- 3 κ.σ. σάλτσα ταμάρι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. ταϊλανδέζικη γλυκιά πάστα τσίλι (nam prik pao) ή πάστα τσίλι sambal oelek
Για τη σαλάτα
- 6 κ.σ. λεμονόχορτο ψιλοκομμένο
- 6 κ.σ. φύλλα από καφίρ λάιμ ή από λεμονοθύμαρο, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κ.γλ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια πρασινάδες (μαρούλι, κέιλ, λάχανο, σαλάτα, κλπ)
- 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, για γαρνιτούρα
- 1-2 αγγούρια, κομμένα σε λεπτές φέτες, για γαρνιτούρα
Παρασκευή
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τα συστατικά του ντρέσινγκ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ομοιογενές, περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρετε στο ψυγείο.
Βάλτε το ψιλοκομμένο λεμονόχορτο, τα φύλλα λάιμ, τον κόλιανδρο και τα φύλλα μέντας σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τις ντομάτες και τα κρεμμυδάκια. Ανακατέψτε με το λάδι. Προσθέστε τη πράσινη σαλάτα στο μπολ και ανακατέψτε..
Ρίξτε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατέψτε απαλά για να πάει παντού.
Μοιράστε σε πιάτα σαλάτας χρησιμοποιώντας λαβίδες. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις φέτες αγγουριού.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το «Vegan Thai Kitchen» των Sarah & Rendo Jansala
Rasta Pasta
Για 6 άτομα
Χρησιμοποίησα ζυμαρικά Veggie Craft Rotini, τα οποία είναι φτιαγμένα από κινόα, κουνουπίδι και φακές, τα οποία είναι καλή πηγή σιδήρου για χορτοφάγους και βέγκαν.
Μπορείτε να αγοράσετε το καρύκευμα jerk σε κατάστημα μπαχαρικών, σε καραϊβική ή μεξικάνικη αγορά ή στο Amazon. Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε στο σπίτι με ένα μείγμα από πιπέρι, καγιέν, πάπρικα, θυμάρι, κόλιανδρο, κόκκινο πιπέρι, πιπεριά Scotch bonnet, σκόρδο, τζίντζερ, κύμινο, σκόνη κρεμμυδιού, αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Υλικά
Για τη σάλτσα
- 1 κουτί 400 γρ. γάλα καρύδας
- 1/2 φλιτζάνι μείγμα καρυκευμάτων jerk
- 1/4 φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κύμινο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο
- 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση και στιμμένο, ή 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 1 φύλλο δάφνης ή κλαράκι θυμάρι
- 1/4 φλιτζανιού θυμάρι λεμονιού
- 2 καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
Για τα ζυμαρικά
- 230 γρ. ζυμαρικά
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
- 1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά
- 1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένο σπανάκι ή 1 φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
- 1/3 φλιτζανιού λεμονόχορτο, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
- 1/2 φλιτζάνι κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα
Παρασκευή
Βάλτε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ύστερα, κρατήστε τη σάλτσα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Εν τω μεταξύ, βράστε νερό σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε για 8 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε τα και αφήστε τα στην άκρη μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέστε τις φέτες πιπεριάς και μαγειρέψτε όσο να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν αρωματικές, διατηρώντας όμως το έντονο χρώμα τους. Κατόπιν, ψιλοκόψτε τις και προσθέστε τις στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά.
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν αρωματικά, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και αφήστε τα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια, προσθέστε το σπανάκι μαζί με αλάτι και πιπέρι. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν και μαλακώσουν, ρίξτε το μείγμα στα ζυμαρικά.
Από πάνω ρίξτε τη ζεστή σάλτσα και ανακατέψτε με μια κουτάλα.
Σερβίρετε με λεμονόχορτο και κρεμμυδάκια.
Συνταγή της Shaylah Brown, Post-Gazette
Ντόνατ με καρύδα και σοκολάτα
Για 4 άτομα
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, αλλά απαιτεί χρόνο. Αφού διαμορφώσετε τη ζύμη σε ντόνατ, θα πρέπει να τα αφήσετε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, ώστε να σταθεροποιηθούν.
Για τα ντόνατ
- 1 φλιτζάνι αλεύρι βρώμης
- 1 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
- 1/4 φλιτζανιού κακάο ή σκόνη κακάο
- 2 κ.σ. σκόνη χαρουπιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 1/4 φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας
- 1/4 φλιτζανιού λάδι καρύδας, συν επιπλέον για το τηγάνι
Για το γλάσο
- 1/4 φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου
- 1/4 φλιτζανιού λάδι καρύδας
- 1/4 φλιτζανιού βούτυρο αμυγδάλου
- 1/4 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
- 1/4 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλιτζανιού γάλα καρύδας
Παρασκευή
Βάλτε το αλεύρι βρώμης και καρύδας, το κακάο και το χαρούπι σε σκόνη, το αλάτι, τους χουρμάδες, το σιρόπι σφενδάμου, τη βανίλια και το γάλα καρύδας σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε σταδιακά το λάδι καρύδας μέχρι να έχετε ένα λείο ζυμάρι. Αν δεν έχετε μούλτι, ψιλοκόψτε τους χουρμάδες και ανακατέψτε τους σε ένα μπολ με τα άλλα συστατικά.
Αφήστε το μείγμα στην άκρη και ετοιμάστε το γλάσο.
Σε ένα μπλέντερ, ανακατέψτε το σιρόπι σφενδάμου, το λάδι καρύδας, το αμυγδαλέλαιο, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα καρύδας και χτυπήστε μέχρι να αποκτήσετε μια ομαλή και κρεμώδη σύσταση. Εναλλακτικά, ανακατέψτε τα συστατικά με το χέρι σε ένα μπολ μέχρι να αποκτήσετε μια ρευστή σύσταση.
Καλύψτε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλείψτε το ελαφρά με λάδι καρύδας.
Διαμορφώστε το μείγμα των ντόνατ σε 4 μικρά στρογγυλά κομμάτια, πιέζοντας στο κέντρο για να δημιουργήσετε μια τρύπα, και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στο ταψί σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών μεταξύ τους.
Τοποθετήστε το ταψί στην κατάψυξη και αφήστε τα ντόνατς να σταθεροποιηθούν για τουλάχιστον 2 ώρες. Στη συνέχεια βγάλτε τα και αφήστε τα να ξεπαγώσουν (για περίπου 30-45 λεπτά).
Ρίξτε το γλάσο σε ένα μπολ και βουτήξτε τα ντόνατ στο γλάσο για να τα καλύψετε.
Μεταφέρετε τα ντόνατ σε πιατέλα, πασπαλίστε με αμύγδαλα και τριμμένη καρύδα και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Της Shaylah Brown, Pittsburgh Post-Gazette








