Τρίτη, 14 Ιαν, 2025
Ο Γάλλος πρόεδρος και υποψήφιος για την επανεκλογή του κόμματος La Republique en Marche (LREM) Εμανουέλ Μακρόν πανηγυρίζει μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, στο Champ de Mars στο Παρίσι, στις 24 Απριλίου 2022. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κερδίζει την επανεκλογή, η Λεπέν παραδέχεται την ήττα της

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε μια δεύτερη θητεία την Κυριακή, νικώντας την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μακρόν βρισκόταν σε τροχιά σταθερού 57,4% των ψήφων, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Λίγα λεπτά αφότου ο Μακρόν προβλεπόταν ως νικητής, η Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια δήλωσε ότι οι εκλογές εξακολουθούν να αποτελούν νίκη για το πολιτικό της κίνημα.

«Οι Γάλλοι έδειξαν απόψε την επιθυμία τους για ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, για μια αντιπολίτευση που θα συνεχίσει να τους υπερασπίζεται και να τους προστατεύει», δήλωσε η Λεπέν στους υποστηρικτές της την Κυριακή. Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν μια νίκη για «μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία και μια ισχυρότερη Ευρώπη».

Η Λεπέν ξεπέρασε το όριο του 40% των ψήφων, κάτι που είναι πρωτοφανές για τα γαλλικά εθνικιστικά κόμματα. Το 2017, η Λεπέν κέρδισε μόνο το 34% των ψήφων έναντι 66% του Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια για την προεδρία, εκφωνεί την ομιλία παραίτησής της μετά τις πρώτες προβλέψεις για τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν οδεύει να κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος, στο Παρίσι, στις 24 Απριλίου 2022. (Sylvain Lefevre/Getty Images)

 

Ο Μακρόν, 44 ετών, και η Λεπέν, 53 ετών, έχουν ανταγωνιστικά οράματα για τη Γαλλία, με τον Μακρόν να επιδιώκει να συνεχίσει να εισάγει νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα. Η Λεπέν, που υποστηρίζεται από τη δεξιά πτέρυγα της Γαλλίας, έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της στο αυξανόμενο κόστος ζωής στη Γαλλία, ενώ περιγράφει επίσης τον Μακρόν ως ελιτιστή με περιφρόνηση για τους εργαζόμενους -συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής του πέρυσι που στόχευε τους ανεμβολίαστους Γάλλους και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» κατά των παγκοσμιοποιητών το 2018.

Η Λεπέν είχε υποσχεθεί απότομες μειώσεις στον φόρο καυσίμων, μηδενικό φόρο επί των πωλήσεων σε βασικά είδη, από ζυμαρικά μέχρι πάνες, απαλλαγές από το εισόδημα για τους νέους εργαζόμενους και μια στάση «πρώτα η Γαλλία» για τις θέσεις εργασίας και την πρόνοια. Ο Μακρόν είχε ισχυριστεί ότι η Λεπέν έχει μια φιλορωσική στάση και είπε ότι δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάτι που η ίδια είχε αρνηθεί.

Η προσέλευση στον δεύτερο γύρο ήταν χαμηλή την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω της κυβέρνησης, μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Από την Κυριακή, ανερχόταν σε περίπου 62%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών.

Ορισμένοι Γάλλοι ψηφοφόροι δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία στις εκλογές. Ένα άτομο, ο 24χρονος Γκασπάρ Χερμάν, δήλωσε στο EuroNews ότι οι ψηφοφόροι στη χώρα του συχνά αναγκάζονται να ψηφίσουν εναντίον ενός υποψηφίου, αντί για εκείνον που πραγματικά υποστηρίζουν.

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου στο σημερινό προεδρικό σύστημα ή στον τρόπο λειτουργίας του, ιδίως στη μη συνεκτίμηση της αποχής και των λευκών ψήφων ή στην επιλογή των υποψηφίων», δήλωσε ένας άλλος που απείχε και ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο ως Λουίζ, 28 ετών.

Ο Ουγκό Γουίντερ, ένας 26χρονος πωλητής στο Παρίσι, δήλωσε ότι θα είναι μεταξύ εκείνων που δεν θα μπουν στον κόπο να ψηφίσουν.

«Δεν βλέπω το νόημα να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στις ιδέες μου», δήλωσε ο Γουίντερ στο Reuters καθώς έκανε κάποια πρωινά ψώνια για τρόφιμα. «Ζούμε σε έναν παράλληλο κόσμο. Οι πολιτικοί δεν εκπροσωπούν τον λαό».

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις της Elabe, η ψήφος φέτος ήταν έντονα διαιρεμένη τόσο κατά ηλικία όσο και κατά κοινωνικοοικονομική κατάσταση: τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης υποστήριξαν τη Λεπέν, ενώ παρόμοια ποσοστά των στελεχών των υπαλλήλων και των συνταξιούχων υποστήριξαν τον Μακρόν.

Ο Μακρόν κέρδισε περίπου το 59% των ψήφων από τους νέους 18-24 ετών, ενώ η ψήφος ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένη στις άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Ο Μακρόν πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη δεύτερη θητεία, χωρίς καμία από τις περιόδους χάριτος που απολάμβανε μετά την πρώτη του νίκη, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν διαμαρτυρίες για το σχέδιό του να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Η πρώτη του μεγάλη πρόκληση θα είναι να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει μια λειτουργική πλειοψηφία για να εφαρμόσει τις πολιτικές του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μακρόν για την επανεκλογή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «βασικό εταίρο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

«Προσβλέπω στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας -συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας, της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη επίσης τον Γάλλο ομόλογό του.

«Εύχομαι στον Εμανουέλ Μακρόν νέες επιτυχίες προς όφελος του γαλλικού λαού», ανέφερε στο Twitter. «Εκτιμώ την υποστήριξη της Γαλλίας και είμαι πεπεισμένος: βαδίζουμε μαζί προς νέες κοινές νίκες! Σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη».

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε λέγοντας ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι «έστειλαν σήμερα μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

«Είμαι ευτυχής που θα συνεχίσουμε την καλή μας συνεργασία», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε το ίδιο συναίσθημα στο Twitter.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε