Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ συμμετέχει στην εναρκτήρια τελετή του «Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου του Κινεζικού Λαού» στο Πεκίνο, 4 Μαρτίου 2021. ( Leo Ramirez/AFP via Getty Images)

Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει σχέδιο για έλεγχο του παγκόσμιου διαδικτύου: Διαρροή εγγράφων

Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ προσωπικά διεύθυνε το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας να εστιάσει τις προσπάθειές του στον έλεγχο του παγκόσμιου διαδικτύου, παίρνοντας την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα που απέκτησε πρόσφατα η Epoch Times.

Σε έναν λόγο του τον Ιανουάριο του 2017, ο Σι μίλησε για το πως «η δύναμη ελέγχου του διαδικτύου» είχε γίνει το «νέο σημείο εστίασης του εθνικού στρατηγικού ανταγωνισμού [της Κίνας]», και ονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «μια αντίπαλη δύναμη» που κλείνει τον δρόμο των φιλοδοξιών του καθεστώτος, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που κατέγραφε το κύριο μήνυμα της ομιλίας.

Ο τελικός στόχος ήταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) να ελέγξει όλο το περιεχόμενο στο παγκόσμιο διαδίκτυο ώστε το καθεστώς να μπορεί να έχει αυτό που ο Σι περιέγραψε ως «δύναμη λόγου» επί των επικοινωνιών και συζητήσεων στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Σι παρουσίασε ένα όραμα «χρήσης της τεχνολογίας για κυριαρχία στο διαδίκτυο» ώστε να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος σε κάθε τμήμα του διαδικτυακού οικοσυστήματος, όπως σε εφαρμογές, περιεχόμενο, ποιότητα, κεφάλαιο, και ανθρώπινο δυναμικό.

Τα σχόλιά του έγιναν στην τέταρτη συνάντηση ηγεσίας του ανώτατου ελεγκτή του διαδικτύου του καθεστώτος, της Κεντρικής Επιτροπής Θεμάτων Κυβερνοχώρου, στο Πεκίνο, στις 4 Ιανουαρίου 2017. Μια περίληψή τους δόθηκε σε εσωτερικά έγγραφα που εκδόθηκαν από την τοπική κυβέρνηση Λιαονίνγκ, που βρίσκεται στην βορειοανατολική Κίνα.

Αυτές οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν προσπάθειες που είχαν γίνει από το Πεκίνο εντός των λίγων προηγούμενων ετών για προώθηση της δικής του απολυταρχικής εκδοχής του διαδικτύου ως μοντέλου για τον κόσμο.

Σε μια άλλη ομιλία, που δόθηκε τον Απρίλιο 2016, ο Σι διακήρυξε με αυτοπεποίθηση ότι στην «πάλη» για έλεγχο του διαδικτύου, το ΚΚΚ έχει μετατοπιστεί από την «παθητική άμυνα» σε «επίθεση και άμυνα» ταυτόχρονα, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο από την κυβέρνηση της πόλης Ανσάν στην επαρχία Λιαονίνγκ.

Έχοντας επιτυχώς χτίσει τον πιο βαθύ και εξεζητημένο μηχανισμό διαδικτυακής λογοκρισίας και παρακολούθησης του κόσμου, γνωστό ως Μεγάλο Firewall, το ΚΚΚ υπό τον Σι στρέφεται προς τα έξω, προωθώντας ένα κινεζικό διαδίκτυο οι αξίες του οποίου είναι αντίθετες στο ανοιχτό μοντέλο που υποστηρίζει η Δύση. Αντί να δίνει προτεραιότητα στην ελεύθερη ροή πληροφοριών, το σύστημα του ΚΚΚ επικεντρώνεται στο να δίνει στο κράτος την ικανότητα να λογοκρίνει, κατασκοπεύει, και να ελέγχει τα διαδικτυακά δεδομένα.

Ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ

Ο Κινέζος επικεφαλής αναγνώρισε ότι το καθεστώς είχε μείνει πίσω από τον αντίπαλό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες – το κυρίαρχο κράτος στα περισσότερα σχετικά με διαδίκτυο πεδία – σε κρίσιμες περιοχές όπως τεχνολογία, επενδύσεις, και ταλέντο.

Για την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών του Κόμματος, ο Σι έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «διαχείριση των σχέσεων διαδικτύου με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ «κάνουμε προετοιμασίες για έναν σκληρό πόλεμο» με την χώρα για τον παγκόσμιο ιστό.

Αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το καθεστώς για να επιτύχει τον σκοπό του, είπε ο Σι, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πως αυτό θα πρέπει να γίνει.

Έδωσε επίσης εντολή το καθεστώς να αυξήσει την συνεργασία του με την Ευρώπη, με αναπτυσσόμενες χώρες, και με χώρες μέλη του παγκόσμιου σχεδίου υποδομών του Πεκίνου «Ζώνη και Δρόμος» για να διαμορφωθεί μια «στρατηγική εξισορρόπηση» έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πρόγραμμα Ζώνη και Δρόμος (BRI) είναι ένα μαζικής κλίμακας επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών που εκκινήθηκε από το Πεκίνο για να συνδέσει Ευρώπη, Ασία, Αφρική, και Μέση Ανατολή μέσω ενός δικτύου σιδηροδρόμων, θάλασσας, και οδικών συνδέσεων. Το σχέδιο έχει επικριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες ως ένα εργαλείο για το Πεκίνο ώστε να αυξήσει τα πολιτικά και εμπορικά του συμφέροντα στις χώρες μέλη, ενώ φορτώνει αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλα χρέη.

Το BRI έχει επίσης πιέσει χώρες να συμμετάσχουν σε προγράμματα «ψηφιακού δρόμου του μεταξιού», που περιλαμβάνουν υποδομές πληροφοριών και επικοινωνιών. Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν υπογράψει μνημόνια με το καθεστώς για να δουλέψουν ως μέρος του προγράμματος.

Τρίπτυχη στρατηγική

Ο Σι διέταξε το καθεστώς να εστιαστεί σε τρεις «κρίσιμες» περιοχές στην προσπάθειά του να ελέγξει το παγκόσμιο διαδίκτυο.

Πρώτον, το Πεκίνο χρειάζεται να μπορεί να «θέσει τους κανόνες» που διέπουν το διεθνές σύστημα. Δεύτερον, θα πρέπει να τοποθετήσει μέλη του ΚΚΚ σε σημαντικές θέσεις εντός των διεθνών διαδικτυακών οργανισμών. Τρίτον, το καθεστώς θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο της υποδομής που στηρίζει το διαδίκτυο, όπως των σέρβερ θεμελίων (root servers).

Οι διακομιστές (σέρβερ) Συστήματος Καταχώρισης Τομέα (DNS) είναι κρίσιμοι για τις διαδικτυακές επικοινωνίες ανά τον κόσμο. Αυτοί οι διακομιστές – που αποτελούνται από ένα δίκτυο περισσότερων από 1.300 διακομιστών θεμελίων ανά τον κόσμο – οδηγούν τους χρήστες σε ιστοσελίδες που θέλουν να επισκεφθούν. Από αυτά τα περίπου 1.300 σημεία διακομιστών θεμελίων, περίπου 20 βρίσκονται στην Κίνα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 10 φορές περισσότερους εντός των συνόρων τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Root-Servers.org.

Αν το κινεζικό καθεστώς έπαιρνε τον έλεγχο περισσότερων διακομιστών θεμελίων, θα μπορούσε να ανακατευθύνει κίνηση οπουδήποτε ήθελε, είπε ο Γκάρυ Μιλιέφσκυ, ειδικός κυβερνοασφαλείας και εκδότης του περιοδικού Cyber Defense, στην Epoch Times. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης θέλει να επισκεφθεί ένα άρθρο ειδήσεων για ένα θέμα που θεωρείται ευαίσθητο από το Πεκίνο, τότε ο διακομιστής DNS του καθεστώτος θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον χρήστη σε μια πλαστή σελίδα που λέει πως το άρθρο δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

«Το λεπτό που ελέγχεις το θεμέλιο, μπορείς να πλαστογραφήσεις ή να χαλκεύσεις οτιδήποτε», είπε. «Μπορείς να ελέγχεις τι βλέπει ο κόσμος, τι δεν βλέπει ο κόσμος.»

Τα πρόσφατα χρόνια, το καθεστώς έκανε πρόοδο στην εφαρμογή της στρατηγικής του Σι.

Το 2019, ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών Huawei πρώτος πρότεινε την ιδέα για ένα τελείως νέο διαδίκτυο, με όνομα New IP, προς αντικατάσταση της πεντηκονταετούς υποδομής που στηρίζει τον ιστό. Το New IP διαφημίζεται ως γρηγορότερο, πιο αποδοτικό, πιο ευέλικτο, και πιο ασφαλές από το σημερινό διαδίκτυο, και θα χτιστεί από τους Κινέζους.

Ενώ το New IP μπορεί πράγματι να φέρει ένα βελτιωμένο παγκόσμιο δίκτυο, είπε ο Μιλιέφσκυ, «το κόστος για αυτό είναι η ελευθερία».

«Δεν πρόκειται να υπάρχει ελεύθερος λόγος. Και θα υπάρχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, σε όλους», είπε. «Όποιος γίνεται μέλος του πρόκειται να υπόκειται σε παρακολούθηση από μία κυβέρνηση.»

Η πρόταση έγινε σε μια συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2019 στην Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ), μια υπηρεσία των ΗΕ υπεύθυνη για δημιουργία προτύπων για θέματα πληροφορικής και επικοινωνιών με επικεφαλής τον Κινέζο Τζάο Χοουλίν. Το New IP πρόκειται να συζητηθεί επίσημα στην Παγκόσμια Συνεδρίαση Προτυποποίησης Τηλεπικοινωνιών της ΔΕΤ, τον Μάρτιο 2022.

Ο Μιλιέφσκυ είπε ότι το σχέδιο μάλλον δεν θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί άμεσα από παρόμοιες απολυταρχικές χώρες όπως την Βόρεια Κορέα – και αργότερα από χώρες που συμμετέχουν στο BRI και αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει έναν διχασμό του διαδικτύου, αυτό που αναλυτές όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ είχε ονομάσει «splinternet», είπε ο Μιλιέφσκυ. «Το κομμουνιστικό δίκτυο και ο υπόλοιπος κόσμος.»

Η Huawei δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Εισαγωγή ταλέντου

Σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα, ο Σι έδωσε εντολή στο κινεζικό καθεστώς να δημιουργήσει «τρία οικοσυστήματα» – τεχνολογία, βιομηχανία, και κανονισμούς – για να αναπτύξει βασικές διαδικτυακές τεχνολογίες.

Το να έχει ικανούς εργαζόμενους ήταν κρίσιμο για αυτό το σχέδιο, και ο Σι έδωσε εντολή ταλέντα να προσληφθούν από χώρες ανά τον κόσμο. Αυτό θα γινόταν μέσω κινεζικών εταιρειών, είπε ο Σι.

Ήθελε οι κινεζικές εταιρείες να προσελκύσουν «ενεργητικά» ξένα «ταλέντα υψηλού επιπέδου» να δουλέψουν για αυτές, για να δημιοργήσουν ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, και να προσλάβουν κορυφαίους Κινέζους και ξένους ειδικούς.

Εν τω μεταξύ, ο Σι ζήτησε από το καθεστώς να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Κίνα που θα αναπτύσσει συστηματικά ένα υψηλών ικανοτήτων εργατικό δυναμικό μακροπρόθεσμα.

Έδωσε εντολή σε αξιωματούχους σε κάθε επίπεδο κυβέρνησης να οδηγούν τις κινεζικές εταιρείες να αναπτύσσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους στρατηγικούς στόχους του καθεστώτος, και να ενθαρρύνουν εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να πάρουν την ηγετική θέση στην ανάπτυξη καινοτομιών σε βασικές τεχνολογίες.

Εταιρείες θα έπρεπε να εκπαιδευθούν στο να έχουν «εθνική συνείδηση και να προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα», είπε ο Σι, σύμφωνα με τα έγγραφα. Μόνο τότε το καθεστώς θα έπρεπε να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την επέκτασή τους.

Επειδή ταλέντα και βασικές τεχνολογίες βρίσκονται συγκεντρωμένα στο εξωτερικό, ο Κινέζος επικεφαλής επίσης έδωσε εντολή στις αρχές να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μιας ομάδας πολυεθνικών διαδικτυακών εταιρειών που μπορούν να έχουν παγκόσμια επιρροή.

Κάνοντας το διαδίκτυο κόκκινο

Ο Σι περιέγραψε όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο ως διαχωριζόμενο σε τρεις κατηγορίες: «κόκκινη ζώνη, μαύρη ζώνη, και γκρι ζώνη».

Το περιεχόμενο «κόκκινης ζώνης» αναφέρεται σε περιεχόμενο που συμφωνεί με τις προϋποθέσεις προπαγάνδας του ΚΚΚ, ενώ το υλικό «μαύρης ζώνης» δεν ικανοποιεί αυτούς τους κανόνες. Περιεχόμενο «γκρι ζώνης» βρίσκεται στο ενδιάμεσο.

«Πρέπει να παγιώσουμε και να επεκτείνουμε την κόκκινη ζώνη και να επεκτείνουμε την επιρροή της στην κοινωνία», είπε ο Σι σε ομιλία που διέρρευσε τον Αύγουστο του 2013. «Πρέπει να μπούμε θαρραλέα στην μαύρη ζώνη [και να πολεμήσουμε σκληρά] για να την κάνουμε σταδιακά να αλλάξει χρώμα. Πρέπει να εκκινήσουμε μεγάλης κλίμακας δράσεις που στοχεύουν την γκρι ζώνη για να επιταχύνουμε την μετατροπή της σε κόκκινη ζώνη και να αποτρέψουμε την αλλαγή της σε μαύρη ζώνη.»

Εντός της Κίνας, το ΚΚΚ διατηρεί μια σφιχτή λαβή στο διαδικτυακό περιεχόμενο και συζητήσεις που εκθέτουν το καθεστώς, μέσω του Μεγάλου Firewall, που φράσσει ξένες σελίδες και λογοκρίνει μόνο τέτοιου είδους περιεχόμενο. Επίσης διατηρεί ένα τεράστιο διαδικτυακό στρατό τρολ, που έχει ονομαστεί «Στρατός των 50 σεντ», για να διαχειρίζεται τον διαδικτυακό διάλογο. Μια πρόσφατη αναφορά βρήκε ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί 2 εκατομμύρια πληρωμένους διαδικτυακούς σχολιαστές και ένα δίκτυο 20 εκατομμυρίων μερικής απασχόλησης εθελοντών για να εκτελεί διαδικτυακή δραστηριότητα τρολ [ανάρτηση ψεύτικων, παραπλανητικών σχολίων].

Το Freedom House, στην ετήσια αναφορά του το 2020 για την διαδικτυακή ελευθερία, ονόμασε την Κίνα ως την χώρα που διαπράττει την χειρότερη παρενόχληση στην διαδικτυακή ελευθερία για έκτο συνεχόμενο χρόνο. Κινέζοι πολίτες έχουν συλληφθεί επειδή χρησιμοποιούσαν λογισμικό που παρεμβαίνει το Μεγάλο Firewall και τιμωρήθηκαν επειδή ανάρτησαν σχόλια στο διαδίκτυο που δεν υποστήριζαν το κινεζικό καθεστώς. Σε ένα πλέον γνωστό περιστατικό, κατά το αρχικό στάδιο της πανδημίας, ο καταγγέλων γιατρός Λι Γουενλιάνγκ έλαβε παρατηρήσεις από την αστυνομία για «διάδοση φημών» αφότου προειδοποίησε συναδέλφους σε μια ομάδα συζήτησης κοινωνικού μέσου για έναν ιό παρόμοιο με SARS στην Γουχάν.

Στα σχόλια του 2017 του Σι, ο επικεφαλής είπε στο καθεστώς να αναπτύξει μια μεγαλύτερη ομάδα «κόκκινων» διαδικτυακών ατόμων επιρροής για να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις των χρηστών για το ΚΚΚ. Επίσης κάλεσε για μια επέκταση του Στρατού των 50 Σεντ ώστε να λειτουργεί τόσο εντός όσο και εκτός του διαδικτύου της Κίνας.

Από την πανδημία, το ΚΚΚ έχει αυξήσει απότομα τις προσπάθειές του να επηρεάσει διαδικτυακές γνώμες στο εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας μεγάλα δίκτυα λογαριασμών τρολ σε Twitter και Facebook, το καθεστώς ήταν ικανό να προωθήσει και να μεγεθύνει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε θέματα όπως πανδημία, φυλετικές εντάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την καταπίεση του καθεστώτος επί Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ.

H Κάθυ Χε συνέβαλε στο άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε