Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς συμμετέχει σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας Κιμ Τζιν-Πιό στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, στις 16 Αυγούστου 2022. (Kim Hong-ji/Pool Photo via AP)

Ο Μπιλ Γκέιτς αντιτίθεται στην παύση της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αποκαλύπτει διαφορετικό πλάνο

Η Microsoft βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας δισεκατομμύρια στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT και της πιο προηγμένης έκδοσής του GPT-4

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, προέβη στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του ως απάντηση σε μια πρόταση που υποστηρίχθηκε από τον Έλον Μασκ και πλήθος εμπειρογνωμόνων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι απαίτησαν να υπάρξει επείγουσα παύση στην ανάπτυξη προηγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης λόγω «βαθιών κινδύνων για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Ο Γκέιτς δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι οι εκκλήσεις για παύση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα «λύσουν τις προκλήσεις» που βρίσκονται μπροστά μας, ότι μια παύση θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η λογική για κάτι τέτοιο δεν είναι σαφής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ πρόσθεσε την υπογραφή του σε μια επιστολή που εξέδωσε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life Institute, η οποία προειδοποιούσε ότι τα εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένα σε έναν «ανεξέλεγκτο αγώνα» για την ανάπτυξη και τη χρήση «ολοένα και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών» που δεν μπορούν να κατανοηθούν πλήρως, πόσο μάλλον να ελεγχθούν αξιόπιστα.

Ο Μασκ και οι, κατά την τελευταία καταμέτρηση, πάνω από 10.000 υπογράφοντες -μεταξύ των οποίων ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ και μηχανικοί της Meta και της Google – κάλεσαν όλα τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να «διακόψουν αμέσως» την εκπαίδευση συστημάτων ισχυρότερων από το Chat GPT-4 για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η επιστολή δεν ζητά να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης γενικά, αλλά μόνο των πιο προηγμένων συστημάτων, σε μια πράξη που οι ειδικοί περιέγραψαν ως «απλώς ένα βήμα πίσω από την επικίνδυνη κούρσα προς ολοένα και μεγαλύτερα απρόβλεπτα μοντέλα μαύρου κουτιού με αναδυόμενες δυνατότητες».

«Καταστροφικές» επιπτώσεις στην κοινωνία

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με ανθρώπινη ανταγωνιστική νοημοσύνη θα μπορούσαν να θέσουν «βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα» και θα πρέπει να σχεδιαστούν και να διαχειριστούν προσεκτικά για να αποφευχθούν δυνητικά «καταστροφικές» επιπτώσεις στον κόσμο και τους ανθρώπους του.

«Έχοντας πετύχει τη δημιουργία ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε τώρα να απολαύσουμε ένα “καλοκαίρι τεχνητής νοημοσύνης” κατά το οποίο θα αποκομίσουμε τους καρπούς, θα σχεδιάσουμε αυτά τα συστήματα για το σαφές όφελος όλων και θα δώσουμε στην κοινωνία την ευκαιρία να προσαρμοστεί», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

«Η κοινωνία έχει προσωρινά σταματήσει άλλες τεχνολογίες με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Μπορούμε να το κάνουμε και εδώ. Ας απολαύσουμε ένα μακρύ καλοκαίρι τεχνητής νοημοσύνης, όχι να βιαστούμε απροετοίμαστοι σε μια πτώση», υποστήριξαν.

Ζήτησαν από τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης και τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να χρησιμοποιήσουν το εξάμηνο μορατόριουμ για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σειρά πρωτοκόλλων ασφαλείας για τον σχεδιασμό προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης που θα διασφαλίζουν ότι τα συστήματα αυτά είναι «ασφαλή πέρα από κάθε λογική αμφιβολία».

Ο Γκέιτς, στη συνέντευξή του στο Ρόιτερς, διαφώνησε στην ιδέα μιας παύσης της ανάπτυξης και πρότεινε μια διαφορετική πορεία δράσης.

«Δεν νομίζω ότι το να ζητήσουμε από μια συγκεκριμένη ομάδα να κάνει παύση επιλύει τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γκέιτς. «Είναι σαφές ότι [υπάρχουν] τεράστια οφέλη από αυτά τα πράγματα … αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τις δύσκολες περιοχές».

Εκτός από τη σύσταση μιας πιο χειρουργικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης με τον πιθανό εντοπισμό των μεγαλύτερων κινδύνων και την επεξεργασία τρόπων μετριασμού τους, ο Γκέιτς επέκρινε τα ασαφή κριτήρια της επιστολής για την επιβολή της νομοθεσίας.

Η Microsoft βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας δισεκατομμύρια στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT και της πιο προηγμένης έκδοσής του GPT-4.

Αν και ο Γκέιτς δεν διευκρίνισε τις «δύσκολες περιοχές» που είχε κατά νου για στενότερο έλεγχο των κινδύνων, σημείωσε σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog του ότι υπάρχει η «πιθανότητα οι Τεχνητές Νοημοσύνες να ξεφύγουν από τον έλεγχο» και να αποφασίσουν ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή.

Αναγνώρισε επίσης την πιθανότητα οι υπερνοητικές ή «ισχυρές» ΤΝ να θέσουν, στο μέλλον, τους στόχους τους που θα μπορούσαν να είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα της ανθρωπότητας.

Ενώ ο Γκέιτς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για τον εντοπισμό των κινδύνων της «ισχυρής» τεχνητής νοημοσύνης, ένας κορυφαίος ερευνητής στον τομέα αυτό, ο Ελιέιζερ Γιαντκάσκι, πιστεύει ότι τα υπερ-ευφυή συστήματα θα εξαφανίσουν τον πολιτισμό.

«Πολλοί ερευνητές που έχουν εντρυφήσει σε αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αναμένουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας υπεράνθρωπα έξυπνης τεχνητής νοημοσύνης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες που μοιάζουν έστω και λίγο με τις σημερινές, είναι ότι κυριολεκτικά όλοι στη Γη θα πεθάνουν», έγραψε ο Γιαντκάσκι σε άρθρο του στο περιοδικό Time.

«Κλείστε το»

Ο Γκέιτς έχει ταχθεί υπέρ της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, μιλώντας για τις δυνατότητές της να βοηθήσει στην επίλυση μεγάλων και μικρών, παγκόσμιων και τοπικών προβλημάτων.

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου», έγραψε ο Γκέιτς. «Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτό».

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο είμαι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο», έγραψε ο Γκέιτς, ο οποίος έχει ταχθεί έντονα υπέρ της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ κάποτε συνέστησε στους Αμερικανούς «να στραφούν σε 100% συνθετικό βοδινό κρέας».

Ενώ ο Γκέιτς και άλλοι έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η αντικατάσταση του πραγματικού κρέατος με ποικιλίες φυτικής προέλευσης ή εργαστηριακής καλλιέργειας θα μπορούσε να μετριάσει την κλιματική αλλαγή, οργανώσεις όπως η Global Food Justice Alliance (GFJA) έχουν διατυπώσει αντίθετες απόψεις.

«Πολλές από τις προτεινόμενες οικολογικές διατροφικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επεξεργασμένων υποκατάστατων κρέατος, μπορεί να φαίνεται ότι είναι καλύτερες για τον πλανήτη … αλλά όταν εξετάζονται προσεκτικά, είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της εκχυλιστικής, χημικής γεωργίας, η οποία υποβαθμίζει περαιτέρω την υγεία του εδάφους και των υδάτινων οδών μας», έγραψε η ομάδα στην ιστοσελίδα της.

Ενώ ο Γκέιτς έχει εκφράσει ενθουσιασμό για την προοπτική ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προωθήσει προοδευτικές ατζέντες, ο Γιαντκάσκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η τεχνολογία υπερτερούν των όποιων οφελών.

«Δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν είμαστε σε καλό δρόμο για να είμαστε σημαντικά πιο έτοιμοι στο ορατό μέλλον. Αν προχωρήσουμε σε αυτό, όλοι θα πεθάνουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που δεν το επέλεξαν και δεν έκαναν τίποτα κακό», έγραψε.

«Κλείστε το».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε