Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο ναύαρχος Τζον Κ. Ακιλίνο (Α), διοικητής της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, βλέπει βίντεο κινεζικών κατασκευών και κτιρίων πάνω σε ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A Poseidon που πετάει στην ομάδα νησιών Spratlys στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στις 20 Μαρτίου 2022. (Aaron Favila/AP Photo)

Ο επικεφαλής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό βλέπει τη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη στην ιστορία του κινεζικού στρατού

Ο στρατός της Κίνας υφίσταται τη μεγαλύτερη ενίσχυση στην ιστορία του κινεζικού καθεστώτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ναύαρχο Τζον Ακουιλίνο, διοικητή της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Ακουιλίνο έκανε το σχόλιο αυτό σε μια συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Foundation for Defense of Democracies (Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών) στις 24 Ιουνίου (pdf).

Η ενίσχυση περιλαμβάνει όλους τους τομείς και τις δυνατότητες του στρατού, όπως τα πολεμικά πλοία, τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, τις πυραυλικές δυνάμεις, την ικανότητα στον κυβερνοχώρο, την ικανότητα στο διάστημα και τη στρατηγική πυρηνική ικανότητα.

Είπε ότι «η ανησυχία για όλους τους Αμερικανούς θα πρέπει να είναι ο ρυθμός, η κλίμακα και η έκταση [με την οποία] η Κίνα αναπτύσσεται και τι σημαίνει αυτό σε σχέση με την πρόθεση για έναν μελλοντικό ειρηνικό πλανήτη».

Σύμμαχοι και εσωτερική ασφάλεια

Στη συζήτηση, ο Ακουιλίνο συζήτησε τη σημασία του Γκουάμ για την αμερικανική στρατιωτική στάση και την αποτροπή στην περιοχή.

Είπε ότι το Γκουάμ έχει μια απειλή 360 μοιρών από τις πυραυλικές δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA). Είναι απολύτως κρίσιμο «με την αίσθηση του επείγοντος προκειμένου να παράσχουμε τις δυνατότητες που αφενός υπερασπίζονται και αφετέρου μπορούμε να προβάλλουμε ισχύ από το Γκουάμ», δήλωσε ο Ακουιλίνο.

Σε αυτή τη φωτογραφία που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το υποβρύχιο ταχείας επίθεσης κλάσης Los Angeles USS Oklahoma City (SSN 723) επιστρέφει στη Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ στις 19 Αυγούστου 2021. (Mass Communication Specialist 3rd Class Naomi Johnson/U.S. Navy via AP)

 

Τόνισε ότι το Γκουάμ είναι εξαιρετικά σημαντικό και με «125.000 πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών – είναι πατρίδα».

Τόνισε ότι οι εταίροι στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι επίσης σημαντικοί, λέγοντας: «Τα μέρη που επιχειρούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή [είναι] σημαντικά για την επίτευξη αποτροπής».

Αναφέρθηκε στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ως «τη μισή υδρόγειο» και «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λειτουργούν ως κοινή δύναμη, συγχρονισμένη, ολοκληρωμένη σε όλους τους τομείς σε τεράστιες αποστάσεις», όπως έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών.

Νωρίτερα τον Μάιο, ο Ακουιλίνο προειδοποίησε επίσης για την απειλή του PLA για την παγκόσμια τάξη.

Στη δήλωσή του ενώπιον της υποεπιτροπής κονδυλίων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Άμυνα στις 17 Μαΐου (pdf), ο Ακουιλίνο δήλωσε: «Η ΛΔΚ επιδιώκει να γίνει παγκόσμια στρατιωτική δύναμη και να αποκτήσει την ικανότητα να καταλάβει την Ταϊβάν, ενώ αναπτύσσει συμβατικά όπλα που μπορούν να φτάσουν τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την Εθνική Αμυντική Στρατηγική του 2022 (pdf), το Πεντάγωνο προσδιόρισε το κινεζικό καθεστώς ως τον «πιο συνεπή στρατηγικό ανταγωνιστή και την πιο σημαντική πρόκληση για το Υπουργείο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε