Παρασκευή, 11 Οκτ, 2024
Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam συμμετέχει σε συνεδρίαση κατά την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, στις 19 Ιανουαρίου 2024. (FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Νταβός: Παγκόσμιοι ηγέτες συζητούν για τη θέσπιση «φόρου άνθρακα»

Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης πρότεινε έναν παγκόσμιο φόρο άνθρακα για να αναγκάσει τις εταιρείες να απομακρυνθούν από πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Θάρμαν Σανμουγκαράτναμ ζήτησε την καθιέρωση ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα ως λύση στο καταστροφικό ενδεχόμενο της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην Ελβετία.

Οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν φυσικά στη Γη εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και χαρακτηρίζονται τόσο από σταδιακές όσο και από ξαφνικές αλλαγές, όπως οι εποχές των παγετώνων. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι βιομηχανοποιημένες κοινωνίες μας -οι οποίες έχουν μάθει να καίνε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο για ενέργεια- απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου που φοβούνται ότι θα θερμάνουν τη γη με τρόπο που θα προκαλέσει αλλαγές στο κλίμα που θα είναι ταχύτερες από ό,τι μπορεί να διαχειριστεί ο πολιτισμός μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σανμουγκαράτναμ, δεν υπάρχει «ρεαλιστική λύση» για την καταπολέμηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής χωρίς ένα παγκοσμίως συντονισμένο σύστημα φόρων άνθρακα. Η μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, έχει παρουσιαστεί από ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής ως λύση για τη μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με φόρους για να επιβληθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Οι φόροι άνθρακα μπορούν να έχουν διάφορες μορφές, αλλά το Κέντρο για τις Κλιματικές και Ενεργειακές Λύσεις αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές, η κυβέρνηση είναι σε καλύτερη θέση για να καθορίσει την τιμή που πρέπει να πληρώνουν οι παραγωγοί για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνουν. Θεωρητικά, αυτό θα ανάγκαζε τις εταιρείες να περιορίσουν τις εκπομπές τους ή να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας -πολλές από τις οποίες παραμένουν διαλείπουσες από τη φύση τους, κοστίζουν περισσότερο ή είναι ακόμη υπό ανάπτυξη- για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ο κ. Σανμουγκαράτναμ λέει ότι αυτά τα συστήματα έχουν την αντίληψη ότι εμποδίζουν τη βιομηχανική ανάπτυξη και υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό στις φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον φόρο, ενώ παράλληλα είναι άδικα και οδηγούν σε πληθωρισμό – ένας χαρακτηρισμός με τον οποίο διαφωνεί.

«Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο τελικά είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτές θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε σχετικά με τις προβλέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν δεχθεί κριτική για την έλλειψη ακρίβειας μέχρι σήμερα στα βραχυπρόθεσμα μοντέλα τους.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σύστημα φόρων άνθρακα σε συνδυασμό με επιδοτήσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά και μια ροή χρηματοδότησης για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ώστε να τους επιτρέψει να συμμετάσχουν σε επενδύσεις, μετριασμό και προσαρμογή που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται», δήλωσε ο ηγέτης της Σιγκαπούρης.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο φόρος άνθρακα είναι μια «πραγματική ευκαιρία» και η μόνη «δίκαιη και ρεαλιστική λύση» για την καταπολέμηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι ο νέος φόρος θα ήταν πολιτικά δύσκολος

Σύμφωνα με μοντελοποίηση που δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο και ίσως απομένουν μόνο λίγα χρόνια για να δράσουμε. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι οι προκύπτουσες αλλαγές στα καιρικά πρότυπα θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη την καλλιέργεια τροφίμων και θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανάγκη για μετανάστευση, η οποία θα επιβαρύνει επιπλέον την οικονομική σταθερότητα των χωρών. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός απέναντι σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις αυξάνεται, καθώς πολλές από τις προηγούμενες προβλέψεις της IPCC δεν έχουν επαληθευτεί.

Ο Μοχάμεντ Αλ Τζαντάν, υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησε με μέρη της πρότασης του προέδρου Σανμουγκαράτναμ, συγκεκριμένα ότι πρέπει να υπάρξουν «επιδοτήσεις σε όσους έχουν ανάγκη». Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι ένας άλλος φόρος που μετακυλίεται στους πολίτες, ο οποίος εξακολουθεί να επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα ήταν ένα πικρό χάπι για πολλούς να το καταπιούν.

«Υπάρχει μεγάλη πολιτική αντίσταση από τα ανεπτυγμένα έθνη – πολιτικά, εσωτερικά. Θέλω να πω, ακούσαμε μόλις τώρα μερικά από τα σχόλια», είπε.

«Επομένως, το να πούμε ότι θα βάλουμε φόρο αλλά στη συνέχεια ότι θα ανακατευθύνουμε μέρος αυτού του φόρου σε χώρες με χαμηλό εισόδημα θα είναι πολύ δύσκολο πολιτικά, εξαιρετικά δύσκολο».

Αντ’ αυτού, κατά τη γνώμη του κ. Αλ Τζαντάν, η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στη βοήθεια των χωρών που πλήττονται από τη φτώχεια να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους τους, ώστε να μπορέσουν να «τροφοδοτήσουν τη δική τους μετάβαση». Όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές σύγχρονες ανέσεις, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα μέλη του φόρουμ κάθονταν σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο.

«Το να τους λέτε λοιπόν, άντε να φάτε κέικ, για ποιο λόγο ψάχνετε για ψωμί, είναι υποκρισία κατά τη γνώμη μου», είπε.

«Έχουν το δικό τους κεφάλαιο, επιτρέψτε τους να χρησιμοποιήσουν το δικό τους κεφάλαιο. Βοηθήστε τους να χρησιμοποιήσουν τη νεολαία τους, να ενδυναμώσουν τη νεολαία τους, να επανεκπαιδεύσουν τη νεολαία τους, να καταρτίσουν τη νεολαία τους. Αυτό είναι που θα αλλάξει πραγματικά την Αφρική και άλλες χώρες με χαμηλό εισόδημα», πρόσθεσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε