Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονυ Αλμπανέζε έλαβε δημόσια στήριξη από τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την αποφυλάκισή του.
Σε δήλωσή του που κοινοποιήθηκε στην Epoch Times, ο Ασάνζ ανέφερε ότι, παρά το γεγονός πως αρκετοί υποστήριξαν την υπόθεσή του, ο Αλμπανέζε έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Επεσήμανε μάλιστα ότι η συμβολή του ξεπέρασε ακόμα και εκείνη του εκλιπόντος Πάπα, του οποίου η στήριξη υπήρξε μεν συγκινητική, αλλά όχι το ίδιο αποτελεσματική.
Έπειτα από 14 χρόνια νομικών περιπετειών, ο Ασάνζ επέστρεψε στην Αυστραλία, τον Ιούνιο του 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλμπανέζε είχε επανειλημμένα θέσει την υπόθεσή του στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ παράλληλα στήριξε διπλωματικές πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονταν παρασκηνιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 800.000 Αυστραλοί είχαν υπογράψει αίτημα για την απελευθέρωσή του.
«Κράτησε τον λόγο του»
Ο Ασάνζ επεσήμανε ακόμη ότι ο Αλμπανέζε τον είχε υποστηρίξει και πριν αναλάβει την εξουσία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Όπως φέρεται να είπε, άκουσε τόσο τη φωνή του αυστραλιανού λαού όσο και της οικογένειάς του και δεσμεύτηκε πως θα αναλάβει δράση – κάτι που, όπως τόνισε, έχει διαφορετικό βάρος όταν κάποιος περνά από την αντιπολίτευση στην εξουσία.
Αντίθετα, άσκησε δριμεία κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, λέγοντας ότι είχε στηρίξει δημόσια την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μετά την αποχώρησή του από την πολιτική εντάχθηκε στην DYNE Maritime, εταιρεία στρατιωτικών συμβολαίων με διασυνδέσεις με τον πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ο οποίος – όπως ανέφερε – είχε καυχηθεί ότι οργάνωσε τη σύλληψή του.
Πρόσθεσε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κράτησής του, έξι πρωθυπουργοί πέρασαν από την εξουσία χωρίς κανείς τους να δεχτεί να συναντηθεί με τη νομική του ομάδα. Αντίθετα, ο Αλμπανέζε, όπως υποστήριξε, τήρησε την υπόσχεσή του μόλις εκλέχθηκε.
Η στήριξη του Ασάνζ, ο οποίος διατηρεί πυρήνα πιστών υποστηρικτών, ενδέχεται να προσφέρει έναν έστω και περιορισμένο, αλλά συμβολικά σημαντικό ενισχυτικό παράγοντα για τον Αλμπανέζε εν όψει των εκλογών.
Ωστόσο, ο ιδρυτής του WikiLeaks φέρεται να προειδοποίησε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά. Όπως σημείωσε, δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλμπανέζε θα βάζει πάντα τα αυστραλιανά συμφέροντα σε πρώτη προτεραιότητα ή ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία τις γεωπολιτικές ισορροπίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και την Κίνα.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ίδρυσε το WikiLeaks το 2006 και έγινε γνωστός παγκοσμίως μετά τη δημοσιοποίηση απόρρητου υλικού που αποκάλυπτε φονική επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου στη Βαγδάτη, καθώς και πλήθους διπλωματικών τηλεγραφημάτων και στρατιωτικών εγγράφων.