Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο Elon Musk παρευρίσκεται στην τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου Gigafactory της Tesla για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Gruenheide της Γερμανίας, στις 22 Μαρτίου 2022. (Patrick Pleul/Pool μέσω Reuters)

Ο Έλον Μασκ προσφέρεται να αγοράσει το Twitter και να «ξεκλειδώσει» τις δυνατότητές του για την ελευθερία του λόγου

Ο Έλον Μασκ έχει κάνει προσφορά για την αγορά του «100% του Twitter» έναντι περίπου 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση, με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας να λέει ότι θέλει να υλοποιήσει τις «εξαιρετικές δυνατότητες» της εταιρείας ώστε να γίνει μια πραγματική πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου.

Ο Μασκ προσφέρθηκε να εξαγοράσει το Twitter έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, σύμφωνα με επιστολή προς τον πρόεδρο του Twitter Μπρετ Τέιλορ, η οποία επισυνάπτεται ως τεκμήριο σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στις 14 Απριλίου (pdf).

«Το Twitter έχει εξαιρετικές δυνατότητες. Θα το ξεκλειδώσω», έγραψε ο Μασκ.

Η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με μια προσφορά για τη μετατροπή του Twitter σε ιδιωτική εταιρεία, δίνοντας ουσιαστικά στον Μασκ τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του.

«Πιστεύω στις δυνατότητές του»

Ο Μασκ έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν τη δέσμευση του Twitter στην ελευθερία του λόγου και πρόσφατα αγόρασε σχεδόν το 10% της εταιρείας, προκαλώντας εικασίες για το αν σχεδιάζει να κλονίσει τις πολιτικές μετριοπάθειας της εταιρείας, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για αντισυντηρητική προκατάληψη.

Το Twitter έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί λογοκρισίας ορισμένων μειονοτικών και πολιτικά συντηρητικών απόψεων.

«Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να αποτελέσει την πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», έγραψε ο Μασκ στην επιστολή.

Μετά την αγορά από τον Μασκ ενός ποσοστού 9,2% στο Twitter, που τον κατέστησε τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχό του, του προσφέρθηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, την οποία φάνηκε αρχικά να αποδέχεται, αλλά αργότερα απέρριψε.

Η απόρριψη της θέσης στο διοικητικό συμβούλιο τροφοδότησε εικασίες για το αν ο Μασκ σχεδίαζε να ξεκινήσει μια εχθρική εξαγορά του Twitter. Σε ένα αρχείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημειώνεται ότι ο Μασκ δεν είχε «παρόντα σχέδια ή προθέσεις» να αγοράσει περισσότερες μετοχές του Twitter, αλλά «διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τα σχέδιά του ανά πάσα στιγμή».

«Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη»

Ο Μασκ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη δέσμευση του Twitter στην ελευθερία του λόγου.

Κάνοντας ανάρτηση στο Twitter στους 80 εκατομμύρια και πλέον ακολούθους του στις 25 Μαρτίου, ο Μασκ έγραψε ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία» και ρώτησε τους ακολούθους του αν πιστεύουν ότι το Twitter «τηρεί αυστηρά» αυτή την αρχή.

Πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες του Twitter εξέφρασαν τη γνώμη τους, με το 70,4% να ψηφίζει «όχι».

Νωρίτερα τα νέα για τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Μασκ στο Twitter, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανόδου του σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είχαν γίνει δεκτά με εκκλήσεις συντηρητικών να χαράξει νέα πορεία στην εταιρεία.

Η Μόνικα Κρόουλι, πρώην βοηθός υπουργού Οικονομικών επί Τραμπ, ανέφερε σε ένα tweet: «Τώρα που ο Έλον Μασκ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, θα πρέπει να απαιτήσει τον τερματισμό της πολιτικής λογοκρισίας, μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την εταιρεία και την αποκατάσταση του προέδρου [Ντόναλντ] Τραμπ».

Το Twitter απέκλεισε τον πρώην πρόεδρο από την πλατφόρμα μετά την παραβίαση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι οι αναρτήσεις του παραβίαζαν την πολιτική εξύμνησης της βίας.

«Πρέπει να μετασχηματιστεί»

Η επιστολή του Μασκ προς τον Τέιλορ καθιστά σαφές ότι επιδιώκει να πιέσει για κάποιου είδους αναδιαμόρφωση της ελευθερίας του λόγου στο Twitter.

«Από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποιώ πλέον ότι η εταιρεία δεν θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτή την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετασχηματιστεί ως ιδιωτική εταιρεία», ανέφερε ο Μασκ, αναφερόμενος στην «κοινωνική επιταγή» της ελευθερίας του λόγου.

Είπε ότι προσφέρεται να αγοράσει «το 100 τοις εκατό του Twitter για 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, μια πριμοδότηση 54 [τοις εκατό] σε σχέση με την ημέρα πριν ξεκινήσω να επενδύω στο Twitter και μια πριμοδότηση 38 [τοις εκατό] σε σχέση με την ημέρα πριν ανακοινωθεί δημοσίως η επένδυσή μου».

«Η προσφορά μου είναι η καλύτερη και τελική μου προσφορά και αν δεν γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος», πρόσθεσε.

Κατά τη στιγμή της αναφοράς, οι μετοχές του Twitter σημείωναν άνοδο σχεδόν 7 τοις εκατό κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση.

Η Epoch Times απευθύνθηκε στο Twitter για να σχολιάσει την προσφορά εξαγοράς του Μασκ. Η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι έλαβε την «μη ζητηθείσα, μη δεσμευτική» πρόταση του Μασκ, προσθέτοντας ότι θα την «εξετάσει προσεκτικά» και θα λάβει τις αποφάσεις που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε