Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ μιλά στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. (Mandel Ngan / AFP μέσω Getty Images)

Ο Μπαρ εξουσιοδοτεί ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ελέγξουν «ουσιαστικούς» ισχυρισμούς για παρατυπίες στις εκλογές

Γράφουν η Mimi Nguyen Ly και η Melanie Sun

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ έχει δώσει την εξουσιοδότηση σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σε ολόκληρη τη χώρα να «προβούν σε έρευνα για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί» σχετικά με παρατυπίες στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ που αναφέρουν αυτό που φαίνεται να είναι ένα σημείωμα που έλαβε η The Associated Press.

Η Epoch Times δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε αίτημα σχολιασμού.

«Σας δίνω την εξουσιοδότηση να προβείτε σε έρευνα για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί σχετικά με παρατυπίες που αφορούν είτε τις ψήφους είτε την καταμέτρησή τους πριν από την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων… Τέτοιες έρευνες και αναθεωρήσεις μπορούν να διεξαχθούν εάν υπάρχουν σαφείς και προφανώς αξιόπιστοι ισχυρισμοί για παρατυπίες που, εάν είναι αληθινές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών σε μια συγκεκριμένη πολιτεία», διαβάστε μέρος του 2σέλιδου σημειώματος.

Το σημείωμα εστάλη σε αμερικανούς δικηγόρους, βοηθούς Γενικών Εισαγγελέων στο ποινικό τμήμα, το τμήμα αστικών δικαιωμάτων, το τμήμα εθνικής ασφάλειας και τον διευθυντή του FBI.

Το σημείωμα λέει ότι το προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να «επιδείξει την κατάλληλη προσοχή» και «να διατηρήσει την απόλυτη δέσμευση του τμήματος για δικαιοσύνη, ουδετερότητα και αμεροληψία».

«Είστε οι ανώτεροι αξιωματούχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και σας εμπιστεύομαι να επιδείξετε μεγάλη προσοχή και κρίση στην αντιμετώπιση καταγγελιών για παρατυπίες στην ψηφοφορία και στην καταμέτρηση ψήφων», έγραψε ο Μπαρ. «Ενώ οι σοβαροί ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή, οι ύποπτοι, κερδοσκοπικοί, φανταστικοί ή υπερβολικοί ισχυρισμοί δεν πρέπει να αποτελούν τη βάση για την έναρξη ομοσπονδιακών ερευνών».

Ο Μπαρ σημείωσε επίσης ότι το σημείωμα δεν υποδηλώνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τυχόν παρατυπίες στην ψηφοφορία είχαν στο παρελθόν επηρεάσει το αποτέλεσμα οποιωνδήποτε εκλογών.

«Αντίθετα, παρέχω αυτήν την εξουσία και καθοδήγηση για να τονίσω την ανάγκη έγκαιρης και κατάλληλης αντιμετώπισης των ισχυρισμών για παρατυπίες στην ψηφοφορία, έτσι ώστε όλος ο Αμερικανικός λαός, ανεξάρτητα από τον προτιμώμενο υποψήφιο ή κόμμα του, να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα των εκλογών μας», λέει το σημείωμα. «Ο αμερικανικός λαός και οι ελεύθερα εκλεγμένοι ηγέτες δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο».

Στις 2 Σεπτεμβρίου εν μέσω ανησυχιών των Ρεπουμπλικανών για εκλογική νοθεία λόγω της άνευ προηγουμένου διανομής ψηφοδελτίων μέσω ταχυδρομείου, ο Μπαρ είπε στον Γουλφ Μπλίτζερ του CNN ότι είναι ενήμερος για αρκετές «πολύ μεγάλες» έρευνες σχτετικά με εκλογική νοθεία σε πολλές πολιτείες λόγω αναφερόμενων προβλημάτων με την επιστολική ψήφο.

«Είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά. Είμαστε μια πολύ στενά διχασμένη χώρα εδώ και οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα των εκλογών και τη νομιμότητα της κυβέρνησης. Και οι άνθρωποι που προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες αυτής της μεθοδολογίας – η οποία ως λογική είναι πολύ ανοιχτή σε απάτη και εξαναγκασμό – είναι απερίσκεπτη και επικίνδυνη», είχε πει τότε.

Τώρα που η ψηφοφορία έχει κλείσει, ο Μπαρ ενθαρρύνει το προσωπικό του τμήματος να συνεχίσει περαιτέρω έρευνες που δεν ήταν δυνατό να γίνουν πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις πολιτικές του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιγράφονται στο εγχειρίδιο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για Εκλογικά Αδικήματα (pdf) του Ποινικού Τμήματος, υπάρχουν αρκετές νομικές και διερευνητικές εκτιμήσεις που πρέπει να εξετάσει το προσωπικό κατά τη διερεύνηση και δίωξη εκλογικών αδικημάτων.

«Δεν πρέπει να γίνεται συνέντευξη στους ψηφοφόρους ή να πραγματοποιούνται άλλες έρευνες που σχετίζονται με τους ψηφοφόρους, έως ότου τελειώσουν οι εκλογές» για να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν τις νόμιμες δραστηριότητες ψηφοφορίας» ή οδηγούν στην αντίληψη ότι το τμήμα εισβάλλει στις εκλογές, λέει το εγχειρίδιο. Διευκρινίζει επίσης ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, τα έγγραφα που σχετίζονται με τις εκλογές δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από την επιμέλεια των τοπικών εκλογικών αξιωματούχων έως ότου πιστοποιηθεί η εκλογή την οποία τους αφορά και έχει λήξει ο χρόνος για αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Δεν υπήρχε καμία πρόταση στο σημείωμα του Μπαρ για το προσωπικό να παραβεί τις πολιτικές του τμήματος σε οποιοδήποτε στάδιο των μελλοντικών ερευνών τους.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος από τις 7 Νοεμβρίου, αφού προέβλεπαν να νικήσει στις πολιτείες της Πενσυλβάνια και της Νεβάδα, θέτοντάς τον πάνω από το όριο των 270 εκλεκτόρων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται την ύπαρξη εκλογικής νοθείας και είπε ότι τυχόν δηλώσεις νίκης είναι πρόωρες, με την εκστρατεία του να ανακοινώνει νομικές αγωγές σε πολλές πολιτείες.

Η Συντακτική Ομάδα της Epoch Times δεν θα δηλώσει νικητή για τις προεδρικές εκλογές του 2020, έως ότου πιστοποιηθούν όλα τα αποτελέσματα και επιλυθούν τυχόν νομικές αγωγές σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε τη Mimi στο Twitter: @MimiNguyenLy

 

Υποστηρίξτε ένα ανεξάρτητο μέσο σε μια εποχή που είναι δύσκολο να βρεθούν αντικειμενικά νέα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε