Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς συμμετέχει σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας Κιμ Τζιν-Πιό στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, στις 16 Αυγούστου 2022. (Kim Hong-ji/Pool Photo via AP)

Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί νεοφυή επιχείρηση που προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου των αγελάδων

Η εταιρία με έδρα το Περθ, αναπτύσσει ένα συμπλήρωμα για την κτηνοτροφία που παρασκευάζεται από συνθετικά αναπαραγόμενο βρωμοφόρμιο, το οποίο είναι το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στα κόκκινα φύκια.

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε μια αυστραλιανή νεοφυή επιχείρηση που επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες μέσω ενός πρόσθετου ζωοτροφών που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για εμπορικές δοκιμές και τη παραγωγή του προϊόντος, ακόμη και όταν οι ειδικοί αμφισβητούν την πρακτικότητα των επιστημονικών επιδιώξεων που επικεντρώνονται στο μεθάνιο.

Η εταιρεία Breakthrough Energy Ventures LLC (BEV) υπό την ηγεσία του Γκέιτς συμμετείχε στη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης με 12 εκατ. δολάρια που δόθηκαν στην εταιρία Rumin8 με έδρα το Περθ, η οποία αναπτύσσει ένα συμπλήρωμα για την κτηνοτροφία που παρασκευάζεται από συνθετικά αναπαραγόμενο βρωμοφόρμιο, το οποίο είναι το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στα κόκκινα φύκια. Το συμπλήρωμα λέγεται ότι οδηγεί σε λιγότερα αέρια και δυσπεψία μεταξύ των αγελάδων, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές μεθανίου.

«Τα εργαστηριακά μας αποτελέσματα συνεχίζουν να αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα, οι δοκιμές μας σε ζώα αντικατοπτρίζουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και η χρηματοοικονομική μοντελοποίηση που αναλαμβάνουμε δείχνει ότι θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε τα προϊόντα μας σε εμπορική τιμή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rumin8 Ντέιβιντ Μεσσίνα, σύμφωνα με την Smart Company.

Η κτηνοτροφία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου και πιστεύεται ότι συμβάλλει καθοριστικά στην «υπερθέρμανση του πλανήτη». Παρέχοντας στις αγελάδες φύκια στην τροφή τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 98%, σύμφωνα με μια μελέτη.

Κύκλος εκπομπών μεθανίου

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν κατά της υπερβολικής εστίασης στην καταπολέμηση των εκπομπών μεθανίου. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Epoch Times τον Νοέμβριο, ο Πίτερ Κάστλ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ενέργειας και άλλων βιομηχανιών επεξεργασίας, προειδοποιεί ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση των εκπομπών μεθανίου σε δραστηριότητες όπως η γεωργία μπορεί να «αντισταθμίσουν τα οφέλη».

Ο χρόνος ημιζωής του μεθανίου εκτιμάται ότι είναι περίπου 10 χρόνια. Περίπου 600 εκατομμύρια τόνοι μεθανίου παράγονται και καταναλώνονται ετησίως, σημειώνει.

«Το μεθάνιο που παράγεται από τα βοοειδή, για παράδειγμα, προέρχεται από τον άνθρακα στην τροφή που τρώνε, ο οποίος με τη σειρά του προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όταν αυτό το μεθάνιο διασπάται και πάλι στην ατμόσφαιρα, έχει επιστρέψει στην αρχική του πηγή», γράφει ο Κάστλ.

«Κατά συνέπεια, είναι υπερβολή να θεωρούμε τις εκπομπές των βοοειδών «ανθρωπογενείς», αφού αυτό συμβαίνει σε όλη τη γνωστή ιστορία».

Η Rumin8 έχει πλέον συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια από δύο γύρους χρηματοδότησης αρχικών κεφαλαίων, με τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται για την ταχεία εμπορευματοποίηση των εργασιών. Η εταιρεία με έδρα το Περθ σχεδιάζει να κατασκευάσει την πρώτη της μονάδα παραγωγής.

Μείωση των εκπομπών μεθανίου στις αγελάδες

Το προϊόν της Rumin8 παρασκευάζεται από φυσικές ενώσεις που λέγεται ότι έχουν αντιμεθανογόνες ιδιότητες.

Το προϊόν αναπαράγει το βιοενεργό που περιέχεται στα κόκκινα φύκια και ονομάζεται βρωμοφόρμιο, το οποίο μπορεί να διαταράξει τα ένζυμα των μικροβίων του εντέρου που υπάρχουν στο στομάχι του ζώου. Αυτά τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αερίου μεθανίου κατά τη διαδικασία της πέψης.

Έχει αποδειχθεί ότι η βιοδραστική ένωση μειώνει την παραγωγή μεθανίου στον προγούλι των ζώων έως και κατά 95 τοις εκατό.

Τα κεφάλαια της φάσης 2 θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές δοκιμές στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μέχρι τα μέσα του 2023, η Rumin8 σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο ικανό να παράγει 25.000 δόσεις του προϊόντος της ημερησίως.

«Η ζήτηση για βιώσιμες πρωτεΐνες δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής, γι’ αυτό και η BEV ενδιαφέρεται έντονα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα», δήλωσε ο Καρμάικλ Ρόμπερτς, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής της επενδυτικής επιτροπής της BEV, σύμφωνα με το Business News Australia.

«Η Rumin8 προσφέρει μια χαμηλού κόστους, κλιμακούμενη εργαλειοθήκη που έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση των εκπομπών. Η ομάδα μας θα υποστηρίξει την Rumin8 σε στενή συνεργασία με τους αγρότες για την επέκταση της εμβέλειας αυτής της λύσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πολλές άλλες επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο γαλλικός γίγαντας τροφίμων Danone δήλωσε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτρέφονται και αρμέγονται οι αγελάδες του, υποσχόμενος να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου κατά 30 τοις εκατό έως το 2030.

Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές καταγγέλλουν την έξαρση του ακτιβισμού για το κλίμα που επικεντρώνεται κατά του μεθανίου. «Η μάσκα συλλογής ρέψεων για τις αγελάδες που βγάζουν αέρια, σχεδιασμένη για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, κερδίζει το διάσημο βραβείο του πρίγκιπα Καρόλου». Θα κοιτάζουν πίσω σε 200 χρόνια και θα αναρωτιούνται πώς χάσαμε συλλογικά το μυαλό μας», δήλωσε σε ένα tweet στις 19 Ιανουαρίου ο Άαρον Κεριάτι, ανώτερος μελετητής στο Brownstone Institute.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε