Παρασκευή, 11 Οκτ, 2024
Ο Αμερικανός φυσικός Τζον Κλάουζερ στο σπίτι του, στο Γουόλνατ Κρικ της Καλιφόρνια, στις 4 Οκτωβρίου 2022, μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Φυσικής.

Νoμπελίστας απορρίπτει τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας έναν παράγοντα που αγνοήθηκε

Ο νομπελίστας Τζον Κλάουζερ αμφισβήτησε τα κυρίαρχα κλιματικά μοντέλα, τα οποία, όπως λέει, αγνοούν μια βασική μεταβλητή.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Τζον Κλάουζερ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επειδή αμφισβήτησε τα κυρίαρχα κλιματικά μοντέλα, τα οποία, όπως είπε, αγνοούν μια βασική μεταβλητή.

Ο κος Κλάουζερ, ο οποίος τιμήθηκε το 2022 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη συμβολή του στην κβαντομηχανική, είναι κάτοχος πτυχίων από το Caltech και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore και στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Το 2010, τιμήθηκε με μέρος του βραβείου Wolf στη Φυσική.

Πρόσφατα, ο κος Κλάουζερ υπέγραψε, όπως και ένας ακόμα νομπελίστας και περισσότεροι από 1.600 επαγγελματίες, την Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα (WCD) που οργάνωσε η Climate Intelligence. Η δήλωση αυτή υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ότι η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πειστική και ότι η ιστορία της Γης επί χιλιάδες χρόνια μαρτυρά ένα σταθερά μεταβαλλόμενο κλίμα.

Το WCD υπογραμμίζει τους περιορισμούς των σημερινών κλιματικών μοντέλων, δηλώνοντας ότι υπερτονίζουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

«Επιπλέον, [τα κλιματικά μοντέλα] αγνοούν το γεγονός ότι ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με CO2 είναι ευεργετικός», αναφέρει το WCD.

Η δήλωση σημειώνει επίσης ότι τόσο οι φυσικές όσο και οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και ότι η πραγματική αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα, αποκαλύπτοντας την ελλιπή κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «American Thought Leaders» της Epoch TV, ο κος Κλάουζερ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την ποιότητα της τρέχουσας έρευνας για το κλίμα και υποστήριξε ότι η αμερικανική πολιτική για το κλίμα είναι λανθασμένη.

Ο ρόλος των νεφών

Σημαντικές εκθέσεις για το κλίμα, όπως αυτές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Βασιλικής Εταιρείας, δίνουν έμφαση στον ρόλο του CO2, αλλά χάνουν τον στόχο τους όσον αφορά τον κρίσιμο ρόλο των νεφών στο κλιματικό σύστημα, σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ.
Η περιέργειά του για τα σύννεφα ξεκίνησε όταν συμμετείχε σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Ο κος Κλάουζερ δήλωσε σχετικά: «Έχω διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό τουλάχιστον δώδεκα φορές. Στο σκάφος τοποθετούσα ηλιακούς συλλέκτες για να φορτίζω τις μπαταρίες. … Είχα ένα αμπερόμετρο στην ισχύ των ηλιακών συλλεκτών και παρατήρησα ότι κάθε φορά που πλέαμε κάτω από ένα σύννεφο, η ισχύς των ηλιακών συλλεκτών έπεφτε κατά 50% στο μισό της τιμής που είχε, και μετά βγαίναμε από το σύννεφο και μπουμ, η ισχύς τους ανέβαινε ξανά. Και αναρωτήθηκα γιατί ακριβώς είναι ένας παράγοντας δύο πραγμάτων.

»Έτσι έγινα πολύ περίεργος για το πώς λειτουργούν τα σύννεφα. Όταν εμφανίστηκαν τα κλιματικά ζητήματα, συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι η νεφοκάλυψη έχει βαθιά επίδραση στη θερμική εισροή της γης, καθώς τα σύννεφα αντανακλούν τεράστιες ποσότητες ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα.

»Και έτσι διάβασα όλες τις διάφορες εκθέσεις της IPCC, τις εκθέσεις της Εθνικής Ακαδημίας για το θέμα αυτό. Ως φυσικός, είχα εργαστεί σε ορισμένα εξαιρετικά ιδρύματα – το Caltech, το Columbia, το Cal Berkeley – όπου έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως επιστήμονες. Διαβάζοντας αυτές τις εκθέσεις, τρόμαξα από την προχειρότητά τους. Ειδικότερα, ήταν πολύ προφανές, ακόμη και στις πρώτες εκθέσεις, και είναι κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ότι τα σύννεφα δεν είχαν κατανοηθεί καθόλου. … Είναι απλά κακή επιστήμη.»

Ο κος Κλάουζερ υπογράμμισε τις ιδέες του πρώην επιστημονικού συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Στιβ Κούνιν. Στο βιβλίο του κου Κούνιν «Unsettled: What Climate Science Tells Us, What It Doesn’t, and Why It Matters» (Ένα ανοικτό ζήτημα: Τι μας λέει η Επιστήμη του Κλίματος, τι δεν μας λέει και γιατί αυτό είναι σημαντικό), ο συγγραφέας σημείωσε την ασυνέπεια των 40 υπολογιστικών μοντέλων της IPCC, τονίζοντας την αδυναμία τους να εξηγήσουν το κλίμα του περασμένου αιώνα και υποδεικνύοντας ότι από τα μοντέλα αυτά λείπει ένα κρίσιμο κομμάτι της φυσικής.

Clouds pictured in Guna Yala Comarca, Panama, near the island of Carti Sugtupu in the Caribbean Sea, on Aug. 28, 2023. (Luis Acosta/AFP via Getty Images)
Σύννεφα στην περιοχή Γκούνα Γιάλα Κομάρκα του Παναμά, κοντά στο νησί Κάρτι Σουγκτούπου στην Καραϊβική Θάλασσα, στις 28 Αυγούστου 2023. (Luis Acosta/AFP μέσω Getty Images)

 

Το κομμάτι που λείπει

«Πιστεύω ότι έχω το κομμάτι του παζλ που λείπει και το οποίο έχει παραλειφθεί σχεδόν σε όλα αυτά τα προγράμματα υπολογιστών», δήλωσε ο κος Κλάουζερ. «Και αυτό είναι η επίδραση των σύννεφων.»

Πολλές θεωρίες για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή επικεντρώνονται φυσικά στις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, αλλά, όπως είπε, αυτά τα μοντέλα παραβλέπουν τη σημασία της δυναμικής των νεφών.

Ο κος Κλάουζερ αναφέρθηκε στην έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας του 2003, η οποία, όπως είπε, «παραδέχθηκε πλήρως» την έλλειψη κατανόησης για τα σύννεφα και έκανε «μια ολόκληρη σειρά λανθασμένων δηλώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των νεφών».

Αναφερόμενος στην ταινία του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ «Μια ενοχλητική αλήθεια», ο κος Κλάουζερ είπε: «[Ο κος Γκορ] επιμένει να μιλάει για μια Γη χωρίς σύννεφα». Σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ, αυτή η απεικόνιση της Γης χωρίς σύννεφα αντικατοπτρίζει την προσέγγιση που ακολουθούν πολλοί στην επιστημονική κοινότητα του κλίματος.

«Αυτή είναι μια εντελώς τεχνητή Γη», είπε. «Είναι μια εντελώς τεχνητή περίπτωση για τη χρήση ενός μοντέλου και αυτό είναι λίγο πολύ αυτό που χρησιμοποιούν η IPCC και άλλοι – μια Γη χωρίς σύννεφα.»

Ο κος Κλάουζερ επεσήμανε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν σταθερά μεγάλες αποκλίσεις στη νεφοκάλυψη, η οποία μπορεί να καλύπτει από 5 έως 95% της γήινης επιφάνειας.

«Το κλάσμα της νεφοκάλυψης έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις σε ημερήσιες εβδομαδιαίες χρονικές κλίμακες. Αυτό το ονομάζουμε καιρό. Δεν μπορείτε να έχετε καιρό χωρίς να έχετε σύννεφα», δήλωσε.

A photo of planet Earth from NASA’s Earth Polychromatic Imaging Camera on the DSCOVR satellite on Sept. 11, 2018. (NASA Earth Observatory)
Φωτογραφία του πλανήτη Γη από την πολυχρωματική κάμερα απεικόνισης της Γης του δορυφόρου DSCOVR της NASA στις 11 Σεπτεμβρίου 2018. (NASA Earth Observatory)

 

Η επίδραση των νεφών συγκριτικά με αυτήν του CO2

Τα σύννεφα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας της Γης, λειτουργώντας ως «θερμοστάτης νεφών-ηλιακού φωτός-ανακλαστικότητας» που «ελέγχει το κλίμα και τη θερμοκρασία της Γης και τη σταθεροποιεί πολύ δραστικά», σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ.

Καθώς αποτελούν τα δύο τρίτα της γήινης επιφάνειας, οι ωκεανοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό των νεφών, είπε.

Τα ελάχιστα σύννεφα έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη έκθεση του ωκεανού στον ήλιο, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη εξάτμιση και επακόλουθο σχηματισμό νεφών, με αποτέλεσμα περισσότερα σύννεφα. Τα άφθονα σύννεφα μειώνουν αυτό το ηλιακό φως, περιορίζοντας έτσι τους ρυθμούς εξάτμισης και το σχηματισμό νεφών, με αποτέλεσμα λιγότερα σύννεφα, σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ.

Αυτή η εναλλαγή λειτουργεί σαν ένας φυσικός θερμοστάτης για τη θερμοκρασία της γης, είπε.

Ο κος Κλάουζερ υποστηρίζει ότι αυτός ο μηχανισμός «θερμοστάτη» έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη θερμοκρασία της Γης από την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή του μεθανίου. Παρουσίασε στην Epoch Times κάποιους αρχικούς υπολογισμούς που δείχνουν ότι η επίδραση αυτού του μηχανισμού ανάκλασης των νεφών μπορεί να επισκιάσει την επίδραση του CO2 κατά 100 ή και 200 φορές.

Σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ, όλα τα σύννεφα, ανεξάρτητα από το ύψος ή τον τύπο τους, φαίνονται έντονα λευκά όταν τα βλέπει κανείς από την κατεύθυνση του ήλιου. Συνήθως αντανακλούν σχεδόν το 90% του εισερχόμενου ηλιακού φωτός, είπε. Το κλάσμα ανακλαστικότητας αναφέρεται ως albedo. Το albedo έχει διατηρηθεί ανακριβώς σταθερό σε διάφορα κλιματικά μοντέλα, σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ.

Είπε ότι βρίσκει απορίας άξιον το γεγονός ότι αυτές οι σημαντικές διακυμάνσεις, που κυμαίνονται από 5 έως 95% νεφοκάλυψη, έχουν αγνοηθεί.

Ο κος Κλάουζερ είπε επίσης ότι τα σύννεφα είναι αναπόσπαστο μέρος της δυναμικής του καιρού, ωστόσο τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα, των οποίων οι συντάκτες «παραδέχονται εκ των προτέρων ότι τα μοντέλα τους δεν μπορούν να προβλέψουν τον καιρό», έχουν χρησιμοποιηθεί για να προβλέψουν δραστικές κλιματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της «αποκάλυψης της κλιματικής κρίσης».

Ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στους μέσους όρους των καιρικών συνθηκών σε βάθος χρόνου, συνήθως τουλάχιστον 30 ετών. Ενώ οι αξιόπιστες καιρικές προβλέψεις περιορίζονται σε περίπου μια εβδομάδα με τα συνήθη μοντέλα πρόβλεψης καιρού, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο των νεφών, ο κος Κλάουζερ επεσήμανε μια αντίφαση που σημειώνεται στο βιβλίο του κου Κούνιν: Μόλις 5% αύξηση της νεφοκάλυψης μπορεί να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασιακή επίδραση του διπλασιασμού του ατμοσφαιρικού CO2. Παρά τις αποχρώσεις αυτές, τα μοντέλα της IPCC υποθέτουν επίμονα σταθερό albedo και αγνοούν τις τεράστιες διακυμάνσεις της νεφοκάλυψης, σύμφωνα με τον κο Κλάουζερ.

«Ανέντιμη παραπληροφόρηση»

Ο κος Κλάουζερ παρατήρησε ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής διαμορφώνει όλο και περισσότερο τις πολιτικές ατζέντες και επηρεάζει τη στρατηγική κατεύθυνση ολόκληρων εθνών.

«Όλος ο κόσμος τα κάνει όλα αυτά. Μεγάλο μέρος της πίεσης προέρχεται στην πραγματικότητα από την Ευρώπη, από τις διάφορες παγκόσμιες διασκέψεις», είπε, εικάζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της πίεσης μπορεί να έχει τις ρίζες του στην ταινία του κου Γκορ «Μια ενοχλητική αλήθεια», η οποία κατά την άποψή του έχει ενσωματώσει ανακριβή επιστημονικά στοιχεία.

Η ταινία του κου Γκορ υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα προκαλεί μια τρομερή κλιματική κρίση που απαιτεί παγκόσμια δράση. Αλλά ο κος Κλάουζερ δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή» είναι στην πραγματικότητα πολύ ανέντιμη παραπληροφόρηση που έχει παρουσιαστεί από διάφορους πολιτικούς.

Ο ίδιος επεσήμανε ένα άρθρο του 2013 στο Physics Today (pdf) των Τζέην Λούμπτσενκο και Τόμας Καρλ ως καθοριστικό για τη διαμόρφωση της αφήγησης, ιδίως κατά την περίοδο που η «υπερθέρμανση του πλανήτη» αναβαπτίστηκε σε «κλιματική αλλαγή».

«Ο λόγος που δόθηκε ήταν: “Λοιπόν, επειδή είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από απλή αύξηση της θερμοκρασίας”», είπε. Το άρθρο μιλά για έναν «δείκτη ακραίων κλιματικών φαινομένων στις ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή οδήγησε σε σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών που ολοκληρώθηκαν το 2012.

Ο δείκτης υποτίθεται ότι υποστηρίζεται από δεδομένα ενός αιώνα από την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Ένωση (ΕΩΑΕ) και λέγεται ότι συνδυάζει διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, των τυφώνων και των ξηρασιών.

Περιέργως, σημείωσε ο κος Κλάουζερ, ο δείκτης αφήνει έξω τη συχνότητα των ανεμοστρόβιλων EF3 και άνω – ίσως επειδή, όπως τόνισε ο κος Κούνιν στο βιβλίο του, αυτοί έχουν μειωθεί αισθητά.

«Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια μάλλον κατάφωρη έλλειψη ειλικρίνειας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω της ΕΩΑΕ», δήλωσε ο κος Κλάουζερ.

Χρησιμοποίησε δεδομένα από το άρθρο και τα σχεδίασε χρονολογικά και επίσης αντίστροφα. Παρατήρησε ότι τα δύο διαγράμματα ήταν ουσιαστικά δυσδιάκριτα, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό περί εμφανούς αύξησης του δείκτη.

«Είστε πραγματικά διατεθειμένοι να στοιχηματίσετε τρισεκατομμύρια δολάρια ότι ξέρετε ποιο [διάγραμμα] είναι το σωστό; … Αυξάνεται πραγματικά; Προφανώς όχι», δήλωσε ο κος Κλάουζερ.

«Όχι μόνο, όπως καταλαβαίνω, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αυξάνονται, αλλά η ικανότητά μας να τα μετριάσουμε έχει αυξηθεί. Έτσι, δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα.

»Αυτή η ανησυχία για το CO2, η ανησυχία για το μεθάνιο, η ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι όλα ένα πλήρες κατασκεύασμα από δημοσιογράφους ή/και ανέντιμους πολιτικούς.»

Είπε μάλιστα ότι συμφωνεί με τον Συνασπισμό για το CO2, ο οποίος υποστηρίζει ότι το CO2 είναι ένα ευεργετικό αέριο.

«Ιστορικά, για παράδειγμα, όταν οι δεινόσαυροι περιπλανιόνταν στη γη, τα επίπεδα του CO2 ήταν 10 φορές μεγαλύτερα από αυτά που βιώνουμε τώρα”, δήλωσε ο κος Κλάουζερ. «Οι δεινόσαυροι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτή τη γη με αυτό το χαμηλό επίπεδο CO2 [σήμερα], επειδή δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα τα δέντρα και τα φυλλώματα για να τους θρέψουν.»

«Η προώθηση του CO2 ως ευεργετικό αέριο, απ’ όσο μπορώ να πω, δεν είναι κάτι κακό [σ’ αυτό].Και ειδικότερα, όπως μόλις ανέφερα προηγουμένως, δεν είναι καθόλου σημαντικό για τον έλεγχο του κλίματος της Γης.»

Επέκρινε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μείωση του CO2 και του μεθανίου ως κολοσσιαία κατάχρηση πόρων που θα ήταν καλύτερα να διατεθούν για ανθρωπιστικές προσπάθειες. Τέτοιες πρωτοβουλίες «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», είπε.

«[Είναι] μια απόλυτη σπατάλη χρημάτων, χρόνου και προσπάθειας. Στραγγαλίζει τη βιομηχανία», δήλωσε ο κος Κλάουζερ.

Δεν περιμένει ωστόσο να αλλάξει κάτι.

«Η υποψία μου είναι ότι αυτά που λέω εδώ θα αγνοηθούν εντελώς. Στους ανθρώπους δεν αρέσει να τους λένε ότι έχουν κάνει τόσο μεγάλα λάθη», σχολίασε ο κος Κλάουζερ.

Των Jan Jekielek  και Mimi Nguyen Ly

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε