Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Α) και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμμετέχουν σε γαλλοκινεζικό επιχειρηματικό συμβούλιο στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου 2023. (Photo by Ludovic Marin/Pool/AFP via Getty Images)

Ο Μακρόν λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο μετά τη συνάντηση με τον Σι της Κίνας

Εν μέσω αναφορών ότι ορισμένες χώρες προχωρούν σε «αποδολαριοποίηση», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σε νέα συνέντευξή του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» η Ευρώπη «να εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία», δήλωσε στο Politico αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς πετούσε με αεροπλάνο από το Πεκίνο στην Γκουανγκζού της Κίνας μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχουν υποστηρίξει την ιδέα της «στρατηγικής αυτονομίας» του Μακρόν, όπως συχνά αναφέρουν αξιωματούχοι του ΚΚΚ όταν συναντώνται με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Το παράδοξο είναι ότι, κυριευμένοι από πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οι ακόλουθοι της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη. «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι … είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να πιστεύουμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε ακόλουθοι σε αυτό το θέμα και να παίρνουμε το παράδειγμα από την ατζέντα των ΗΠΑ και μια κινεζική υπερβολική αντίδραση», είπε.

Η Κίνα άρχισε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο σε ένδειξη οργής μετά τη συνάντηση της προέδρου του νησιωτικού κράτους, Τσάι Ινγκ-γουέν, με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.) την Τετάρτη. Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της, ενώ η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις της Κίνας.

Η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει καλύτερα την αμυντική της βιομηχανία, να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο των ΗΠΑ για να περιορίσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε επίσης ο Μακρόν. Ο Μακρόν ταξίδεψε στην Κίνα με 50μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων η Airbus και η εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας EDF, η οποία υπέγραψε συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Αλλά άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να μην συμμερίζονται απαραίτητα την άποψη του Μακρόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνόδευσε τον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Η σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε ότι είπε στον Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. «Η απειλή [της] χρήσης βίας για την αλλαγή του status quo είναι απαράδεκτη».

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το Politico, φάνηκε να διαφωνεί. «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία- πώς μπορούμε να πούμε αξιόπιστα στην Ταϊβάν, ‘προσέξτε, αν κάνετε κάτι λάθος θα είμαστε εκεί’; Αν θέλετε πραγματικά να αυξήσετε τις εντάσεις, αυτός είναι ο τρόπος για να το κάνετε», δήλωσε στο πρακτορείο.

Ενώ βρισκόταν στην Ταϊβάν, εν τω μεταξύ, ο ΜακΚάρθι κάλεσε για «μία φωνή» κατά της επιθετικότητας του ΚΚΚ και δήλωσε ότι θέλει ταχύτερη παράδοση όπλων στο νησιωτικό έθνος. «Μην στέλνετε ένα μπαλόνι πάνω από τον εναέριο χώρο μας. Μην χρησιμοποιείτε αυταρχικές τακτικές νταή», προειδοποίησε το κινεζικό καθεστώς. «Δεν θα πάει μακριά».

«Οι Έξι Διαβεβαιώσεις του Προέδρου Ρέιγκαν χρησιμεύουν ως η ραχοκοκαλιά της σχέσης μας με τον λαό της Ταϊβάν. Τα μέλη που βρίσκονται εδώ σήμερα καθιστούν σαφές ότι παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας την υποστήριξή μας προς τον λαό της Ταϊβάν και είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε επίσης ο Μακάρθι.

Θέματα δολαρίου;

Ο Μακρόν πρότεινε επίσης ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από την «εξωεδαφικότητα του δολαρίου των ΗΠΑ», την οποία υποστηρίζουν σθεναρά τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα. «Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν … δεν θα έχουμε ούτε τον χρόνο ούτε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε.

Υπήρξαν εικασίες ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Βραζιλίας, του Ιράν, ακόμη και της Γαλλίας θα μπορούσαν να σημάνουν την καταστροφή του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, μια θέση που κατέχει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σαουδική Αραβία φέρεται επίσης να βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για την τιμολόγηση ορισμένων από τις κινεζικές πωλήσεις πετρελαίου σε γουάν αντί για δολάριο.

Σε δήλωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας τον περασμένο μήνα, η Βραζιλία και η Κίνα συμφώνησαν να συναλλάσσονται στα δικά τους νομίσματα και δεν θα χρησιμοποιούν το δολάριο ως ενδιάμεσο. Αντ’ αυτού, θα ανταλλάσσουν το κινεζικό γουάν με βραζιλιάνικα ρεάις αντί να το μετατρέπουν σε δολάριο.

Η συμφωνία αυτή ήρθε αμέσως μετά τη διευθέτηση της πρώτης αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το κινεζικό καθεστώς μέσω του γουάν, σύμφωνα με το Reuters. Η εν λόγω συναλλαγή περιείχε περίπου 65.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου και προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού η China National Offshore Oil Corp. διαπραγματεύτηκε μια αποστολή με τη γαλλική TotalEnergies μέσω του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε