Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο διευθυντής του NIAID Δρ Άντονι Φάουτσι μιλάει σε μέλη του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαρτίου 2021. (Susan Walsh/Pool/AFP via Getty Images)

Ο Φάουτσι αποχωρεί από επικεφαλής του NIAID μετά από 40 χρόνια

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι επρόκειτο να αποχωρήσει από την ηγεσία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν και ο οργανισμός δεν το έχει επιβεβαιώσει επισήμως ακόμη.

Νωρίτερα φέτος, τόσο ο Φάουτσι όσο και το NIAID δήλωσαν ότι θα αποχωρήσει από τις ομοσπονδιακές θέσεις του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Από την Κυριακή, ο δικτυακός τόπος του NIAID εξακολουθούσε να αναφέρει τον Φάουτσι ως διευθυντή του οργανισμού.

«Στο τέλος αυτού του μήνα», ανέφερε το NIAID σε ανακοίνωσή του τον Δεκέμβριο, «ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του NIAID, θα αποχωρήσει από τον ρόλο που κατέχει από το 1984». Περιελάμβανε ένα απόσπασμα από τον Φάουτσι που έλεγε: «Αν και μετακινούμαι από τις τρέχουσες θέσεις μου, δεν αποσύρομαι. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κυβερνητικής υπηρεσίας, σκοπεύω να ακολουθήσω την επόμενη φάση της καριέρας μου, ενώ εξακολουθώ να έχω τόση ενέργεια και πάθος για τον τομέα μου».

Το NIAID δεν επιβεβαίωσε αν ο Φάουτσι αποσύρθηκε από τη θέση του το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα Epoch Times επικοινώνησε την Κυριακή με την ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας για να σχολιάσει την τρέχουσα ιδιότητα του Φάουτσι.

Πριν από αρκετές ημέρες, ο Φάουτσι υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία του χειρίστηκε την αντιμετώπιση της COVID-19 στις ΗΠΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian και υποστήριξε ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της καλύτερης κρίσης μας και της ανάλυσής μας για το τι συνέβαινε γύρω μας, για να κάνουμε συστάσεις».

«Δεν νομίζω να τα κατάφερε κανείς εντελώς σωστά κατά 100 τοις εκατό, αλλά η ιδέα να πούμε ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε θέσει περιορισμούς σε τίποτα, τη στιγμή που υπήρχε ένα τσουνάμι λοιμώξεων και τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης είχαν κατακλυστεί, πρακτικά – σκεφτείτε το νοσοκομείο Elmhurst, θυμηθείτε τις εικόνες με τα φορτηγά-ψυγεία με τα πτώματα να συσσωρεύονται σε αυτό – έπρεπε να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό για να το επιβραδύνουμε», δήλωσε.

Ο Φάουτσι ανέλαβε το NIAID το 1984 υπό τη διοίκηση Ρέιγκαν. Πριν από αυτό, είχε εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1960.

Αλλά δεν ήταν μέχρι το 2020 που ο 82χρονος Φάουτσι έγινε γνωστό όνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις αρχές του 2020, ο Φάουτσι έδωσε περισσότερες από χίλιες συνεντεύξεις σε διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με την COVID-19 και την πορεία της πανδημίας, αποσπώντας συχνά επικρίσεις για τις γενικά δυσοίωνες προβλέψεις του και τις μεταβαλλόμενες θέσεις του σχετικά με τα λουκέτα, τα εμβόλια και τη χρήση μάσκας.

Τι ακολουθεί

Στο Κογκρέσο, ο Φάουτσι έχει δεχθεί εκτεταμένες επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους για το γεγονός ότι ο οργανισμός του παρείχε κονδύλια σε ερευνητικό οργανισμό τρίτου μέρους για τη μελέτη των κορονοϊών των νυχτερίδων σε εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας. Η COVID-19, ένας κορονοϊός, εμφανίστηκε στην περιοχή Γουχάν, και το 2021, ορισμένοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δημοσίευσαν μια έκθεση χωρίς σαφή συμπεράσματα που έλεγε ότι πιστεύουν ότι προέκυψε από το εργαστήριο.

Ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τομ Φρίντεν (Α), ο Άντονι Φάουτισ (Κ) και ο Άριελ Πάμπλος-Μέντεζ, βοηθός διοικητής του Γραφείου Παγκόσμιας Υγείας της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου 2016. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

 

Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του Νοεμβρίου, αρκετοί επικεφαλής των επερχόμενων επιτροπών υποσχέθηκαν να πραγματοποιήσουν δημόσιες ακροάσεις για την πρώην υπηρεσία του Φάουτσι και δήλωσαν ότι θα κλητεύσουν τον γιατρό. Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Φάουτσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συμμορφωθεί με την έρευνα.

Στη συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας, ο Φάουτσι δήλωσε ότι τα εκτεταμένα μέτρα των lockdown που τέθηκαν σε ισχύ σε όλους τους δήμους των ΗΠΑ «ήταν το σωστό» και υποστήριξε ότι δεν τάσσεται πάντα υπέρ του κλεισίματος των σχολείων για μάθηση δια ζώσης.

«Αν κοιτάξετε το αρχείο και ανατρέξετε στα αποσπάσματα, θα δείτε πόσες φορές είπα, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε. «Από τη μία πλευρά, ήμουν υπέρ του να κλείσουμε τα πράγματα προσωρινά, αλλά σίγουρα αισθανόμουν ότι έπρεπε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην Washington Post, ο Φάουτσι υποστήριξε ότι «είμαι ο πρώτος που παραδέχεται ότι απέχω πολύ από το να είμαι τέλειος. Αλλά όταν με ρωτάτε πώς θα το ξανάκανα, ξέρετε, πραγματικά δεν μπορώ να δω κάτι που θα το έκανα εντελώς από την αρχή».

Ωστόσο, ένας από τους κύριους επικριτές του, ο Δρ Μάρτι Μάκαρι του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δήλωσε ότι ο επί μακρόν ομοσπονδιακός αξιωματούχος υγείας έχει «ιστορικό πλήρους αποτυχίας» στο NIAID.

«Ο κόσμος ξεχνά ότι ήταν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, και ο απολογισμός αυτής της υπηρεσίας είναι αρκετά κακός μετά από αυτή την πανδημία. Τώρα, ο κόσμος είναι θυμωμένος με τον Δρ Φάουτσι για την αλλαγή των συστάσεών του», δήλωσε ο Μάκαρι στο Fox News στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πριν από την αποχώρηση του Φάουτσι. «Πραγματικά, είναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου και βαθύτερου προβλήματος. Και αυτό είναι η αποτυχία αυτής της υπηρεσίας να κάνει άμεσα και γρήγορα έρευνα για να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις σε πραγματικό χρόνο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε