Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Μια κινεζική εθνική σημαία κυματίζει κοντά στις κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ένα στύλο φωτισμού στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, στις 15 Μαρτίου 2019. (Andy Wong/AP Photo)

Νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιούν: Η Κίνα ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα διεθνή τεχνολογικά πρότυπα

Το κινεζικό καθεστώς και άλλοι κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να ασκήσουν την επιρροή τους στα διεθνή τεχνολογικά πρότυπα, αλλά η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «ασύνδετη και υποτονική», προειδοποίησε επιτροπή βουλευτών.

Στην τελευταία της έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι κακόβουλοι παράγοντες όπως το κινεζικό και το ρωσικό καθεστώς «προσπαθούν να ξαναγράψουν τους κανόνες που διέπουν τα διεθνή μας συστήματα και την τεχνολογική ανάπτυξη και η τεχνολογική τυποποίηση τους παρέχει την ευκαιρία να το κάνουν».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Τομ Τούντενχατ θέτει μια ερώτηση καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (δεν απεικονίζεται) δίνει στοιχεία στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου στο Λονδίνο την 1η Σεπτεμβρίου 2021. (House of Commons/Screenshot μέσω PA)

 

Παρά τη «ρητή στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) για την εξαγωγή και την ενσωμάτωση των δικών του αυταρχικών αρχών της τεχνολογικής διακυβέρνησης σε όλο τον κόσμο», δήλωσαν οι βουλευτές, η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν μέχρι στιγμής «ασύνδετη και υποτονική».

Στη συνεχιζόμενη «μάχη μεταξύ αυταρχικών και βασισμένων στα δικαιώματα τεχνολογικών προτύπων και αξιών», δήλωσε η επιτροπή, είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλους για να «αποφύγει ένα μέλλον στο οποίο τα βασισμένα στα δικαιώματα και τα ανθρωποκεντρικά τεχνολογικά πρότυπα δεν θα είναι ο κανόνας».

Όλο και πιο διεκδικητική

Η επιτροπή προειδοποίησε ότι η Κίνα ασκεί αυξανόμενη επιρροή και «γίνεται όλο και πιο διεκδικητική» σε διεθνείς οργανισμούς καθορισμού προτύπων.

Μεταξύ 2016 και 2019, το 90% των προτάσεων προτύπων για τεχνολογίες επιτήρησης στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) υποβλήθηκαν από την Κίνα, ανέφερε η έκθεση.

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση, ένας μικρός αριθμός εταιρειών αποκλειστικά κινεζικής ιδιοκτησίας συμμετείχε στη διαμόρφωση των νέων κανόνων της ITU σχετικά με την αναγνώριση προσώπου.

Η αναγνώριση προσώπου είναι ένας τομέας ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για την καταστολή από το καθεστώς των αντιφρονούντων και των μουσουλμάνων Ουιγούρων, μεταξύ άλλων.

Η ITU δεν είναι ο μόνος παγκόσμιος φορέας θέσπισης προτύπων που έχει παρεισφρήσει το κινεζικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, κινεζικών συμφερόντων εταιρείες ήταν υπεύθυνες για 16 από τις 65 προτάσεις για νέες τεχνικές επιτροπές στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC) από το 2014.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ενώ στους οργανισμούς αυτούς υποτίθεται ότι «η καλύτερη τεχνολογία κερδίζει», υπήρξαν περιπτώσεις Κινέζων συμμετεχόντων που φέρεται να εξαναγκάστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση να ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων που κατέθεσαν κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Huawei.

Απαιτείται ισχυρότερη απάντηση

Η επιτροπή δήλωσε ότι απαιτείται «ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση» από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του για να «περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή των αυταρχικών κυβερνήσεων στις παγκόσμιες διαδικασίες τυποποίησης».

Ωστόσο, οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι κατανοεί τον αντίκτυπο που έχει η τεχνολογία στην εξωτερική πολιτική και την παγκόσμια διακυβέρνηση και μέχρι στιγμής έχει αμελήσει να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια παγκόσμια στρατηγική τεχνολογικής διακυβέρνησης».

Ο Τομ Τάουγκεντχατ, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε: «Αυταρχικά κακόβουλα κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές εξελίξεις για να προωθήσουν τις γεωπολιτικές τους ατζέντες».

«Με το να μην διεκδικούμε τη θέση μας στο τραπέζι, δίνουμε σε ξένα κράτη την άδεια να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών, ο οποίος έχει ξεκινήσει την προσπάθειά του να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.

Η έκθεση κάλεσε την κυβέρνηση να «επεκτείνει την επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο, για να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές τεχνολογίες αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας και, κυρίως, υποστηρίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε