Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο ηγέτης του κινεζικού καθεστώτος Σι Τζινπίνγκ (Δ) σε χειραψία με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Φόρουμ Μποάο για την Ασία (BFA) στο Μποάο, στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας στις 8 Απριλίου 2013. (TYRONE SIU/AFP via Getty Images)

Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί το πρόγραμμα προσέλκυσης επιστημόνων της Κίνας

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δίνει χρήματα στο κινεζικό καθεστώς εν μέσω της προσπάθειας του καθεστώτος να προσελκύσει ξένους επιστήμονες στη χώρα.

Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς χορήγησε τον Ιούνιο επιχορήγηση 100.000 δολαρίων στο Κέντρο Έρευνας Ξένων Ταλέντων (FTRC) του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Γκέιτς, όπως ανέφερε πρώτο το National Pulse.

Η χρηματοδότηση πρόκειται να βοηθήσει το κινεζικό καθεστώς να οργανώσει ένα φόρουμ που φιλοξενείται στο Τζονγκουανκούν -την κρατικά χρηματοδοτούμενη κοιλάδα του πυριτίου της Κίνας- με θέμα την «ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας». Στο φόρουμ έχουν συμμετάσχει κορυφαίοι ηγέτες του καθεστώτος ως ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου, στην εκδήλωση του 2021, του ηγέτη του καθεστώτος Σι Τζινπίνγκ.

Ενώ το φόρουμ του 2022 θα περιλαμβάνει θέματα συζήτησης όπως η παγκόσμια υγεία και η υποστήριξη των «μειονεκτούντων πληθυσμών» που επηρεάζονται από την πανδημία, η υπηρεσία που συνδέεται με το κομμουνιστικό καθεστώς και χρηματοδοτεί την εκδήλωση, η FTRC, επιβλέπει την πρόσληψη ξένων ταλέντων στην επιστήμη και τη μηχανική για τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας, όπως η στρατιωτική-πολιτική ολοκλήρωση.

Εν τω μεταξύ, οι στόχοι του φόρουμ ξεπερνούν τη συζήτηση για θέματα τεχνολογίας και υγείας: όπως λένε οι διοργανωτές, στοχεύουν στην «αναγκαία σοβαρή μελέτη και κατανόηση του πνεύματος της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα [2021]» και στην οικοδόμηση ενός τεχνολογικού κόμβου στην «εξυπηρέτηση της εθνικής στρατηγικής».

 Προειδοποιήσεις για την απειλή της Κίνας

Η δέσμευση του ιδρύματος για την ενίσχυση της επιστημονικής προόδου της Κίνας ήρθε εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων για την απειλή που αποτελεί το καθεστώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση.

Ηγέτες των εγχώριων υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έκαναν μια σπάνια κοινή δήλωση στις 6 Ιουλίου, προειδοποιώντας ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή τάξη.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή τάξη είναι το ΚΚΚ, το οποίο επιδιώκει να υπονομεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους και τους εταίρους τους.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της MI5 Κεν Μακάλουμ, περιέγραψε λεπτομερώς τις απειλές που θέτει το ΚΚΚ σε σχέση με τις μυστικές κλοπές, τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, την εκμετάλλευση της έρευνας και τις κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν σχεδόν κάθε τομέα της κοινωνίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί προγράμματα στρατολόγησης, όπως το «σχέδιο των χιλίων ταλέντων», για να προσελκύσει ξένους ακαδημαϊκούς να εργαστούν στην Κίνα, μια διαδικασία που διευκολύνει τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε το 2018 την «Πρωτοβουλία για την Κίνα» για να καταπολεμήσει την κρατικά χρηματοδοτούμενη κατασκοπεία και την κλοπή εμπορικών μυστικών από το κινεζικό καθεστώς. Το πρόγραμμα οδήγησε στη δίωξη περίπου 24 Αμερικανών ακαδημαϊκών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κινεζικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να έχουν αποκρύψει δεσμούς χρηματοδότησης με κινεζικά ιδρύματα και σχέδια πρόσληψης με κρατική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ακύρωσε το πρόγραμμα τον Φεβρουάριο εν μέσω επικρίσεων σχετικά με φυλετικές διακρίσεις. Έτσι, οι επιστημονικές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Δεσμοί με το Πεκίνο

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δημιούργησε το γραφείο του στο Πεκίνο το 2007 και έκτοτε συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση σε διάφορα εγχώρια προγράμματα στη χώρα, όπως αναφέρει το CNN.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Γκέιτς έχει επισκεφθεί την Κίνα τουλάχιστον «δώδεκα φορές», σφυρηλατώντας φιλικές σχέσεις με τους κορυφαίους ηγέτες της.

Το 2015, ο Σι συναντήθηκε με τον Γκέιτς. Πέρυσι, ο Σι έγραψε επιστολή στον Γκέιτς, ευχαριστώντας τον για τις προσπάθειές του στην καταπολέμηση του ιού που ξεκίνησε από τη χώρα της Κίνας.

«Εκτιμώ βαθύτατα την πράξη γενναιοδωρίας του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και την επιστολή αλληλεγγύης σας προς τον κινεζικό λαό σε μια τόσο σημαντική στιγμή», ανέφερε η επιστολή.

Ήρθε μετά τη δέσμευση του ιδρύματος να χρηματοδοτήσει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας της COVID-19.

Το ίδρυμα ενημέρωσε τότε ότι θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων των ΗΠΑ, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας και το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Άντριου Θόρνμπροκ συνέβαλε στη σύνταξη αυτού του άρθρου.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε