Τρίτη, 03 Οκτ, 2023
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) συναντά τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. (Sergei Bobylyov/Sputnik/AFP via Getty Images)

Ο Ινδός Μόντι λέει στον Πούτιν ότι τώρα «δεν είναι η εποχή για πολέμους»

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τώρα δεν είναι η εποχή για πολέμους, με τα έθνη παγκοσμίως να αντιμετωπίζουν απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων και των καυσίμων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μόντι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές στον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization-SCO) στο Ουζμπεκιστάν την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Γνωρίζω ότι δεν είναι η εποχή για πολέμους. Έχουμε επανειλημμένα μιλήσει γι’ αυτό στις τηλεφωνικές μας συνομιλίες. Η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος – αυτά είναι σημαντικά για να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο Μόντι.

Ο Μόντι δήλωσε ότι η ασφάλεια των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, έχουν γίνει μείζον θέμα ανησυχίας για την Ινδία.

«Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να βρούμε λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα και πρέπει και οι δύο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη συζητηθεί σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν αναγνώρισε τις ανησυχίες του Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι η Ρωσία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τερματιστεί ο πόλεμος «το συντομότερο δυνατό». Είπε ότι η Ουκρανία εγκατέλειψε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα, όπως λένε, «στο πεδίο της μάχης»», είπε ο Πούτιν.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι να εκδιώξει όλα τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη της. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ μια «ειρήνη» που επιτρέπει στη Ρωσία να κρατήσει ουκρανικά εδάφη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου όταν ο Πούτιν διέταξε τα στρατεύματα να εισβάλουν, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, πυροδότησε τη χειρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και έστειλε την παγκόσμια οικονομία σε ένα πληθωριστικό στρόβιλο.

Η Ινδία είχε ζητήσει την παύση των εχθροπραξιών και τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, αλλά απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση.

Ο Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας αυξάνεται, με την αποστολή λιπασμάτων από τη Ρωσία στην Ινδία να έχει αυξηθεί περισσότερο από οκτώ φορές φέτος.

Η Ρωσία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ινδίας σε αργό πετρέλαιο. Η Ουάσινγκτον δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Ινδία αγόρασε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 1-2% των συνολικών ενεργειακών εισαγωγών της Ινδίας.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε