Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Ένας υγειονομικός προετοιμάζει το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό στο Lestonnac Health Clinic στο Όραντζ, Καλιφόρνια, στις 9 Μαρτίου 2021. (John Fredricks/The Epoch Times)

Ο FDA απαντά στις σκανδιναβικές χώρες που αναστέλλουν το εμβόλιο της Moderna

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απάντησε στις σκανδιναβικές χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της Moderna την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων.

Υγειονομικοί υπάλληλοι στη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της Moderna για τους νεότερους λόγω κινδύνου παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας.

Η Σουηδία δήλωσε ότι θα σταματήσει τον εμβολιασμό για άτομα κάτω των 30 ετών και η Δανία έκανε το ίδιο για άτομα κάτω των 18 ετών. Η Φινλανδία είπε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών δεν πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ οι Ισλανδοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου.

«Ο FDA είναι ενήμερος για αυτά τα δεδομένα. Προς το παρόν, ο FDA συνεχίζει να διαπιστώνει ότι τα γνωστά και πιθανά οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών και δυνητικών κινδύνων για το εμβόλιο Moderna COVID-19», δήλωσε αξιωματούχος του FDA σε δήλωση σε ειδησεογραφικά πρακτορεία το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στην απόφαση των σκανδιναβικών εθνών για αναστολή του εμβολίου σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες.

Η Moderna, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε δήλωσή της μετά την απόφαση των χωρών ότι «γνώριζε την πολύ σπάνια εμφάνιση μυοκαρδίτιδας και/ή περικαρδίτιδας μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA κατά του COVID-19».

«Πρόκειται για τυπικά ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τείνουν να αναρρώνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τυπική θεραπεία και ανάπαυση. Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι σημαντικά αυξημένος για όσους προσβάλλονται από COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Το εμβόλιο της Moderna εξακολουθεί να χορηγείται βάσει της άδειας χρήσης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Η αίτηση της εταιρείας για πλήρη έγκριση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Στις 10 Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Υγείας της Ισλανδίας δήλωσε ότι το εμβόλιο Moderna θα ανασταλεί εντελώς λόγω του κινδύνου καρδιακής φλεγμονής.

«Καθώς η προμήθεια εμβολίου της Pfizer είναι επαρκής στην επικράτεια … ο επικεφαλής επιδημιολόγος αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της Moderna στην Ισλανδία», σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Υγείας.

Η κίνηση εκδόθηκε λόγω «της αυξημένης συχνότητας μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Moderna, καθώς και με τον εμβολιασμό με Pfizer/BioNTech», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και στη Σουηδία, οι αξιωματούχοι «αποφάσισαν να διακόψουν τη χρήση του εμβολίου της Moderna, Spikevax, για όλους όσους γεννήθηκαν το 1991 και αργότερα, για προληπτικούς λόγους», αναφέρεται σε δήλωση του σουηδικού οργανισμού υγείας, σύμφωνα με μετάφραση.

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών όπως φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του καρδιακού σάκου», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ μικρός».

Ο Μίκα Σάλμινεν, διευθυντής του φινλανδικού ινστιτούτου υγείας, δήλωσε ότι η Φινλανδία θα χορηγήσει το εμβόλιο της Pfizer σε άνδρες που γεννήθηκαν το 1991 και αργότερα. Η Φινλανδία προσφέρει εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

«Μια σκανδιναβική μελέτη που περιελάμβανε τις Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών που έλαβαν το Moderna Spikevax είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας από άλλους», είπε.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε