Ο επικεφαλής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναχωρεί για την Ουάσιγκτον για απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οικονομικού μπλοκ.
Στις 16 Ιουλίου, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, και τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημσον Γκρηρ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλαφ Γκιλ, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους:
«Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προθεσμία έως την 1η Αυγούστου για τη σύναψη νέας διμερούς εμπορικής συμφωνίας.»
Στις 9 Ιουλίου, ο Σέφτσοβιτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, στις 12 Ιουλίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε νέα διάσταση στη συζήτηση, ανακοινώνοντας μέσω της πλατφόρμας Truth Social: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμό 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Αυγούστου, εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία».
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ με τα υψηλότερα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Εν όψει της επίσκεψης Σέφτσοβιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε κατάλογο πιθανών ανταποδοτικών δασμών, που αφορούν αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 84 δισ. δολαρίων.
Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αεροσκάφη Boeing, ουίσκι μπέρμπον, αυτοκίνητα, χημικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και αγροτικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, κρασί, μπύρα και αποστάγματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η μόνη που βρίσκεται αντιμέτωπη με δασμούς της Ουάσιγκτον. Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ξεκινήσει εκτεταμένη αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους, επικαλούμενη επίμονα ελλείμματα και, όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, άδικα εμπόδια κατά των αμερικανικών προϊόντων.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει νέες εμπορικές συμφωνίες με τέσσερις χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.
Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες περιλαμβάνουν παραχωρήσεις δασμών για τις αμερικανικές εξαγωγές και επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τις αντίστοιχες χώρες, με σκοπό τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι συμφωνίες αυτές παραμένουν προς το παρόν σε διαδικασία οριστικοποίησης.
Η Ινδονησία, η οποία ολοκλήρωσε τη συμφωνία στις 15 Ιουλίου, αποδέχθηκε δασμό 19% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση για τα αμερικανικά προϊόντα. Η συμφωνία ακολούθησε προηγούμενη προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμού 32% στις εισαγωγές από την Ινδονησία εάν δεν σημειωνόταν πρόοδος.
Το Βιετνάμ δεσμεύτηκε για δασμό 20% στις εξαγωγές του και για πρόσθετο δασμό 40% σε προϊόντα μεταφόρτωσης, ιδίως από την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος τονίζει την καταπολέμηση της μεταφόρτωσης ως κεντρικό άξονα της νέας εμπορικής πολιτικής.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι διαπραγματεύσεις με άλλους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο Καναδάς αντιμετωπίζει δασμούς 35%, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα 25% και η Βραζιλία 50%.