Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Παλαιστίνιοι πολίτες και ομάδες διάσωσης ψάχνουν στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Al-Maghazi, που βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας επιζώντες και θύματα μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στις 5 Νοεμβρίου 2023. (Mohammed Zaanoun/Middle East Images/AFP μέσω Getty Images)

Ο ισραηλινός στρατός περικυκλώνει την πόλη της Γάζας καθώς η Χαμάς προσπαθεί να εμποδίσει την εκκένωση των κατοίκων, λέει το IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε οδοφράγματα και πυροβόλησε κατά των ισραηλινών στρατευμάτων σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι τα στρατεύματά τους έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας σε μια χερσαία επίθεση με στόχο τους τρομοκράτες της Χαμάς, χωρίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, καθώς η Χαμάς προσπαθούσε να εμποδίσει την εκκένωση των κατοίκων.

«Έφτασαν στην ακτή και στη νότια πλευρά της πόλης της Γάζας και περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας. Ουσιαστικά σήμερα υπάρχει μια βόρεια και μια νότια Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι στις 5 Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ανοίγουν έναν «διάδρομο μονής κατεύθυνσης» για τους κατοίκους της Γάζας για να διαφύγουν προς τα νότια.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο υποναύαρχος Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Χαμάς είχε στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσει τους κατοίκους να φύγουν και εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούσαν στη διαδρομή εκκένωσης.

«Η Χαμάς εμποδίζει ενεργά τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές», δήλωσε. «Ο IDF προσάρμοσε τις χερσαίες επιχειρήσεις μας για να κρατήσει ανοιχτούς τους διαδρόμους από το βορρά προς το νότο, αλλά η Χαμάς επιτίθεται στις δυνάμεις μας».

Υπήρξαν αναφορές ότι ενδέχεται η Χαμάς να πυροβόλησε πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να μην χάσουν την προστασία των ανθρώπινων ασπίδων, με πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ένα οδόστρωμα γεμάτο από σφαίρες.

«Συστηματική εκμετάλλευση» των νοσοκομείων από τη Χαμάς

Οι IDF αποκάλυψαν επίσης τη συστηματική εκμετάλλευση των ιατρικών εγκαταστάσεων από τη Χαμάς. Ο υποναύαρχος Χαγκάρι παρουσίασε βίντεο, δορυφορικές εικόνες και ηχογραφήσεις ως περαιτέρω στοιχεία για το πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στη Γάζα ως «πολεμική μηχανή» της.

Δορυφορική εικόνα που δείχνει το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, χρησιμοποιείται για να κρύψει ένα τεράστιο υπόγειο κέντρο διοίκησης της Χαμάς, στις 27 Οκτωβρίου 2023. (IDF)

 

Οι IDF εντόπισαν μια σήραγγα κάτω από το χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ νοσοκομείο Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, βόρεια της πόλης της Γάζας, το οποίο η Χαμάς χρησιμοποιεί ως τρομοκρατική υποδομή. Οι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβολούν επίσης στρατιώτες των IDF μέσα από το νοσοκομείο, πρόσθεσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι επικαλέστηκε επίσης δορυφορικές εικόνες ενός νοσοκομείου στη Γάζα που χτίστηκε στην Ινδονησία, το οποίο οι IDF πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για την απόκρυψη υπόγειων κέντρων διοίκησης και ελέγχου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα κάνω ζουμ στην περιοχή εδώ. Απέναντι από το δρόμο. Μόνο 75 μέτρα, 80 μέτρα μέχρι το νοσοκομείο. Εδώ οι IDF εντόπισαν ένα σημείο εκτόξευσης – που σημαίνει ότι εκτοξεύουν ρουκέτες από εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Θέλω να επαναλάβω – εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ 75 μέτρα από ένα νοσοκομείο. Γιατί; Ξέρουν ακριβώς ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί αεροπορικώς σε μια τέτοια θέση εκτόξευσης, το νοσοκομείο θα υποστεί ζημιές», πρόσθεσε.

Οι IDF έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι η Χαμάς διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα. Πιστεύεται ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο για τρομοκράτες και διοικητές της Χαμάς.

Ο διεθνής εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε ότι η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις κάτω από νοσοκομεία και τζαμιά για να «μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων» και να ρίξει την ευθύνη στο Ισραήλ για αυτές τις απώλειες.

«Ο στόχος είναι να μεγιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων της Γάζας, να δείξουν με το δάχτυλο το Ισραήλ ανεξάρτητα από το ποιος τους πλήττει (βλέπε το νοσοκομείο al-Ahli της Γάζας ως παράδειγμα) και να κάνουν τον κόσμο να καταδικάσει το Ισραήλ», έγραψε στον λογαριασμό Substack των IDF.

«Κάθε φορά που η τακτική της Χαμάς πετυχαίνει και το Ισραήλ κατηγορείται, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Χαμάς ότι η στρατηγική της αποδίδει.

«Τους λέει να συνεχίσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες που εκτοξεύονται λανθασμένα και σκοτώνουν Παλαιστίνιους. Τους λέει ότι το να πολεμούν από τα νοσοκομεία τους προσφέρει το ελεύθερο», πρόσθεσε.

Ο IDF δήλωσε ότι έπληξε περισσότερους από 2.500 τρομοκρατικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων, σηράγγων και ηγεσίας, κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που εξαπέλυσε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας διοικητής της Χαμάς -ο οποίος, σύμφωνα με το Ισραήλ, ενορχήστρωσε την τρομοκρατική επίθεση- σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας. Μια υπόγεια εγκατάσταση της Χαμάς κάτω από τα κτίρια κατέρρευσε επίσης, δήλωσε ο IDF.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η Χαμάς πήρε επίσης περισσότερους από 200 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τους οποίους χρησιμοποιεί τώρα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 9.500 από την έναρξη της κλιμάκωσης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 67% των νεκρών.

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ στις 3 Νοεμβρίου κάλεσαν όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ζήτησαν «άμεση ανθρωπιστική παύση» για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει «καταστροφική».

Το Ισραήλ απορρίπτει την έκκληση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησαν προσωρινή παύση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς για να διευκολυνθεί η ροή βοήθειας στη Γάζα, αλλά η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε τις εκκλήσεις αυτές.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος την Παρασκευή βρισκόταν στο Ισραήλ, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εκστρατεία του Ισραήλ για τη συντριβή της Χαμάς, αλλά προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προοπτικές για ειρήνη αν δεν ενεργήσει γρήγορα για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα.

«Καθώς το Ισραήλ διεξάγει την εκστρατεία του για να νικήσει τη Χαμάς, ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Έχει σημασία γιατί είναι το σωστό και νόμιμο πράγμα που πρέπει να γίνει. Έχει σημασία γιατί η αποτυχία να το κάνει παίζει στα χέρια της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είπε στον κ. Μπλίνκεν ότι «συνεχίζουμε με πλήρη ισχύ και ότι το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος επίσης συμμετείχε σε συναντήσεις με τον κ. Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, επίσης δεν φάνηκε δεκτικός στις αμερικανικές εκκλήσεις για παύση.

Ο κ. Χέρτζογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα καλέσει τους άμαχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε