Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Σάμιουελ Άλτμαν, διευθύνοντας σύμβουλος της OpenAI, ορκίζεται πριν δώσει κατάθεση ενώπιον της Υποεπιτροπής Ιδιωτικότητας, Τεχνολογίας και Δικαίου της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου 2023. (Win McNamee/Getty Images)

Ο επικεφαλής της OpenAI ζητά από το Κογκρέσο κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε πρόσφατη ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Σάμ Άλτμαν, διευθύνοντας σύμβουλος της OpenAI, απηύθυνε έκκληση στους νομοθέτες να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), απευθυνόμενος συγκεκριμένα στις προόδους που σημειώθηκαν στην ανάπτυξη του προηγμένου chatbot ChatGPT.

Ο Άλτμαν υπογράμμισε τόσο τις δυνατότητες όσο και τις πιθανές παγίδες αυτής της τεχνολογίας αιχμής.

«Πιστεύω ότι κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Άλτμαν. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αν μιλάνε με μια τεχνητή νοημοσύνη, αν το περιεχόμενο που βλέπουν μπορεί να είναι παραγόμενο ή όχι».

Η ταχεία εμφάνιση αρκετών μοντέλων ΤΝ στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει ανησυχίες που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Μία από τις βασικές προτάσεις που κατέθεσε ο Άλτμαν ήταν η δημιουργία ενός νέου οργανισμού αφιερωμένου στην αδειοδότηση των εταιρειών ΤΝ. Ο εν λόγω οργανισμός θα ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα ηθικά πρότυπα και την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ακρίβεια που σχετίζονται με την τεχνολογία ΤΝ.

Στην ηλικία των 38 ετών, ο Άλτμαν έχει γίνει μια σημαίνουσα προσωπικότητα στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης. Συνέκρινε τη νέα εφεύρεση με την τυπογραφία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα παραγωγική εποχή.

Ωστόσο, ο Άλτμαν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η άνοδος της ΤΝ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας, οδηγώντας ενδεχομένως σε εκτεταμένες απολύσεις σε διάφορους τομείς.

«Θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας», δήλωσε. «Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό».


Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, καταθέτει ενώπιον της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου 2023. (Win McNamee/Getty Images)

 

Πιθανές απειλές για τη δημοκρατία

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Άλτμαν εξέφρασε έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές απειλές για τη δημοκρατία που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως με τη μορφή στοχευμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Οι χειρότεροι φόβοι μου είναι ότι εμείς -ο τομέας, η τεχνολογία, η βιομηχανία- προκαλούμε σημαντική ζημιά στον κόσμο. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Άλτμαν.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, πρότεινε την επιβολή ανεξάρτητων ελέγχων σε οργανισμούς όπως το OpenAI.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ αναγνώρισε τις επαναστατικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά έκανε επίσης έναν απογοητευτικό παραλληλισμό με την εφεύρεση της ατομικής βόμβας.

Εν τω μεταξύ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης ότι το μέλλον που θα κυριαρχείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές αξίες. «Ένα μέλλον στο οποίο κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απαραίτητα το μέλλον που θέλουμε», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε