Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Ο Μπιλ Γκέιτς συζητά το νέο του βιβλίο "Πώς να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία" στη σκηνή του 92Y στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαΐου 2022. (Michael Loccisano/Getty Images)

Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει ότι η «επόμενη πανδημία» θα προκληθεί από την κλιματική αλλαγή και προτείνει επέκταση του ΠΟΥ

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς προέβλεψε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να εμφανιστεί άλλη μια πανδημία τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της «κλιματικής αλλαγής».

Ο Γκέιτς έκανε τις προβλέψεις του σε συνέντευξή του στην ισπανική έκδοση elDiario.es, κατά τη διάρκεια μονοήμερου ταξιδιού που πραγματοποίησε στην Ισπανία στις 26 Μαΐου.

«Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται και εισβάλλουμε σε όλο και περισσότερα οικοσυστήματα. Γι’ αυτό υπολογίζω ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να έχουμε μια πανδημία φυσικής προέλευσης τα επόμενα 20 χρόνια, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι η πανδημία θα μπορούσε να είναι ένας τύπος κορωνοϊού, ένας τύπος γρίπης ή «κάτι άλλο».

«Θα μπορούσε να είναι ένας ιός φτιαγμένος από τον άνθρωπο, από έναν βιοτρομοκράτη που τον σχεδίασε και τον κυκλοφόρησε σκόπιμα. Αυτό είναι ένα πολύ τρομακτικό σενάριο, διότι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τον εξαπλώσουν σε διάφορα μέρη ταυτόχρονα», είπε.

Ο Γκέιτς πρότεινε να γίνουν «μεγαλύτερες επενδύσεις» στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης των ιών με την επέκταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Αυτό που προτείνω θα απαιτούσε αύξηση κατά 25% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ και με αυτό θα είχαμε μια ομάδα περίπου 3.000 ατόμων με διαφορετικά προφίλ. Την ονομάζω Παγκόσμια Ομάδα Αντιμετώπισης Επιδημιών και Κινητοποίησης (Global Epidemic Response and Mobilization-GERM)», δήλωσε ο Γκέιτς.

Ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι επικεφαλής του οργανισμού που διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό ιδιωτικών κεφαλαίων σε θέματα παγκόσμιας υγείας, το Ίδρυμα Γκέιτς. Το ίδρυμα δαπάνησε 1,79 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες παγκόσμιας υγείας το 2020 και χρηματοδότησε περίπου το 10% των λειτουργικών δαπανών του ΠΟΥ το 2020-21.

Τα σχόλια του Γκέιτς απηχούν την πρότασή του στο βιβλίο του «Πώς να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία», που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Πρότεινε ετήσια χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη λειτουργία του GERM ως παγκόσμιου συμφώνου επιτήρησης για την παρακολούθηση των απειλών πανδημίας.

Η ευλογιά των πιθήκων «εξελίσσεται ραγδαία»

Η έκκληση του Γκέιτς για επέκταση του ΠΟΥ έρχεται εν μέσω εκκρεμών τροποποιήσεων στους κανονισμούς που διέπουν τον ΠΟΥ, οι οποίες θα έδιναν στον Γενικό Διευθυντή Τέντρος Αντάνομ μονομερείς εξουσίες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η κατάσταση με την ευλογιά των πιθήκων «εξελίσσεται ραγδαία» και αναμένεται να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα «καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση». Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν ανησυχεί προς το παρόν για παγκόσμια πανδημία.

«Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα [ευλογιάς των πιθήκων] καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε χώρες που δεν έχουν ενδημία, καθώς και σε χώρες που είναι γνωστό ότι έχουν ενδημία και δεν έχουν πρόσφατα αναφέρει κρούσματα», δήλωσε ο ΠΟΥ στις 29 Μαΐου, σημειώνοντας ότι ο ιός έχει αναφερθεί σε 23 χώρες που δεν έχουν ενδημία.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκέιτς προέβλεψε μια παγκόσμια πανδημία.

Το 2015, ο Γκέιτς δήλωσε ότι μια πανδημία ήταν πιθανότατα μια πιθανή αιτία μαζικού θανάτου σε σύγκριση με έναν πόλεμο.

«Αν κάτι σκοτώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες, το πιθανότερο είναι να είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός παρά ένας πόλεμος», δήλωσε ο Γκέιτς σε μια ομιλία του στο Ted Talk το 2015.

Και πάλι, από το 2021, ο Γκέιτς μιλάει για τη χρήση «παιχνιδιών μικροβίων» για την εξάσκηση της παρακολούθησης και της αντίδρασης στον ιό της ευλογιάς.

«Θα χρειαστούν πιθανότατα περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για μια ομάδα δράσης για την πανδημία σε επίπεδο ΠΟΥ, η οποία θα κάνει την επιτήρηση και στην πραγματικότητα θα κάνει αυτό που ονομάζω “παιχνίδια μικροβίων”, όπου θα εξασκηθείτε», δήλωσε ο Γκέιτς το 2021 σε συνέντευξή του στη δεξαμενή σκέψης Policy Exchange. «Λέτε, εντάξει, τι θα γινόταν αν ένας βιοτρομοκράτης έφερνε ευλογιά σε 10 αεροδρόμια; Ξέρετε, πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος σε αυτό;».

Αργότερα το 2021, η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή (Nuclear Threat Initiative-NTI) συνεργάστηκε με τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια για τη διεξαγωγή μιας άσκησης προσομοίωσης παρόμοιας με αυτή που περιέγραψε ο Γκέιτς. Η NTI προσομοίωσε ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων επρόκειτο να εμφανιστεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Μέχρι το τέλος της άσκησης, η φανταστική πανδημία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κρούσματα και 270 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως», ανέφερε η NTI.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε