Σάββατο, 03 Δεκ, 2022
Ο Γοτθικός ναός της Λας Λάχας. (Diego Delso / CC-BY-SA-BY 4.0)

Ο καταπληκτικός ναός της Λας Λάχας στην Κολομβία

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Βρισκόμαστε στο 1754. Μια βίαιη καταιγίδα ξεσπά πάνω από την Ιπιάλες στη νότια Κολομβία, μόλις 11 χιλιόμετρα από το Εκουαδόρ. Η ινδιάνα Μαρία Μενέσες ντε Κινιόνες και η κωφάλαλη κόρη της Ρόζα, ψάχνουν ξέφρενα για καταφύγιο στο φαράγγι όπου τις έπιασε η καταιγίδα. Όταν βρήκαν ένα κατάλληλο μέρος, κουλουριάστηκαν μαζί ανάμεσα σε δυο «lajas» (λάχας = πλάκες), που έμοιαζαν με σχιστόλιθο.

Ξαφνικά η Ρόζα δείχνει τον τοίχο και φωνάζει «Η Μεστίζα με καλεί». Είχε δει σε όραμα την Παρθένο Μαρία και έδειχνε την εικόνα της.

Ούτε η μητέρα ούτε η κόρη μοιράστηκαν με κανέναν την εμφάνιση της Παναγίας και τη θαυματουργή θεραπεία της Ρόζας.

Όταν πέθανε η Ρόζα, η Μαρία πήγε εκεί όπου η κόρη της είχε δει την Παναγία και προσευχήθηκε. Τότε συνέβη ένα εκπληκτικό θαύμα: η Παρθένος ανέστησε τη Ρόζα.

Η Ρόζα κι η Μαρία δεν μπορούσαν να το κρατήσουν αυτό μυστικό. Όταν η Μαρία επέστρεψε στον τόπο του θαύματος για να τον δείξει και σε άλλους, πρόσεξε για πρώτη φορά μια πανέμορφη εικόνα της Παρθένου με τον Χριστό στην αγκαλιά της.

Δεξιά και αριστερά της Παναγίας και του Βρέφους στέκονται ο Άγιος Δομήνικος και ο Άγιος Φραγκίσκος. Η προέλευση της εικόνας παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη.

Από το 1756 περίπου, ένα παρεκκλήσι σημαδεύε το μέρος όπου έλαβαν χώρα αυτά τα θαύματα. Το πρώτο παρεκκλήσι λένε ότι ήταν φτιαγμένο από άχυρα και ξύλα. Το 1802, ένας μεγαλύτερος βωμός χτίστηκε στη θέση του. Ο Γοτθικός ναός που βλέπουμε σήμερα, και ο οποίος υψώνεται 100 μέτρα από τη βάση του φαραγγιού, χτίστηκε πολύ αργότερα, ανάμεσα στα 1916 και 1949.

Το 1994, το Βατικανό ονόμασε τον ναό μικρή βασιλική. Οι προσκυνητές που επισκέπτονται την Εθνική Βασιλική Εκκλησία της Παρθένου της Λας Λάχας υποβάλλουν τα σέβη τους και ίσως ελπίζουν και σε κάποιο θαύμα.

Η εντυπωσιακή Εθνική Βασιλική Εκκλησία της Παρθένου της Λας Λάχας υψώνεται 100 μέτρα μέσα από ένα φαράγγι. (Omri Eliyahu / Shutterstock.com)

 

Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα κολομβιανό φαράγγι κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ. (Oscar garces/Shutterstock.com)

 

Μια ορχήστρα αγγέλων υποδέχονται τους επισκέπτες στη γέφυρα που οδηγεί στο ναό της Λας Λάχας. (ChrisVidal/Shutterstock.com)

 

Για κάποιους πρόκειται για μια από τις ωραιότερες εκκλησίες του κόσμου. (Karol Kozlowski/Shutterstock.com)

 

Στο εξωτερικό τμήμα, ουράνια όντα χαιρετούν τους επισκέπτες. (Karol Kozlowski/Shutterstock.com)

 

Ένας άγγελος υψώνει με πίστη το βλέμμα του στον ουρανό. (ChrisVidal/Shutterstock.com)

 

Το κεντρικό κλίτος του ναού της Λας Λάχας. (Diego Grandi/Shutterstock.com)

 

Η μυστηριώδης τοιχογραφία που απεικονίζει την Παρθένο με το Βρέφος, τον Άγιο Δομήνικο (αριστερά) και τον Άγιο Φραγκίσκο (δεξιά) λατρεύεται ακόμα στη Λας Λάχας. Δεν είναι γνωστό ποιος τη δημιούργησε, ενώ οι Γερμανοί γεωλόγοι που εξέτασαν τον βράχο ανακάλυψαν ότι η εικόνα δεν είναι ζωγραφισμένη στην επιφάνεια αλλά ότι τα χρώματα διαπερνούν τον βράχο σε βάθος αρκετών μέτρων. (Oscar Garces/Shutterstock.com)

 


Όλα τα αγάλματα και τα σκαλίσματα δοξάζουν τον Θεό. (ChrisVidal/Shutterstock.com)

 

Αγγελική μουσική υποδέχεται τους επισκέπτες στη γέφυρα του ναού της Λας Λάχας. (Diego Grandi/Shutterstock.com)

 

Angelic music greets visitors on the bridge to Las Lajas Shrine. (Diego Grandi/Shutterstock.com)

 

Αγγελική μουσική υποδέχεται τους επισκέπτες στη γέφυρα του ναού της Λας Λάχας. (Diego Grandi/Shutterstock.com)

 

Αγγελική μουσική υποδέχεται τους επισκέπτες στη γέφυρα του ναού της Λας Λάχας. (Diego Grandi/Shutterstock.com)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε