Μετάφραση: Αλία Ζάε
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι θαυμάζουν τη διακοσμητική πλινθοδομή και τους χαρακτηριστικούς κρεμμυδοειδείς, πολύχρωμους τρούλους του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου, κοινώς γνωστού ως Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, στη Μόσχα. Είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκαν μόνο έξι χρόνια για την ολοκλήρωσή του, ενώ το χτίσιμό του τελείωσε περίπου το 1561.
Ο τσάρος Ιβάν Δ΄ (ο επονομαζόμενος Τρομερός) διέταξε το χτίσιμο της εκκλησίας προς τιμήν της νικηφόρου εκστρατείας του επί του χανάτου (βασιλείου) του Καζάν, εκστρατεία που ολοκληρώθηκε την ημέρα της Γιορτής της Προστασίας της Θεοτόκου, το 1552.
Παρά την κάπως εξεζητημένη της εμφάνιση, ο σχεδιασμός της έχει γίνει μεθοδικά. Υπάρχουν δέκα παρεκκλήσια, εννέα από τα οποία είναι αφιερωμένα σε κάποιο από τα γεγονότα ή τις μάχες που οδήγησαν στη νίκη του Ιβάν. Το μεγαλύτερο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στο κέντρο, έχει το όνομα που έχει ολόκληρη η εκκλησία: Εκκλησία της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Περιστοιχίζεται από τέσσερα μεγάλα παρεκκλήσια, τοποθετημένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανάμεσά τους, στα αντίστοιχα ενδιάμεσα σημεία του ορίζοντα, υπάρχουν τέσσερα ακόμα εκκλησάκια.
Μυριάδες στοές, γεμάτες με τοιχογραφίες με θρησκευτικά θέματα και πολύχρωμα μοτίβα λουλουδιών και άλλων διακοσμητικών στοιχείων, συνδέουν τα παρεκκλήσια.
Το δέκατο παρεκκλήσι, η Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, προστέθηκε το 1588, προς τιμήν του αγίου που είχε ζήσει στη Μόσχα. Ο Ρώσος άγιος (στα ρωσικά: Василий Блаженный, 1469 – 2 Αυγούστου 1552), γνωστός και ως «ο διά Χριστόν σαλός» («ο τρελός για χάρη του Χριστού») και «Βασίλειος ο Γυμνός», είχε απαρνηθεί τα εγκόσμια για να υπηρετήσει τον Θεό. Οι άνθρωποι τον θεωρούσαν προφήτη και θαυματοποιό. Συνήθως φορούσε αλυσίδες αντί για ρούχα και βοηθούσε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece