Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
(Αριστερά) Ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός επενδυτής και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος απαντά σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, στις 24 Μαΐου 2022. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images), (Δεξιά) Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ αποχωρεί από το ομοσπονδιακό κτίριο Phillip Burton στο Σαν Φρανσίσκο στις 24 Ιανουαρίου 2023. (Justin Sullivan/Getty Images)

Ο Έλον Μασκ υπόσχεται να μηνύσει ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος για την ελευθερία του λόγου

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι η X, η πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter, θα μηνύσει οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος και οι οποίες φέρονται να προωθούν την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Ο κ. Μασκ, ο οποίος αγόρασε το Twitter πέρυσι με την υπόσχεση να καταστήσει την πλατφόρμα προπύργιο της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X στις 23 Αυγούστου ότι συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο ερευνητής δημοσιογράφος Μάικλ Σέλενμπεργκερ ότι οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα «περιστατικά μίσους» αυξάνονται, προκειμένου να προωθήσουν περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση.

«Οι πολιτικοί & οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος υποστηρίζουν ότι τα “περιστατικά μίσους” αυξάνονται, αλλά δεν είναι έτσι», έγραψε ο κ. Σέλενμπεργκ στην ανάρτησή του. «Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο: υψηλότερα από ποτέ και αυξανόμενα επίπεδα ανοχής προς τις μειονότητες. Ο λόγος που διαδίδουν παραπληροφόρηση για το μίσος είναι για να δικαιολογήσουν μια δρακόντεια καταστολή της ελευθερίας του λόγου».

Ο κ. Μασκ αντέδρασε στην ανάρτηση σηματοδοτώντας τη συμφωνία του και υποσχόμενος να υποβάλει μήνυση.

«Ακριβώς», έγραψε ο κ. Μασκ. «Η X θα καταθέσει νομική αγωγή για να το σταματήσει αυτό. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η έρευνα!»

Κάνοντας τον ισχυρισμό του, ο κ. Σέλενμπεργκ μοιράστηκε ένα άρθρο του Ιρλανδού δημοσιογράφου Μπεν Σκάλαν, ο οποίος γράφει ότι οι ΜΚΟ που υποστηρίζονται από το Open Society Foundations (το οποίο ιδρύθηκε από τον κ. Σόρος), προωθούν μια «ατζέντα λογοκρισίας» στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, η οποία περιλαμβάνει αστυνομικές έρευνες σε σπίτια και προσωπικές συσκευές.

Το άρθρο του κ. Σκάλαν δεν διευκρινίζει ποιες ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος υποτίθεται ότι ασχολούνται με την προώθηση μιας «ατζέντας λογοκρισίας». Ούτε ο κ. Σέλενμπεργκ ούτε ο κ. Μασκ.

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στο Open Society Foundation με αίτημα να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς και τη νομική απειλή του κ. Μασκ.

λεζάντα: Ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός επενδυτής και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος αφού εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, στις 23 Ιανουαρίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)

Περισσότερες λεπτομέρειες

Το άρθρο του κ. Σκάλαν αναφέρει ότι Ιρλανδοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Δικαιοσύνης Χέλεν ΜακΈντι, έχουν υποστηρίξει ότι τα αδικήματα μίσους αυξάνονται στην Ιρλανδία. Επισημαίνουν την αναφερόμενη αύξηση κατά 29% των εγκλημάτων μίσους το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ο κ. Σκάλαν υποστηρίζει ότι η αύξηση των αναφορών για αδικήματα μίσους δεν σημαίνει απαραίτητα πραγματική αύξηση των εγκλημάτων μίσους, εν μέρει επειδή το όριο για να χαρακτηριστεί κάτι ως αδίκημα μίσους είναι χαμηλό, απαιτώντας ελάχιστα στοιχεία πέρα από τον ισχυρισμό κάποιου.

Γράφει ότι η αστυνομία και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας παροτρύνουν τους ανθρώπους να καταγγέλλουν περιστατικά μίσους εδώ και χρόνια και η αστυνομία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των καταγγελλόμενων εγκλημάτων μίσους, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην αναφερόμενη αύξηση των εγκλημάτων μίσους.

Ο δημοσιογράφος τόνισε επίσης έρευνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίσουν τα πράγματα ως «επιβλαβή» και «μισητά»από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που υποδηλώνει μια ευρύτερη πολιτισμική αλλαγή στις αντιλήψεις σχετικά με το τι συνιστά τέτοιο αδίκημα.

Ο κ. Σκάλαν, ο οποίος είναι Ιρλανδός δημοσιογράφος μικτής φυλής, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι έχουν αυξηθεί τα εγκλήματα μίσους στην Ιρλανδία, ιδίως κατά των μεταναστών.

Υποστηρίζει ότι η αυξημένη εστίαση στη ρητορική μίσους μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την προσπάθεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να θεσπίσει αυστηρούς νόμους για τη ρητορική μίσους, οι οποίοι θα ποινικοποιούν την κατοχή «υλικού μίσους» και θα επιβάλλουν ποινές για την άρνηση παροχής κωδικών πρόσβασης συσκευών στις αρχές.

Ο προτεινόμενος νόμος (pdf), που ονομάζεται Νομοσχέδιο για την Ποινική Δικαιοσύνη (Υποκίνηση σε βία ή μίσος και αδικήματα μίσους) του 2022, έχει επικριθεί για τον πιθανό περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, θέτοντας το βάρος στον κατηγορούμενο να αποδείξει την αθωότητά του.

Η κ. ΜακΈντι, η Ιρλανδή πρωθυπουργός, έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι παρά τις αυξανόμενες περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους και τη γενική υποστήριξη του κοινού για την ποινικοποίηση τέτοιων πράξεων, η Ιρλανδία δεν έχει ακόμη θεσπίσει νόμους για τα εγκλήματα μίσους και θα είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που θα θεσπίσουν τέτοια νομοθεσία», δήλωσε σε ομιλία της στα μέσα Ιουνίου.

Ενώ η Ιρλανδία έχει θεσπίσει νομοθεσία κατά της ρητορικής μίσους εδώ και σχεδόν 35 χρόνια, η κ. ΜακΈντι δήλωσε ότι ήταν «αναποτελεσματική, περιορισμένη και σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένη».

«Έχουμε την ευθύνη, ως νομοθέτες, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια ασφαλή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς χώρα για όλους», είπε, ενώ υποστήριξε ότι η νομοθεσία έχει «υποστεί σκόπιμη παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση, μεταξύ άλλων από περιθωριακούς σχολιαστές και προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ».

«Θα γίνει ανεκτή η διακωμώδηση των memes;»

Κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ιρλανδική Γερουσία τον Ιούνιο, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Ρόμαν Μάλεν διερωτήθηκε αν ο νόμος θα το πήγαινε πολύ μακριά, για παράδειγμα, τιμωρώντας ανθρώπους που συζητούν για την ταυτότητα φύλου.

«Θα είναι ανεκτά τα χλευαστικά meme;»  ρώτησε, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Telegraph.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας δήλωσε στην Telegraph ότι ο πήχης για την άσκηση ποινικής δίωξης βάσει του προτεινόμενου νόμου θα είναι «πολύ υψηλός» και ότι «η ποινική υποκίνηση μίσους δεν θα είναι ένας τομέας στον οποίο κάποιος θα περιπλανηθεί τυχαία».

Η απειλή νομικών ενεργειών από τον κ. Μασκ έρχεται μετά την κατάθεση αγωγής από το X κατά του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), υποστηρίζοντας ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός συμμετείχε σε μια «εκστρατεία τρόμου για να απομακρύνει τους διαφημιστές» από την πλατφόρμα, κάνοντας ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ποσότητα του περιεχομένου στο X που υποτίθεται ότι «προωθούσε το μίσος».

Τα τελευταία σχόλια του κ. Μασκ σχετικά με τη λήψη των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος στο στόχαστρό του για νομικές ενέργειες ακολουθούν τα επικριτικά σχόλια που έκανε για τον δισεκατομμυριούχο χρηματοδότη, ο οποίος έχει αποτελέσει συχνό στόχο δεξιών επικρίσεων.

λεζάντα: Ο Έλον Μασκ στο Παρίσι στις 16 Ιουνίου 2023. (Joel Sagat/AFP via Getty Images)

 

Ο Σόρος ως «Μαγκνίτο»

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον κ. Μασκ, ο δημοσιογράφος του CNBC Ντέιβιντ Φέιμπερ πίεσε τον επικεφαλής της Τόσκα σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο tweet στο οποίο συνέκρινε τον κ. Σόρος με τον αρχι-κακοποιό των κόμικς Μαγκνίτο.

«Θέλει να διαβρώσει τον ίδιο τον ιστό του πολιτισμού. Ο Σόρος μισεί την ανθρωπότητα», ανέφερε ο κ. Μασκ στο tweet του.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα μέσα Μαΐου, ο κ. Μασκ είπε ότι εμμένει στην άποψή του αυτή και εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις για την ανάρτηση των απόψεών του είναι υπερβολικές.

«Ηρεμήστε άνθρωποι, ας μην το κάνουμε ομοσπονδιακή υπόθεση», είπε ο κ. Μασκ για την διαδικτυακή οργή που εκφράστηκε για το tweet σε ορισμένους κύκλους.

Πιεζόμενος για το αν δεν είχε λάβει υπόψη του τον αντίκτυπο των αμφιλεγόμενων tweets του στις εταιρείες που διευθύνει (καθώς οι διαφημιστές μπορεί να απομακρυνθούν) ο κ. Μασκ είπε ότι αρνείται να σωπάσει από την απειλή της μείωσης των κερδών.

«Θα λέω ό,τι θέλω, και αν η συνέπεια αυτού είναι να χάσω χρήματα, ας είναι», είπε στη συνέντευξη με τον κ. Φέιμπερ.

«Αυτό είναι ελευθερία του λόγου», απάντησε ο κ. Μασκ. «Μου επιτρέπεται να λέω αυτό που θέλω να πω».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Φέιμπερ, σε πιο γενικές γραμμές, αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα της προτίμησης του κ. Μασκ να δημοσιεύει αμφιλεγόμενες απόψεις.

«Κάνετε κάποια tweets που φαίνεται να είναι … θεωρίες συνωμοσίας», είπε ο κ. Φέιμπερ στη συνέντευξη.

«Λοιπόν, ναι, αλλά ειλικρινά … μερικές από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας αποδείχθηκαν αληθινές», απάντησε ο κ. Μασκ. «Όπως ο φορητός υπολογιστής του Χάντερ Μπάιντεν».

Αφού ο κ. Φέιμπερ παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν «αλήθεια», ο κ. Μασκ ανέλυσε τη σκανδαλώδη αποσιώπηση της ιστορίας του φορητού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν από το Twitter και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση. … Το Twitter και άλλοι συμμετείχαν σε πράξεις απόκρυψης πληροφοριών που ήταν σχετικές με το κοινό. Αυτό είναι ένα τρομερό πράγμα που συνέβη. Αυτό είναι παρέμβαση στις εκλογές», δήλωσε.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το εντυπωσιακό 79% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είχε κερδίσει την επανεκλογή του το 2020, εάν οι ψηφοφόροι γνώριζαν την αλήθεια ότι ο φορητός υπολογιστής του Χάντερ Μπάιντεν ήταν αληθινός και όχι «ρωσική παραπληροφόρηση», όπως πρότεινε μια ομάδα πρώην επαγγελματιών της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών σε μια αμφιλεγόμενη ανοικτή επιστολή που διαδόθηκε ευρέως από αριστερά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προώθησαν το αφήγημα ότι ο φορητός υπολογιστής ήταν ψεύτικος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε