Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μιλάει στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, στη Βρετανία, στις 19 Μαΐου 2017. (REUTERS/Neil Hall)

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζητά να σταματήσει η έκδοση του Ασάνζ

Της Victoria Kelly-Clark

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις κάλεσε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψει την επιδίωξη της έκδοσης του φυλακισμένου Αυστραλού ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινδυνεύει να οδηγηθεί στην Αμερική, αφού βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να εκδοθεί για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φερόμενη συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, οι οποίες αποκάλυπταν ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sydney Morning Herald την Τρίτη, ο Τζόις κάλεσε τον ιδρυτή του Wikileaks είτε να αντιμετωπίσει τα βρετανικά δικαστήρια για τα φερόμενα εγκλήματα είτε να σταλεί πίσω στην Αυστραλία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Ασάνζ μπορεί τώρα να εκδοθεί, όταν τα εγκλήματά του δεν παραβιάζουν τους αυστραλιανούς νόμους και δεν διαπράχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Ασάνζ δεν έκλεψε κανένα αμερικανικό μυστικό αρχείο- το έκανε η Αμερικανίδα πολίτης Τσέλσι Μάνινγκ», δήλωσε ο Τζόις. «Στην Αυστραλία, έλαβε γι’ αυτό βραβείο Walkley στη δημοσιογραφία».

«Ο Ασάνζ δεν παραβίαζε κανέναν αυστραλιανό νόμο κατά τη στιγμή των πράξεών του. Ο Ασάνζ δεν βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν συνέβη το γεγονός που συζητείται σε δικαστήριο τώρα στο Λονδίνο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: γιατί πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ; Αν προσέβαλε το Κοράνι, θα εκδίδονταν στη Σαουδική Αραβία;», είπε.

Ο Μπάρναμπι Τζόις μιλάει στον Τύπο στην Καμπέρα της Αυστραλίας, στις 16 Φεβρουαρίου 2018. (Michael Masters/Getty Images)

 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός διερωτήθηκε στη συνέχεια αν οι Αυστραλοί πολίτες θα συμφωνούσαν με αυτό.

«Φανταστείτε να μην ήταν ο Ασάνζ αλλά εσείς που βρισκόσασταν στο δικαστήριο στη Βρετανία», έγραψε ο Τζόις.

«Αν είμαστε ικανοποιημένοι ότι αυτή η διαδικασία έκδοσης ενός Αυστραλού στις ΗΠΑ για παραβίαση των νόμων τους, ακόμη και όταν δεν βρισκόταν στη χώρα αυτή, είναι δίκαιη, είμαστε επομένως διατεθειμένοι να την αποδεχτούμε ως προηγούμενο για την εφαρμογή σε οποιουσδήποτε άλλους νόμους οποιουδήποτε άλλου έθνους σε οποιονδήποτε πολίτη μας;».

Ο Τζόις κάλεσε επίσης τη Βρετανία να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που πάντα φιλοδοξούσε να έχει σε μια δημοκρατία, λέγοντας ότι «μια αξιοπρεπής κοινωνία κάνει την επένδυση για να υποστηρίξει τη βασική προσήλωση όλων μας σε αυτά τα δικαιώματα».

«Μπορείτε να κρίνετε μια κοινωνία από το αν η προστασία και η επιβολή αυτών των δικαιωμάτων επιδιώκεται ενεργά από το κράτος σε μια μορφή όπου όλοι είναι πραγματικά ίσοι», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ από το 2012, αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks ερευνήθηκε για καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία.

Ωστόσο, ο Ασάνζ διέφυγε από την έρευνα και κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου παρέμεινε εξόριστος μέχρι να εκδιωχθεί το 2019.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του στη Σουηδία τελικά αποσύρθηκαν.

Υποστηρικτές του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ συγκεντρώνονται έξω από το Βασιλικό Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της έφεσης της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της απόφασης ενός Βρετανού δικαστή ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί, στο Λονδίνο, Βρετανία, 11 Αυγούστου 2021. (Henry Nicholls/Reuters)

 

Την ημέρα της αποπομπής του από την πρεσβεία του Ισημερινού, οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορητήριο εναντίον του με την κατηγορία της πειρατείας και εβδομάδες αργότερα του απήγγειλαν κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Η υπόθεση αυτή αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και επικεντρώνεται γύρω από τη δημοσίευση διπλωματικών και στρατιωτικών αρχείων που διέρρευσε από την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια πληροφοριών του στρατού, το 2010.

Ισχυρίζεται ότι ο Ασάνζ συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία χάκερ, προσφέροντας βοήθεια στην Τσέλσι Μάνινγκ για να καλύψει τις δραστηριότητές της σε ασφαλές δίκτυο υπολογιστών και συμμετέχοντας σε μια ευρύτερη προσπάθεια να ενθαρρύνει χάκερ να αποκτήσουν μυστικό υλικό και να το στείλουν στο WikiLeaks.

Κατηγορεί επίσης τον Αυστραλό ότι παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας μέσω της πρόσκλησης και της δημοσίευσης πληροφοριών που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρούσε μυστικές.

Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές Μπέλμαρς του Λονδίνου από τότε που συνελήφθη με τις κατηγορίες για χάκινγκ.

Ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον, ανέφερε σε δήλωσή του ότι, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η ζωή του Ασάνζ «απειλείται για άλλη μια φορά σοβαρά, όπως και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν υλικό που οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θεωρούν ενοχλητικό».

«Πρόκειται για το δικαίωμα του ελεύθερου Τύπου να δημοσιεύει χωρίς να απειλείται από μια εκφοβιστική υπερδύναμη», δήλωσε ο Χράφνσον.

Υποστηρικτές του Ασάνζ συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Παρασκευή, κρατώντας πανό που ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Πολλοί από τους υποστηρικτές του θεωρούν τον Ασάνζ ήρωα επειδή αποκάλυψε αυτό που περιγράφουν ως κατάχρηση της κρατικής εξουσίας και επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου.

Οι αμερικανοί εισαγγελείς, ωστόσο, έχουν παρουσιάσει τον Ασάνζ ως επικίνδυνο εχθρό του κράτους, η απόφαση του οποίου να δημοσιεύσει τα απόρρητα τηλεγραφήματα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των πηγών που κατονομάζονται στο υλικό που διέρρευσε.

«Αυτές οι ανθρώπινες πηγές περιλάμβαναν ντόπιους Αφγανούς και Ιρακινούς, δημοσιογράφους, θρησκευτικούς ηγέτες, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς αντιφρονούντες από καταπιεστικά καθεστώτα», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνοντας τον Μάιο του 2019 την απαγγελία κατηγοριών σε 18 κατηγορίες κατά του Ασάνζ.

«Οι ενέργειες του Ασάνζ διακινδύνευσαν σοβαρή βλάβη της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς όφελος των αντιπάλων μας και έθεσαν τις ανθρώπινες πηγές που δεν είχαν κατονομαστεί με ονόματα σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο σοβαρής σωματικής βλάβης ή/και αυθαίρετης κράτησης», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Τομ Όζιμεκ συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε