Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
(Public Domain / The Epoch Times)

«Ο φίλος των πουλιών»

Από τις ιστορίες για παιδιά του William Holmes McGuffey

Απόδοση στα αγγλικά: Elihu Burritt

Απόδοση στα ελληνικά: Αλία Ζάε

Ζούσε κάποτε ένας άντρας που δεν είχε γυναίκα ούτε παιδιά, αλλά αγαπούσε πολύ τα πουλιά – και τα πουλιά αγαπούσαν πολύ αυτόν.

Είχε μια γκρίζα γενειάδα και γαλανά και καλοσυνάτα μάτια. Αυτό όμως που αγαπούσαν τα πουλιά περισσότερο ήταν η φωνή του.

Όταν πήγαινε να δουλέψει στο περιβόλι του, που ήταν γεμάτο κάθε λογιών δέντρα, τα πουλιά πέταγαν κοντά του για να μαζέψουν τα σκουλήκια που θα έβγαζε η τσουγκράνα του από το χώμα.

Στην αρχή δεν έρχονταν πολύ κοντά, μα γρήγορα κατάλαβαν την αγαθή του καρδιά.

Τα μάτια του και η φωνή του τους έλεγαν ότι αυτός ο άντρας τα αγαπά και δεν σκοπεύει να τα βλάψει.

Κι έτσι, μέρα με τη μέρα, πλησίαζαν όλο και περισσότερο την τσουγκράνα του. Κι όταν τους μιλούσε, έστριβαν τα κεφαλάκια τους και τον κοιτούσαν κι αυτά.

Εικονογράφηση του «Φίλου των Πουλιών», McGuffey’ s Third Eclectic Reader, Revised Edition, 1879. (Public Domain)

 

Όλα τα πουλιά του περιβολιού είχαν γίνει φίλοι του. Περίμεναν να τον δουν να έρχεται και έσπευδαν να τον καλωσορίσουν με φτερουγίσματα και κελαηδίσματα.

Όταν τελείωνε τη δουλειά, ο γέρος άντρας ψάρευε από την τσέπη του ψιχουλάκια και τα έριχνε στο χώμα. Βουτούσαν τότε τα πουλιά, να τα πιάσουν στον αέρα.

Άλλες φορές, θα έβαζε ένα κομματάκι ψωμί στο στόμα του, με την άκρη του να εξέχει λίγο. Όπως τρυγούν οι μέλισσες το λουλούδι, έτσι θα πήγαιναν και τα πουλιά σ’ αυτόν, εξαφανίζοντας σιγά-σιγά το ψωμάκι.

Αν αργούσε να ξυπνήσει κάποιο πρωινό, οι φίλοι του θα μαζεύονταν στο προσκεφάλι του, καλώντας τον με το τραγούδι τους να σηκωθεί.

Τον συνόδευαν και στην εκκλησία κι όσο αυτός έλεγε τις προσευχές του κι έψελνε ύμνους μέσα, αυτά από τα δέντρα δοξολογούσαν τον ίδιο Θεό.

Μέχρι το τέλος της ζωής του απολάμβανε την αγάπη των πουλιών. Και όποιος, αγόρι ή κορίτσι, έχει καρδιά αγνή σαν τη δική του και μάτια και φωνή γεμάτα καλοσύνη, στα σίγουρα μια τέτοια αγάπη θα απολαύσει κι αυτός!

Η σειρά McGuffey Readers πρωτοδημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1830 και προοριζόταν για αναγνώστες προσχολικής ηλικίας. Συγγραφέας των ιστοριών ήταν ο Αμερικανός κληρικός και δάσκαλος Ουίλιαμ Χολμς ΜακΓκάφεϋ (1800-1873). Από τα μέσα της δεκαετίας του 1830 και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα βιβλία του χρησιμοποιούνταν ευρέως στα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών ως αναγνωστικά. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν κάποια σχολεία που τα χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα οικοδιδασκαλεία που εστιάζουν στην κλασική παιδεία, τη σωστή ανατροφή και τη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών βάσει καλών ηθικών αρχών.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε