Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ συμμετέχει σε συνεδρίαση της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός στις 23 Ιανουαρίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Ο επικεφαλής της BlackRock λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βάλει τέλος στην παγκοσμιοποίηση, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι ο αναπροσανατολισμός των αλυσίδων εφοδιασμού σε μεγάλη κλίμακα θα είναι πληθωριστικός.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει βάλει τέλος στην παγκοσμιοποίηση που βιώσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», έγραψε ο Φινκ σε επιστολή του προς τους μετόχους στις 24 Μαρτίου, στην οποία σημείωσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει καταλύσει τα κράτη να διακόψουν τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

«Ενωμένοι στην αταλάντευτη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό, εξαπέλυσαν έναν “οικονομικό πόλεμο” κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Φινκ.

Η Ρωσία έχει πληγεί με εξοντωτικές κυρώσεις για αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Τα μέτρα έχουν βάλει στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και πλούσιους ολιγάρχες, έχει υπάρξει κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροπλάνα και έχει απαγορευτεί η εξαγωγή βασικών τεχνολογιών.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης το πάγωμα περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, μια πρωτοφανής κίνηση που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε στις 23 Μαρτίου ως «κλοπή».

Ο Φινκ σημείωσε στην επιστολή του ότι οι κεφαλαιαγορές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες έχουν προχωρήσει πέρα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση, προχωρώντας γρήγορα στον τερματισμό μακροχρόνιων επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων.

Προέβλεψε ότι η αποσύνδεση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία θα ωθήσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να επανεκτιμήσουν γενικότερα το αποτύπωμα της παραγωγής και της συναρμολόγησης και να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από άλλα έθνη.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες στο να μεταφέρουν περισσότερες από τις δραστηριότητές τους στην ενδοχώρα ή σε κοντινές περιοχές, με αποτέλεσμα την ταχύτερη απόσυρση από ορισμένες χώρες», έγραψε ο Φινκ.

Θα υπάρξουν προκλήσεις για τις επιχειρήσεις καθώς θα προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, είπε.

«Αυτή η αποσύνδεση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα προκλήσεις για τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων του υψηλότερου κόστους και των πιέσεων στο περιθώριο κέρδους».

«Ενώ οι ισολογισμοί των εταιρειών και των καταναλωτών είναι ισχυροί σήμερα, δίνοντάς τους μεγαλύτερο μαξιλάρι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, ένας αναπροσανατολισμός των αλυσίδων εφοδιασμού σε μεγάλη κλίμακα θα είναι εγγενώς πληθωριστικός», πρόσθεσε.

Ο Φινκ δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή, ζυγίζοντας πόσο γρήγορα θα αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση του πληθωρισμού, η οποία έχει επιδεινωθεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τους σχετικούς κλυδωνισμούς στις τιμές της ενέργειας.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιλέξουν αν θα ζήσουν με τον υψηλότερο πληθωρισμό ή αν θα επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση για να μειώσουν γρήγορα τον πληθωρισμό», είπε.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί «ταχέως» για την αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως «πιο επιθετικά» για να μην παγιωθεί ένα ανοδικό σπιράλ τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία επιταχύνθηκε στο 14,5% από τις 18 Μαρτίου, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2015, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας, καθώς το πληγωμένο ρούβλι έστειλε τις τιμές στα ύψη εν μέσω δαγκωμένων δυτικών κυρώσεων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε