Τρίτη, 10 Σεπ, 2024
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα. (Baturina Yuliva/Shutterstock)

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, στη Μόσχα

Ένα μοναδικό ρωσικό σύμβολο

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι θαυμάζουν τη διακοσμητική πλινθοδομή και τους χαρακτηριστικούς κρεμμυδοειδείς, πολύχρωμους τρούλους του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου, κοινώς γνωστού ως Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, στη Μόσχα. Είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκαν μόνο έξι χρόνια για την ολοκλήρωσή του, ενώ το χτίσιμό του τελείωσε περίπου το 1561.

Ο τσάρος Ιβάν Δ΄ (ο επονομαζόμενος Τρομερός) διέταξε το χτίσιμο της εκκλησίας προς τιμήν της νικηφόρου εκστρατείας του επί του χανάτου (βασιλείου) του Καζάν, εκστρατεία που ολοκληρώθηκε την ημέρα της Γιορτής της Προστασίας της Θεοτόκου, το 1552.

Παρά την κάπως εξεζητημένη της εμφάνιση, ο σχεδιασμός της έχει γίνει μεθοδικά. Υπάρχουν δέκα παρεκκλήσια, εννέα από τα οποία είναι αφιερωμένα σε κάποιο από τα γεγονότα ή τις μάχες που οδήγησαν στη νίκη του Ιβάν. Το μεγαλύτερο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στο κέντρο, έχει το όνομα που έχει ολόκληρη η εκκλησία: Εκκλησία της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Περιστοιχίζεται από τέσσερα μεγάλα παρεκκλήσια, τοποθετημένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανάμεσά τους, στα αντίστοιχα ενδιάμεσα σημεία του ορίζοντα, υπάρχουν τέσσερα ακόμα εκκλησάκια.

Μυριάδες στοές, γεμάτες με τοιχογραφίες με θρησκευτικά θέματα και πολύχρωμα μοτίβα λουλουδιών και άλλων διακοσμητικών στοιχείων, συνδέουν τα παρεκκλήσια.

Το δέκατο παρεκκλήσι, η Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, προστέθηκε το 1588, προς τιμήν του αγίου που είχε ζήσει στη Μόσχα. Ο Ρώσος άγιος (στα ρωσικά: Василий Блаженный‎, 1469 – 2 Αυγούστου 1552), γνωστός και ως «ο διά Χριστόν σαλός» («ο τρελός για χάρη του Χριστού») και «Βασίλειος ο Γυμνός», είχε απαρνηθεί τα εγκόσμια για να υπηρετήσει τον Θεό. Οι άνθρωποι τον θεωρούσαν προφήτη και θαυματοποιό. Συνήθως φορούσε αλυσίδες αντί για ρούχα και βοηθούσε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη.

Το σχέδιο του Καθεδρικού του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου μπορεί να φανεί από έξω: κάτω από τον ψηλό κεντρικό τρούλο βρίσκεται το παρεκκλήσι της Εκκλησίας της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και κάτω από κάθε έναν από τους υπόλοιπους οκτώ τρούλους βρίσκονται ισάριθμα παρεκκλήσια. (Tsy1980/CC BY-SA 4.0)

 

O Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου, κοινώς γνωστός ως Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, στη Μόσχα. (Oleg Doroshin/Shutterstock)

 

Η οροφή του κεντρικού παρεκκλησιού, της Εκκλησίας της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. (Mitzo/Shutterstock)

 

Λεπτομέρεια από το τέμπλο του κεντρικού παρεκκλησιού, ένα φορητό σύνολο αγιογραφιών και διακοσμητικών στοιχείων, που χωρίζει το ιερό από το κεντρικό κλίτος. (Jennie Gerhardt/Shutterstock)

 

Λεπτομέρεια από την πλούσια διακόσμηση που περικλείει τις αγιογραφίες. (Mitzo/Shutterstock)

 

Η οκτάγωνη οροφή ενός παρεκκλησιού. (Alexander Tolstykh/Shutterstock)

 

Αγιογραφίες και περίτεχνες ανάγλυφες διακοσμήσεις καλύπτουν σχεδόν κάθε διαθέσιμη επιφάνεια. (Mitzo/Shutterstock)

 

Μία από τις πολλές αγιογραφίες, που υπάρχουν στους τοίχους. (Anna Krivitskaya/Shutterstock)

 

Πολύχρωμες τοιχογραφίες διακοσμούν τις στοές που συνδέουν τα παρεκκλήσια μεταξύ τους. (Olga Golovgina/Shutterstock)

 


Μια από τις κομψές, θολωτές στοές. (Alessio Damato/CC BY-SA 3.0)

 

Τα λουλούδια εμφανίζονται σε πολλές από τις τοιχογραφίες των στοών. (Naeblys/Shutterstock)

 

Η κρύπτη του Αγίου Βασιλείου. Ο Ρώσος άγιος απαρνήθηκε τα εγκόσμια για να υπηρετήσει τον Θεό. (xabi kls/Shutterstock)

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε