Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος-Τέξας) παρακολουθεί κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας για τον διορισμό της Κέλι Κραφτ, προτεινόμενης από τον Προέδρο Τραμπ για Εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον στις 19 Ιουνίου 2019. (Stefani Reynolds / Getty Images)

Ο Κρουζ αντικρούει τους επικριτές που ζητούν τη σύλληψή του επειδή επιδιώκει εκλογικό έλεγχο

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος-Τέξας) την Κυριακή απάντησε στις επικρίσεις σχετικά με το σχέδιό του να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα του Εκλεκτορικού Κολλεγίου στις 6 Ιανουαρίου, εκτός εάν διενεργηθεί ένας δεκαήμερος έκτακτος έλεγχος για την αξιολόγηση των ισχυρισμών περί εκλογικής νοθείας.

Ο Κρουζ και 10 ακόμη γερουσιαστές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τις ψήφους του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων από αμφισβητούμενες πολιτείες λόγω ανησυχιών ότι οι εκλογές του 2020 «παρουσίασαν άνευ προηγουμένου ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, παραβιάσεις και χαλαρή επιβολή του εκλογικού νόμου και άλλες παρατυπίες σε όλα τα στάδια της ψηφοφορίας».

Ο γερουσιαστής από το Τέξας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι αφότου οι γερουσιαστές έκαναν την ανακοίνωση, οι Δημοκρατικοί άρχισαν να προτρέπουν ο Κρουζ «να συλληφθεί και να δικαστεί για τα εγκλήματα της ανταρσίας και της προδοσίας».

«Λοιπόν, ακούστε, νομίζω ότι όλοι πρέπει να ηρεμήσουμε. Νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε τους τόνους», δήλωσε ο Κρουζ στην Μαρία Μπαρτιρόμο του Fox News. «Είναι ήδη μια ρευστή κατάσταση. Είναι σαν ένα σπιρτόκουτο και ρίχνεις αναμμένα σπίρτα μέσα».

Είπε ότι η «υπερβολή» και η «θυμωμένη γλώσσα» που χρησιμοποιήθηκε για να απαντήσουν στη δήλωσή του δεν ήταν «χρήσιμη» και ότι ήταν ευθύνη του Κογκρέσου να εξετάσει τους ισχυρισμούς για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες για το μέλλον.

Ο Κρουζ εξήγησε ότι το σκεπτικό για τη σύσταση εκλογικής επιτροπής για τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου ήταν να εξισορροπηθούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Είπε ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει απλώς να απορρίψει και να αγνοήσει τους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, ταυτόχρονα όμως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν πρέπει να παραμεριστούν επειδή δεν υπερισχύει ο προτιμώμενος υποψήφιος του νομοθέτη.

Είπε ότι η πρότασή του για εκλογική επιτροπή είναι μια τρίτη επιλογή που είναι προσδεμένη στο νόμο και υποστηρίζεται από ιστορικά προηγούμενα.

Επισήμανε τις προεδρικές εκλογές του 1876 μεταξύ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ράδερφορντ Μπ. Χέγιες και του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Σάμουελ Τζ. Τίλντεν. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα, τρεις πολιτείες – η Λουιζιάνα, η Φλόριντα και η Νότια Καρολίνα – καθώς και μία εκλεκτορική ψήφος από το Όρεγκον παρέμειναν υπό αμφισβήτηση. Οι τρεις αμφισβητούμενες πολιτείες, οι οποίες αμφισβητήθηκαν λόγω ισχυρισμών για εκλογική νοθεία και εκλογικών παρατυπιών, υπέβαλαν δύο ομάδες εκλεκτορικών ψήφων.

Ως συμβιβασμό, το Κογκρέσο το 1877 δημιούργησε μια διμερή εκλογική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε μέλη του Βουλής, πέντε γερουσιαστές και πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να ακούσουν τους ισχυρισμούς και να καθορίσουν που πρέπει να απονεμηθούν οι ανεκχώρητες εκλεκτορικές ψήφοι.

«Μελέτησαν τα αποδεικτικά στοιχεία, εξέτασαν τα ψηφοδέλτια και πήραν μια απόφαση με βάση το ποια είναι τα αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια και ποια θα ήταν η έκβαση», δήλωσε ο Κρουζ.

«Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι το Κογκρέσο έχει το χρέος να κάνει το ίδιο πράγμα».

Ο γερουσιαστής του Τέξας είπε ότι πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το «καλύτερο μέρος» για την ακρόαση ισχυρισμών για εκλογική νοθεία, αλλά επειδή η σημερινή επιτροπή έχει απορρίψει να ακούσει μερικές από τις εκλογικές διαφορές που έχουν φτάσει στις πόρτες της, είναι πλέον ευθύνη του Κογκρέσου να εξετάσει τα θέματα.

«Έχουμε ανεξάρτητη ευθύνη έναντι του Συντάγματος. Έχουμε μια ανεξάρτητη υποχρέωση για το κράτος δικαίου», είπε.

Το σχέδιο της ομάδας γερουσιαστών έρχεται αφού ο γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ (Ρεπουμπλικάνος-Μιζούρι) και δεκάδες Ρεπουμπλικανούς-μέλη της Βουλής δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τις εκλεκτορικές ψήφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, όταν οι ψήφοι θα καταμετρούνται επίσημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου, τα μέλη του Κογκρέσου μπορούν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ψήφο.

Οι αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου πρέπει να υποβληθούν γραπτώς από τουλάχιστον ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και έναν γερουσιαστή. Εάν η ένσταση για οποιοδήποτε πολιτεία πληροί αυτήν την απαίτηση, η κοινή σύνοδος διακόπτεται και κάθε Βουλή αποσύρεται στα έδρανά της για να συζητήσει το ζήτημα για δύο ώρες το πολύ. Στη συνέχεια, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ψηφίζουν χωριστά για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την ένσταση, η οποία απαιτεί την ψήφο της πλειοψηφίας και από τις δύο Βουλές.

Εάν και οι δύο υποψήφιοι λάβουν λιγότερες από 270 εκλεκτορικές ψήφους στις 6 Ιανουαρίου, τότε ενεργοποιούνται ενδεχόμενες εκλογές στις οποίες αντιπρόσωποι κάθε πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψηφίζουν για τον καθορισμό του προέδρου, ενώ ο αντιπρόεδρος διορίζεται με ψηφοφορία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Δημοκρατικοί και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν αντιταχθεί στα σχέδια αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Μιτ Ρόμνεϊ (Ρεπουμπλικάνος-Γιούτα) και Λίζα Μουρκόφσκι (Ρεπουμπλικάνος-Αλάσκα).

Ακολουθήστε την Janita στο Twitter: @janitakan

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε