Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και η σύζυγός του Ζακλίν, λίγο πριν τη δολοφονία του στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1962. (AFP/Getty Images)

Ο Μπάιντεν αναβάλλει τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία Κένεντι, επικαλούμενος την πανδημία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι.

Ένα υπόμνημα που υπογράφηκε από τον Μπάιντεν στις 22 Οκτωβρίου δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, αναφέροντας ως λόγο καθυστέρησης την πανδημία. Δεν κατέστη σαφές ακριβώς πώς η πανδημία του COVID-19 καθυστέρησε την δημοσίευση των αρχείων, τα οποία πρέπει να αποχαρακτηριστούν για να συμμορφωθούν με ένα νόμο του Κογκρέσου του 1992 που υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

«Αυτή η προσωρινή αναβολή είναι αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η στρατιωτική ασφάλεια, οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, η διατήρηση της δημόσιας τάξης και η διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων», επισήμανε ο Μπάιντεν στη δήλωση.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Εγγράφων έκρινε ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά την υπηρεσία και χρειαζόταν επιπλέον χρόνο για να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες, σημείωσε το υπόμνημα του Λευκού Οίκου.

Ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία θα δημοσιοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2022, συνέχισε ο Λευκός Οίκος. Το υλικό που θεωρείται «κατάλληλο για δημοσίευση στο κοινό» θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2021, ανέφερε το σημείωμα.

Ο Κένεντι δολοφονήθηκε ενώ η αυτοκινητοπομπή του οδηγούσε στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963. Οι αρχές συνέλαβαν τον πρώην πεζοναύτη Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ για τη δολοφονία, αλλά περίπου δύο ημέρες αργότερα, σκοτώθηκε από ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και φερόμενου συνεργάτη της μαφίας Τζακ Ρούμπι. Ο Ρούμπι πέθανε το 1967.

Με τα χρόνια, η υπόθεση της δολοφονίας συνέχισε να προκαλεί συζητήσεις, θεωρίες, ντοκιμαντέρ, βιβλία και ταινίες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι εμπλέκονται και άλλα άτομα εκτός του Όσβαλντ.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ αποχαρακτήρισε μια σειρά εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία του JFK, συμπεριλαμβανομένων αρχείων από τη CIA, το FBI και άλλες υπηρεσίες. Ο Τραμπ είχε αποτρέψει τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων από τα αρχεία μέχρι το 2021 για «να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η στρατιωτική ασφάλεια, η επιβολή του νόμου και οι εξωτερικές υποθέσεις».

Ορισμένα από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τραμπ περιλάμβαναν νέες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες του Όσβαλντ να αποκτήσει σοβιετική ή κουβανική βίζα ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου στις 22 Οκτωβρίου διέταξε επίσης τον αρχειονόμο να καταστρώσει ένα σχέδιο για την ψηφιοποίηση ολόκληρης της συλλογής των αρχείων δολοφονίας του JFK της υπηρεσίας και τη διάθεση τους στο διαδίκτυο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε