Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της γαλλικής προεδρίας, καθώς η Γαλλία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, στις 19 Ιανουαρίου 2022. (Bertrand Guay/AFP via Getty Images)

Ο Μακρόν φέρνει τον Ινδο-Ειρηνικό πιο κοντά στο Παρίσι με νέο υπουργικό διορισμό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στο να φέρει τον Ινδο-Ειρηνικό πιο κοντά στο Παρίσι με τον διορισμό της Σόνια Μπακές, προέδρου της νότιας επαρχίας της Νέας Καληδονίας, στη διευρυμένη 42μελή κυβέρνησή του.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελισάβετ Μπορν διόρισε επίσημα την Μπακές στη θέση του γραμματέα ιθαγένειας στο υπουργείο Εσωτερικών στις 5 Ιουλίου, ανέφερε η RNZ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που ένας πολιτικός από τη Νέα Καληδονία διορίζεται στη γαλλική κυβέρνηση, αφού ο πρώην πολιτικός της Νέας Καληδονίας Ροζέ Φρέι είχε γίνει υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μεταξύ 1959 και 1972.

Η Μπακές δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τη θέση της ως πρόεδρος της Νότιας Επαρχίας της Νέας Καληδονίας.

Ο διορισμός έρχεται αφού και οι δύο έδρες της Νέας Καληδονίας στο Παρίσι κερδήθηκαν από υποψηφίους μιας νεοσύστατης ομάδας συνασπισμού -με επικεφαλής την Μπακές- που αποτελείται από τέσσερα φιλογαλλικά πολιτικά κόμματα.

Η συγχωνευμένη ομάδα στήριξε το Κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν -πρώην La République En Marche- στις εκλογές του Ιουνίου.

Ανανεωμένη εστίαση στον Ειρηνικό

Η απόφαση να συμπεριληφθεί η Μπακές θα εδραιώσει τα συμφέροντα των εδαφών της Γαλλίας στον Ειρηνικό εντός της κυβέρνησης Μακρόν, αφού ο Γάλλος πρόεδρος εγκαινίασε τη στρατηγική της χώρας του για τον Ινδο-Ειρηνικό (pdf) εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στην περιοχή το 2018.

Επτά από τα 13 υπερπόντια διαμερίσματα, περιφέρειες και κοινότητες της Γαλλίας βρίσκονται είτε στον Ινδικό Ωκεανό είτε στον Νότιο Ειρηνικό, οι οποίες περιλαμβάνουν 1,5 εκατομμύριο Γάλλους πολίτες και 8.000 στρατιώτες.

Τα γαλλικά εδάφη στον Ινδο-Ειρηνικό περιλαμβάνουν τη Νέα Καληδονία, τη Γαλλική Πολυνησία, οι νήσοι Ουαλίς και Φουτουνά, το Ρεουνιόν και το Μαγιότ- αντιπροσωπεύουν επίσης το 93% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, ο Ινδο-Ειρηνικός αποτελεί μία από τις «προτεραιότητες των ευρωπαϊκών και διεθνών δράσεων της Γαλλίας».

«Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι το νέο παγκόσμιο κέντρο βάρους, αντιπροσωπεύει το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και φιλοξενεί 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε το Υπουργείο.

«Είναι επίσης εκεί όπου διακυβεύεται το μέλλον μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, μαζί με την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε σημαντικές τρέχουσες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η παγκόσμια υγεία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια τελετής για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της Bormes-les-Mimosas κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Bormes-les-Mimosas, στη νότια Γαλλία, στις 17 Αυγούστου 2021. (Eric Gaillard/POOL/AFP via Getty Images)

 

Η μετατόπιση της εστίασης της Γαλλίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού έρχεται μετά τις συνεχιζόμενες εντάσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο έχει εμπλακεί στην οικοδόμηση νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στον οικονομικό εξαναγκασμό της Αυστραλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλεσε το Πεκίνο «συστημικό αντίπαλο» λέγοντας ότι έχει ένα όραμα για τη διεθνή τάξη που είναι «βαθιά διαφορετικό, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μεικτές αντιδράσεις για τον διορισμό

Εν τω μεταξύ, ο διορισμός έγινε δεκτός με μικτές αντιδράσεις στη Νέα Καληδονία, με έναν από τους υποστηρικτές του Μπακές, τον γαλλόφιλο πολιτικό Νικολά Μετζντόρφ, να λέει ότι αυτό θα ωφελήσει την επαρχία.

«Η Σόνια Μπακές θα είναι παρούσα στην κυβέρνηση, κάτι που είναι εξαιρετική είδηση για την επικράτειά μας, διότι επιτρέπει στην Καληδονία να εποπτεύεται από δύο οπτικές γωνίες, μία από το υπουργείο υπερπόντιων εδαφών και μία από το υπουργικό συμβούλιο».

Ωστόσο, ο πολιτικός υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Καληδονίας Ντανιέλ Γκόα δήλωσε ότι ο διορισμός θολώνει το πολιτικό τοπίο.

«Αυτός ο διορισμός της κ. Μπάκες δεν προσθέτει περισσότερη σύγχυση στο πολιτικό μήνυμα; Είναι ήδη πρόεδρος της Νότιας Επαρχίας και της πολιτικής ομάδας που εκπροσωπεί και μετά γίνεται και υπουργός Εξωτερικών;», δήλωσε ο Γκόα στην RNZ στις 9 Ιουλίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε