Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Ο Έλον Μασκ παρευρίσκεται στην τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου Gigafactory της Tesla για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Gruenheide της Γερμανίας, στις 22 Μαρτίου 2022. (Patrick Pleul/Pool μέσω Reuters)

Ο Μασκ αποκτά ένα μεγάλο μερίδιο του Twitter αφού ρώτησε τους θαυμαστές του τι «πρέπει να γίνει» σχετικά με την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, απέκτησε μερίδιο 9,2% στο Twitter, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση, και έγινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόλις λίγες εβδομάδες αφότου αμφισβήτησε τη στάση της πλατφόρμας απέναντι στην ελευθερία του λόγου.

Ο Μασκ αγόρασε 73,5 εκατομμύρια μετοχές του Twitter στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Με βάση την τιμή κλεισίματος του Twitter την Παρασκευή, το μερίδιο του Μασκ άξιζε 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η είδηση της αγοράς έστειλε τις μετοχές του Twitter στα ύψη κατά πάνω από 20 τοις εκατό κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση της Δευτέρας, αυξάνοντας απότομα την αξία του μεριδίου του Μασκ.

Ο Μασκ τουιτάρει τακτικά στην πλατφόρμα, όπου έχει πάνω από 80 εκατομμύρια οπαδούς.

Σε ένα tweet της 25ης Μαρτίου, ο Μασκ έγραψε ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημοκρατίας» και ρώτησε τους ακόλουθούς του αν πιστεύουν ότι το Twitter «τηρεί αυστηρά» αυτή την αρχή.

Σε ένα επόμενο tweet, ο Μασκ ζήτησε από τους οπαδούς του να «ψηφίσουν προσεκτικά», καθώς «οι συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας θα είναι σημαντικές».

Πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες του Twitter έλαβαν μέρος στη ψηφοφορία, με το 70,4% να ψηφίζει όχι.

Μια μέρα αργότερα, μοιραζόμενος τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Μασκ περιέγραψε το Twitter ως «την de facto δημόσια πλατεία της πόλης», προσθέτοντας ότι «η μη τήρηση των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία», προτού αναρωτηθεί «τι πρέπει να γίνει;».

Αν και ο Μασκ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την αγορά μετοχών του Twitter και η κατάθεσή του δεν αποκάλυψε τυχόν σχέδια που μπορεί να έχει για την εταιρεία, η αγορά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια προσπάθειά του να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η εταιρεία.

Αν και κάθε μερίδιο κάτω του 10% θεωρείται «παθητικό», ορισμένοι αναλυτές έχουν υποδείξει ότι ο Μασκ είναι πιθανό να επιδιώκει αλλαγές στο Twitter.

«Θα περιμέναμε ότι αυτή η παθητική συμμετοχή θα ήταν απλώς η αρχή ευρύτερων συζητήσεων με το διοικητικό συμβούλιο/τη διοίκηση του Twitter που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μια ενεργή συμμετοχή και σε έναν πιθανό πιο επιθετικό ρόλο ιδιοκτησίας του Twitter», δήλωσε ο Νταν Ιβς της Wedbush Securities σε σημείωμα πελάτη τη Δευτέρα.

Το Twitter έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για λογοκρισία συντηρητικών απόψεων, ισχυρισμούς που η εταιρεία αρνείται.

Στις 2 Ιανουαρίου, το Twitter ανέστειλε οριστικά τον λογαριασμό της βουλευτού Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν επειδή φέρεται να διέδωσε παραπληροφόρηση για την COVID-19.

Η Γκριν απάντησε αποκαλώντας το Twitter «εχθρό της Αμερικής» και μια εταιρεία που απλά «δεν μπορεί να χειριστεί την αλήθεια».

Περίπου ένα χρόνο πριν, το Twitter απέκλεισε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα, ισχυριζόμενο ότι οι πρόσφατες αναρτήσεις του στο Twitter «παραβιάζουν την πολιτική για την εξύμνηση της βίας».

Ο Τραμπ αντέδρασε στην αναστολή του Twitter με μια σειρά από tweets από τον λογαριασμό @POTUS, κατηγορώντας τους υπαλλήλους της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης για συνωμοσία με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Όπως λέω εδώ και πολύ καιρό, το Twitter προχωρά όλο και περισσότερο στην απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου και απόψε, οι υπάλληλοι του Twitter συντονίστηκαν με τους Δημοκρατικούς και τη Ριζοσπαστική Αριστερά για να αφαιρέσουν τον λογαριασμό μου από την πλατφόρμα τους, για να φιμώσουν εμένα -και ΕΣΑΣ, τους 75.000.000 μεγάλους πατριώτες που με ψήφισαν», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet, το οποίο διαγράφηκε μέσα σε λίγα λεπτά από το Twitter, σύμφωνα με το TechCrunch, το οποίο δημοσίευσε στιγμιότυπα οθόνης του αφαιρεθέντος μηνύματος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε