Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τις παρατηρήσεις του για την επιδείνωση της κρίσης στο Αφγανιστάν από το East Room του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον στις 16 Αυγούστου 2021. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Ο Μπάιντεν απαντά για την κατάρρευση του Αφγανιστάν: «Εξελίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε»

Αφού ήρθε αντιμέτωπος με διακομματική κριτική, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Δευτέρας αναγνώρισε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν συνέβη πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε η κυβέρνησή του.

«Αυτό εξελίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν για την εγκατάλειψη και τη φυγή από τη χώρα.

Ο πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την αφγανική κυβέρνηση ότι εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν ένα σχέδιο μαζικής εκκένωσης πριν από την αποχώρηση, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει μια «κρίση εμπιστοσύνης».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών «παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε επίσης ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν μετανιώνει που αποχώρησε από τη χώρα.

Η αποστολή στο Αφγανιστάν, η οποία διήρκεσε σχεδόν 20 χρόνια, σχεδιάστηκε για να εξαλείψει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα που ήταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν επίσης τον τρομοκράτη ηγέτη Οσάμα Μπιν Λάντεν «πριν από μια δεκαετία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η εισβολή στο Αφγανιστάν «δεν είχε ποτέ σκοπό να χτίσει το έθνος» ή «να δημιουργήσει μια δημοκρατία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δέχτηκε καμία ερώτηση. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι επιστρέφει στο Camp David, όπου περνούσε τις διακοπές του τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος είπε ότι αυτός και η ομάδα του παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν φάνηκε να τον αφορά το χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου παραμένουν πολλοί Αμερικανοί και ξένοι πολίτες. Τα αμερικανικά στρατεύματα πυροβολήθηκαν από ένοπλους επιτιθέμενους, αναγκάζοντας τους στρατιώτες να ανταποδώσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι νωρίτερα την ίδια μέρα.

Μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Ταλιμπάν κάθονται σε ένα όχημα κατά μήκος του δρόμου στο Τζαλαλαμπάντ στις 15 Αυγούστου 2021. (/AFP μέσω της Getty Images)

 

Μέλη των δυνάμεων των Ταλιμπάν ελέγχουν ένα όχημα σε δρόμο στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 16 Αυγούστου 2021. (Stringer/Reuters)

 

«Η διπλωματική μας παρουσία έχει παγιωθεί και στο αεροδρόμιο», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις εκκένωσης θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος, εν τω μεταξύ, πρότεινε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν ήταν εν μέρει ευθύνη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας με τους Ταλιμπάν για την έναρξη της αποχώρησης την 1η Μαΐου 2021, προσθέτοντας ότι η διοίκησή του αναγκάστηκε να τηρήσει την ‘γραμμή’ μιας συμφωνίας που είχε μεσολαβήσει ο Τραμπ.

Προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν διήρκησε τέσσερις προεδρίες, ο Μπάιντεν είπε ότι νωρίτερα φέτος ήρθε αντιμέτωπος με μια απόφαση που θα απαιτούσε από αυτόν να αυξήσει τις δυνάμεις για να πολεμήσει τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου μάχης, αμφισβητώντας το γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αυξήσουν τα στρατεύματά τους όταν οι ίδιοι οι Αφγανοί στρατιώτες δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν.

Αν και ο Τραμπ όρισε ημερομηνία την 1η Μαΐου, ο Μπάιντεν ανέβαλε την απόσυρση αρκετούς μήνες. Ο Τραμπ συμφώνησε επίσης να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του με αντάλλαγμα τους Ταλιμπάν να μην επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις και να κόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα. Κάποιοι εικάζουν ότι οι Ταλιμπάν έσπασαν την συμφωνία αφού ο Μπάιντεν ανέβαλε την ημερομηνία.

Αμερικανοί στρατιώτες παίρνουν τις θέσεις τους καθώς προστατεύουν το αεροδρόμιο στην Καμπούλ στις 16 Αυγούστου 2021 (SHAKIB RAHMANI/AFP μέσω Getty Images)

 

Με μια σειρά δηλώσεων την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ επέκρινε τη στρατηγική αποχώρησης του Μπάιντεν, ρωτώντας: «Μπορεί κανένας να φανταστεί την απομάκρυνση του στρατού μας πριν από την εκκένωση αμάχων και άλλων που ήταν καλοί στη Χώρα μας και στους οποίους πρέπει να επιτραπεί να αναζητήσουν καταφύγιο;»

Και ο Στίβεν Μίλερ, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, έγραψε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν «εγκατέλειψε το σχέδιο ειρήνης του Τραμπ [και] τη στρατηγική εξόδου», το οποίο περιελάμβανε επίσης «ισχυρή αποτροπή». Ο Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Μίλερ, κατέληξε στο δικό του σχέδιο αποχώρησης, αλλά αντίθετα «συνετρίβη και κάηκε».

Το Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στο Καμπ Ντέιβιντ, αντιμετώπισε σημαντικές διακομματικές κριτικές για το ότι δεν ασχολήθηκε με την κατάληψη των Ταλιμπάν και αμφισβήτησε τις αμερικανικές στρατιωτικές πληροφορίες για την αποχώρηση. Ακόμη και αρκετοί πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και στρατηγοί συμμετείχαν, συγκρίνοντας την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975, την κατάσταση ομηρίας του Ιράν το 1979 ή το συμβάν του Κόλπου των Χοίρων το 1961.

Οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν τον έλεγχο του αφγανικού προεδρικού μεγάρου αφού ο Αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani εγκατέλειψε τη χώρα, στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 15 Αυγούστου 2021. (Zabi Karimi/AP Photo)

 

Και ενώ ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία τηλεοπτική ομιλία τις τελευταίες ημέρες, άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ – εξέφρασαν τη δημόσια ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χειρίστηκαν την απόσυρση και την απομάκρυνση αλλοδαπών.

Όταν έγινε η ανακοίνωση για το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα ήταν παρόμοιο με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975, όταν οι κομμουνιστικές δυνάμεις του Βιετνάμ κατέλαβαν την πρωτεύουσα, με αποκορύφωμα το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

Η επίθεση των Ταλιμπάν συγκλόνισε Αμερικανούς αξιωματούχους. Λίγες μέρες πριν οι Ταλιμπάν εισέλθουν στην Καμπούλ με μικρή ή καθόλου αντίσταση, μια αμερικανική στρατιωτική εκτίμηση προέβλεψε ότι θα χρειαστούν μήνες για να πέσει.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε πρωινά τηλεοπτικά προγράμματα, ανώτερα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησαν τις δυνάμεις του αφγανικού στρατού για την κατάρρευση.

Ωστόσο, αναγνώρισαν την ταχύτητα με την οποία οι Ταλιμπάν κατέκτησαν το Αφγανιστάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι φιλοξενούν τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το δίκτυο Χακάνι, και είπαν ότι οι ελιγμοί τους την περασμένη εβδομάδα τους αιφνιδίασαν.

«Είναι σίγουρο ότι η ταχύτητα με την οποία έπεσαν οι πόλεις ήταν πολύ γρηγορότερη από ό,τι περίμενε κανείς», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Today», προσθέτοντας επίσης ότι ο αφγανικός στρατός δεν είχε τη «θέληση» να αντισταθεί ενάντια στην ομάδα.

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν τον στόχο τους στο Αφγανιστάν, που ήταν να νικήσουν την Αλ Κάιντα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Παρά τον ισχυρισμό του, ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το γιατί ο αμερικανικός στρατός παρέμεινε στη χώρα της Νότιας Ασίας για σχεδόν 20 χρόνια και εάν οι στρατιωτικοί ηγέτες, όλα αυτά τα χρόνια, παραπλανούσαν πρόθυμα το αμερικανικό κοινό για την παραμονή των στρατιωτών εκεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικεντρωθούν τώρα στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ. Επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα εισρεύσουν στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα και την Τρίτη, είπε. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός Αμερικανών» που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν εν μέσω χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε