Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX Σαμ Μπανκμαν-Φράιντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη σχετικά με την κατάρρευση του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, φτάνει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη στις 16 Φεβρουαρίου 2023. (Eduardo Munoz/Reuters)

Ο ιδρυτής της FTX κατηγορείται για δωροδοκία σε Κινέζους αξιωματούχους με 40 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, δωροδόκησε Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους με 40 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα, ισχυρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης σε νέο κατηγορητήριο (pdf).

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι λογαριασμοί που ανήκουν στον Μπάνκμαν-Φράιντ και σε άλλους «κατεύθυναν και προκάλεσαν τη μεταφορά» τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα «που προορίζονταν προς όφελος ενός ή περισσότερων Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων, προκειμένου να τους επηρεάσουν και να τους παρακινήσουν» να ξεπαγώσουν ορισμένους από τους λογαριασμούς.

Τον Νοέμβριο του 2021, οι λογαριασμοί της Alameda Research, του hedge fund του Μπάνκμαν-Φράιντ, δεσμεύτηκαν από τις κινεζικές αρχές.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει πατάξει τα κρυπτονομίσματα από το 2017, απαγορεύοντάς τα τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Μπάνκμαν-Φράιντ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν «πολυάριθμες» νομικές και προσωπικές μεθόδους για να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς που περιείχαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών για το ξεπάγωμα των λογαριασμών, ο Σάμιουελ Μπάνκμαν-Φράιντ συζήτησε με άλλους και τελικά συμφώνησε και κατεύθυνε μια δωροδοκία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να επιδιώξει το ξεπάγωμα των λογαριασμών», έγραψαν οι εισαγγελείς στο κατηγορητήριο.

Μόλις απελευθερώθηκαν τα κεφάλαια, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των ζημιογόνων συναλλαγών του hedge fund του.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX ανακοίνωσε πρόσφατα την πτώχευσή του. (Stefani Reynolds/AFP)

 

Ο Μπάνκμαν-Φράιντ κατηγορείται για παραβίαση του Foreign Corrupt Practices Act, ενός νόμου κατά της δωροδοκίας.

Μια επιστολή προς τον ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστή που διαχειρίζεται την υπόθεση επιβεβαίωσε ότι το σώμα ενόρκων απήγγειλε το κατηγορητήριο στις 27 Μαρτίου.

Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Μπάνκμαν-Φράιντ ότι κατεύθυνε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές σε υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο μέσω αχυρένιων δωρητών ή ομάδων σκοτεινού χρήματος.

Τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν αυτές οι πολιτικές δωρεές προέρχονταν από τραπεζικούς λογαριασμούς της Alameda και περιλάμβαναν κεφάλαια που είχαν κατατεθεί από πελάτες της FTX», ανέφεραν οι εισαγγελείς στην κατάθεση που αποσφραγίστηκε τον περασμένο μήνα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX συνελήφθη τον Δεκέμβριο στις Μπαχάμες και σύντομα εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων και περιορίστηκε στο σπίτι των γονιών του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε