Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ μιλάει στο συνέδριο και την έκθεση SATELLITE στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαρτίου 2020. (Susan Walsh/AP Photo)

Ο Μασκ λέει ότι δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη στην Καλιφόρνια, θέλει το Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο Έλον Μασκ προέτρεψε έναν ομοσπονδιακό δικαστή να μεταφέρει τη δίκη σε μια αγωγή μετόχων εκτός Σαν Φρανσίσκο, επειδή λέει ότι η αρνητική κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχει προκατειλημμένους πιθανούς ενόρκους εναντίον του.

Αντ’ αυτού, σε μια κατάθεση που υποβλήθηκε αργά την Παρασκευή – λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της δίκης στις 17 Ιανουαρίου – οι δικηγόροι του Μασκ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της δυτικής περιφέρειας του Τέξας. Η περιφέρεια αυτή περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της πολιτείας Όστιν, όπου ο Μασκ μετέφερε την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, την Tesla, στα τέλη του 2021.

Η αγωγή των μετόχων προέρχεται από τα tweets του Μασκ τον Αύγουστο του 2018, όταν δήλωσε ότι είχε επαρκή χρηματοδότηση για να κάνει την Tesla ιδιωτική εταιρεία στα 420 δολάρια ανά μετοχή -μια ανακοίνωση που προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στην τιμή της μετοχής της Tesla.

Σε μια νίκη για τους μετόχους την περασμένη άνοιξη, ο δικαστής Έντουαρντ Τσεν έκρινε ότι τα tweets του Μασκ ήταν ψευδή και απερίσκεπτα.

Εάν η μεταφορά της δίκης δεν είναι δυνατή, οι δικηγόροι του Μασκ θέλουν να αναβληθεί μέχρι να καταλαγιάσει η αρνητική δημοσιότητα σχετικά με την αγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο.

«Τους τελευταίους μήνες, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν διαποτίσει την περιοχή αυτή με προκατειλημμένες και αρνητικές ιστορίες για τον κ. Μασκ», έγραψε ο δικηγόρος Άλεξ Σπίρο σε μια δικαστική κατάθεση. Αυτές οι ειδήσεις έχουν κατηγορήσει προσωπικά τον Μασκ για τις πρόσφατες απολύσεις στο Twitter, έγραψε ο Σπίρο, και έχουν κατηγορήσει ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας μπορεί να έχουν παραβιάσει ακόμη και νόμους.

Οι δικηγόροι των μετόχων υπογράμμισαν την τελευταία στιγμή του αιτήματος, λέγοντας: «Οι ανησυχίες του Μασκ είναι αβάσιμες και η αίτησή του είναι αβάσιμη».

«Η Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας είναι ο κατάλληλος τόπος διεξαγωγής αυτής της αγωγής και όπου διεξάγεται ενεργά η δίκη για πάνω από τέσσερα χρόνια», έγραψε ο δικηγόρος Νίκολας Πόριτ σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η κατάθεση των δικηγόρων του Μασκ σημειώνει επίσης ότι το Twitter έχει απολύσει περίπου 1.000 υπαλλήλους από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο από τότε που αγόρασε την εταιρεία στα τέλη Οκτωβρίου.

«Ένα σημαντικό μέρος των ενόρκων … είναι πιθανό να έχει προσωπική και ουσιαστική προκατάληψη έναντι του κ. Μασκ ως αποτέλεσμα των πρόσφατων απολύσεων σε μία από τις εταιρείες του, καθώς μεμονωμένοι υποψήφιοι ένορκοι -ή οι φίλοι και οι συγγενείς τους- μπορεί να έχουν επηρεαστεί προσωπικά», αναφέρεται στην κατάθεση.

Ο Μασκ έχει επίσης επικριθεί από τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο και άλλους τοπικούς αξιωματούχους για τις περικοπές θέσεων εργασίας, αναφέρει η κατάθεση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε