Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Άνθρωποι καταφθάνουν για να παρακολουθήσουν την κεντρική ομιλία της Huawei στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών IFA 2020 Special Edition την ημέρα έναρξης της έκθεσης στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020. (Sean Gallup/Getty Images)

Ο Καναδάς αποκλείει τη Huawei και τη ZTE από το δίκτυο 5G για λόγους ασφαλείας

Ο Καναδάς απαγορεύει στις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE να συμμετέχουν στην ασύρματη υποδομή 5G, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μάρκο Μεντιτσίνο στις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη νέα κατεύθυνση, οι καναδικές εταιρείες δεν θα μπορούν να εγκαθιστούν εξοπλισμό κατασκευασμένο από τις εταιρείες αυτές στα δίκτυα 4G και 5G και θα πρέπει να απομακρύνουν τον ήδη εγκατεστημένο εξοπλισμό.

«Υπάρχουν πολλοί εχθρικοί παράγοντες που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία στις άμυνές μας. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Μεντιτσίνο σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνησή μας διεξήγαγε μια εκτεταμένη και ενδελεχή εξέταση της ασφάλειας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών 5G, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών που αντιπροσωπεύουν υψηλό κίνδυνο για την ακεραιότητα του τηλεπικοινωνιακού μας τομέα».

Η πολυαναμενόμενη απόφαση θα ευθυγραμμίσει τον Καναδά με τους εταίρους του στις Five Eyes, οι οποίοι έχουν απαγορεύσει τη Huawei ή έχουν ανακοινώσει τη σταδιακή κατάργηση του εξοπλισμού της που χρησιμοποιείται ήδη από εγχώριους φορείς ασύρματης τηλεφωνίας. Η συμμαχία περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ο Καναδάς πέρασε χρόνια ζυγίζοντας το θέμα, οι μεγάλοι καναδικοί φορείς ασύρματης τηλεφωνίας στράφηκαν στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ericsson και Nokia για εξοπλισμό 5G.

Οι καναδικές εταιρείες υποχρεούνται τώρα να απομακρύνουν κάθε υπάρχοντα εξοπλισμό 5G της Huawei ή της ZTE έως τον Ιούνιο του 2024 και τον εξοπλισμό 4G έως τον Δεκέμβριο του 2027. Η προμήθεια νέου εξοπλισμού 4G ή 5G από τη Huawei ή τη ZTE θα απαγορευτεί από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Μεντιτσίνο ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοθεσία σε σύντομο χρονικό διάστημα για την προστασία του τηλεπικοινωνιακού συστήματος και των κρίσιμων υποδομών του Καναδά.

Το υπουργείο καινοτομίας, επιστήμης και οικονομικής ανάπτυξης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η τεχνολογία των δύο κινεζικών εταιρειών θα «εισάγει νέες ανησυχίες για την ασφάλεια που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι φορείς».

«Στα συστήματα 5G, οι ευαίσθητες λειτουργίες θα αποκεντρώνονται και θα εικονικοποιούνται όλο και περισσότερο προκειμένου να μειωθεί η καθυστέρηση, ενώ ο αριθμός των συσκευών που θα συνδέουν θα αυξάνεται επίσης εκθετικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεδομένων των πιθανών αλυσιδωτών οικονομικών επιπτώσεων και επιπτώσεων στην ασφάλεια που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παραβίαση της αλυσίδας εφοδιασμού τηλεπικοινωνιών, οι σύμμαχοι έχουν λάβει μέτρα που τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών της Huawei και της ZTE στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G που διαθέτουν».

Οι ανησυχίες σχετικά με τη Huawei περιβάλλουν τους δεσμούς της με τον κινεζικό στρατό, τους οποίους η εταιρεία έχει αρνηθεί, και οι επικριτές επισημαίνουν επίσης τον κινεζικό νόμο περί εθνικών πληροφοριών που απαιτεί από τις κινεζικές οντότητες να υποστηρίζουν τη συλλογή πληροφοριών του κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal το 2020 ότι η Huawei ήταν σε θέση να έχει κρυφή πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα σε όλο τον κόσμο μέσω μυστικών θυρών και το έκανε για πάνω από μια δεκαετία, κάτι που η Huawei αρνήθηκε.

Ο Καναδάς είχε αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με το αν θα επιτρέψει την υποδομή της Huawei στο δίκτυο 5G του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πολλές φορές δημοσίως ότι η μη απαγόρευση της εταιρείας θα μπορούσε να επηρεάσει την προθυμία της Ουάσινγκτον να μοιραστεί πληροφορίες, φοβούμενες ότι τα δεδομένα μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Η Κίνα δρομολόγησε μια σειρά αντίποινων μέτρων κατά του Καναδά μετά τη σύλληψη από τις καναδικές αρχές του οικονομικού διευθυντή της Huawei και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας, της Μενγκ Γουανζού, κατόπιν αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2018.

Μεταξύ των μέτρων που έλαβε το Πεκίνο ήταν η αυθαίρετη σύλληψη στην Κίνα των Καναδών Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ.

Οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού η Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία αναβολής της ποινικής δίωξης με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη από τον Καναδά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε