Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ουκρανία, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. (Brendan Smialowski/AFP μέσω Getty Images)

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποστολή στρατού στις χώρες της Βαλτικής

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία «πολύ μεγαλύτερες» από αυτές που επέβαλαν το 2014 μετά τη ρωσική εισβολή στην χερσόνησο της Κριμαίας.

«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στις 22 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησής του. «Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις εάν η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση».

Η ρωσική ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους θα αντιμετωπίσουν επίσης σύντομα κυρώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβό τίμημα» εάν η Μόσχα αποφασίσει να πιέσει προς την Ουκρανία. Θα επιβληθούν επίσης κυρώσεις σε δύο ρωσικές τράπεζες και στο ρωσικό δημόσιο χρέος.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν επίσης είπε ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ στα κράτη της Βαλτικής —Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία— ως αμυντικό μέτρο για την ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ρωσία συνορεύει με τα κράτη της Βαλτικής.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα να εισέλθουν στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία μετά από μια μακροσκελή ομιλία στην οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο περιοχών. Οι δυτικές δυνάμεις αποδοκίμασαν την κίνηση αυτή και άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε ορισμένους Ρώσους, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα σχέδια για την δημιουργία του αγωγού Nord Stream 2 Ρωσίας-Γερμανίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει δικομματική πίεση ώστε να λάβει πιο εκτεταμένα μέτρα κατά της Ρωσίας μετά την απόφαση του Πούτιν. Ωστόσο, μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι μια «κακή ιδέα», ενώ μια μικρή μειοψηφία πιστεύει ότι είναι καλή.

Και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σε έναν αρχικό κατάλογο κυρώσεων που στοχεύουν τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, επίσης ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι το πακέτο «θα βλάψει τη Ρωσία… πολύ».

Νωρίτερα, στις 22 Φεβρουαρίου, ο Μπορέλ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στην περιοχή του Ντονμπάς, που αποτελείται από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ομάδων από το 2014.

Επίσης, στις 22 Φεβρουαρίου, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τον Πούτιν για χρήση στρατιωτικής δύναμης εκτός των συνόρων της Ρωσίας, καθώς ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα διευρυμένα σύνορα του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

«Αναγνωρίσαμε τα κράτη», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος, όπου είναι γραμμένο ότι [τα σύνορά τους] είναι τα εδάφη την εποχή που οι δύο περιοχές ήταν μέρος της Ουκρανίας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 22 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία «δεν ενδιαφέρεται για ειρηνικές λύσεις» και ότι «καθημερινά συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Ντονμπάς».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποβάθμισε ξανά στις 22 Φεβρουαρίου την προοπτική μιας ρωσικής εισβολής και διακήρυξε ότι «δεν θα υπάρξει πόλεμος».

«Δεν θα υπάρξει ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσία. Εάν υπάρξει, τότε θα βάλουμε την Ουκρανία σε πολεμική βάση», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική ομιλία.

Ο Λευκός Οίκος άρχισε να δείχνει ότι θα αλλάξει θέση σχετικά με το αν είναι η αρχή μιας εισβολής.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζόναθαν Φίνερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε δημόσιες παρατηρήσεις του. «Μια εισβολή είναι εισβολή, και αυτό είναι σε εξέλιξη».

Για εβδομάδες, οι δυτικές κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ότι η Μόσχα θα εισβάλει στη Ουκρανία αφού η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 150.000 στρατιώτες κατά μήκος των κοινών συνόρων των χωρών. Ισχυρίστηκαν ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρούσε να βρει πρόσχημα για επίθεση, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι στις 21 Φεβρουαρίου είπαν ότι η ομιλία του Πούτιν όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο περιοχών ήταν ακριβώς αυτό.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε στους δημοσιογράφους στις 22 Φεβρουαρίου ότι η «τελευταία εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά είπε ότι ο Πούτιν μπορεί «ακόμα να αποφύγει έναν πλήρη, τραγικό πόλεμο επιλογής».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε