Παρασκευή, 03 Μαΐ, 2024
Ο πρέσβης της Κίνας στη Σουηδία Γκουί Τσονγκγιού μιλά στα ΜΜΕ στη Στοκχόλμη, Σουηδία, στις 15 Νοεμβρίου 2019. (Jonas Ekstromer/TT News Agency/AFP μέσω Getty Images)

«Ο μεγαλύτερος εχθρός της Κίνας είναι ο ίδιος της ο εαυτός»: Γαλλική έκθεση δίνει μια γενική επισκόπηση της προσπάθειας του Πεκίνου για παγκόσμια επιρροή

Παρά τις σαρωτικές προσπάθειες του Πεκίνου να επιβάλει το δικό του αυταρχικό μοντέλο στον ελεύθερο κόσμο, ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο ίδιος του ο εαυτός, σύμφωνα με μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με τη γαλλική κυβέρνηση.

Τα ευρήματα προήλθαν από μια σχεδόν 650 σελίδων έκθεση στα γαλλικά με τίτλο “Chinese Influence Operations” από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Στρατιωτικών Σχολών (IRSEM), μια ανεξάρτητη υπηρεσία που συνδέεται με το Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Πεκίνο απομονώνεται περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή μετά από τη μεγάλη στροφή που έκανε στο διπλωματικό μέτωπο τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η συμπεριφορά έχει προκαλέσει μια ολοένα αυξανόμενη αντίδραση ακόμη και από χώρες παραδοσιακά φιλικές με το κινεζικό καθεστώς.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί σημαντικά γύρω στο 2017, αναφέρει η έκθεση.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η Σουηδία, η οποία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ανέλαβε τον έλεγχο της Κίνας.

Ενώ η κοινή γνώμη στη Σουηδία έβλεπε με θετικό μάτι το Πεκίνο, το σημείο καμπής ξεκίνησε με το διορισμό ενός νέου κινέζου πρέσβη, του Γκουί Τσονγκγιού, το 2017, σύμφωνα με την έκθεση.

Η προκλητική ρητορική του Γκουί – να απειλήσει Σουηδούς αξιωματούχους να μην παρευρεθούν σε μια τελετή απονομής Κινέζων αντιφρονούντων, να επικρίνει τοπικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην Κίνα και να πιέσει ένα ξενοδοχείο της Στοκχόλμης να ακυρώσει τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Ταϊβάν – ήταν «καταστροφική», αναφέρεται στην έκθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας κάλεσε τον Γκουί να καταθέσει περίπου 40 φορές από την άφιξή του το 2017. Οι βουλευτές της χώρας είχαν ζητήσει την απέλασή του δύο φορές. Η δημόσια αξιολόγηση της Κίνας κατέρρευσε επίσης, με το 80% των Σουηδών να έχουν πλέον αρνητική άποψη για την Κίνα, σε σύγκριση με το λιγότερο από το μισό πριν από τέσσερα χρόνια.

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ και πανό καθώς παρευρίσκονται σε μια διαδήλωση στο Σίδνεϊ για να καλέσουν την αυστραλιανή κυβέρνηση να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, στις 23 Ιουνίου 2021. (Saeed Khan/AFP μέσω Getty Images)

 

Στην Αυστραλία, όπου η Κίνα μετράει σχεδόν το ένα τρίτο των εσόδων της από εξαγωγές, οι διαθέσεις φαίνονται επίσης να αλλάζουν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς.

Οι ανταποδοτικές εμπορικές κυρώσεις του Πεκίνου στην Καμπέρα εξαιτίας της έκκλησης για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού πέρυσι αντιμετωπίστηκαν με ακόμη περισσότερη αντίσταση κατά της κινεζικής επιρροής, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού χώρου. Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2020 για να θέσει επιπλέον εμπόδια για τις κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία της Αυστραλίας.

Παρόμοιες σκηνές έχουν ξετυλιχτεί και σε άλλα μέρη: Η Αφρική αντιτάχθηκε στο τεράστιο έργο της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», επικρίνοντας την οικονομική πρωτοβουλία για εξάντληση των φυσικών πόρων, μόλυνση εδαφών και κακοποίηση εργαζομένων.

Ένας Κινέζος εργάτης μεταφέρει υλικά για την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κίνα με το Λάος, ένα βασικό μέρος του «Belt and Road Initiative» του Πεκίνου κατά μήκος του Μεκόνγκ στο Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος, στις 8 Φεβρουαρίου 2020. (Aidan Jones/AFP μέσω Getty Images )

 

Ο Καναδάς καταδίκασε την αυθαίρετη κράτηση των πολιτών του από το Πεκίνο μετά τη σύλληψη του στελέχους της Huawei Μενγκ Ουανγκτζού, μια κίνηση που οι κριτικοί χαρακτήρισαν ως «διπλωματία της ομηρίας». Η κατάπνιξη των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ έχει εξοργίσει το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ έχουν κάνει την εικόνα του Πεκίνου να πέσει ακόμη χαμηλότερα στις δυτικές δημοκρατίες.

Η έκθεση σημείωσε ότι το Φεβρουάριο, έξι κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην καθυστερημένη σύνοδο κορυφής «17+1» με την Κίνα επέλεξαν να στείλουν έναν χαμηλόβαθμο εκπρόσωπο και όχι τον συνηθισμένο αρχηγό του κράτους τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο μια «απώλεια όρεξης» για σχέσεις με το Πεκίνο, που πιθανόν να έχει να κάνει με την αμαυρωμένη εικόνα του καθεστώτος, σύμφωνα με την έκθεση. Ο φορτωμένος με προβλήματα συνασπισμός μίκρυνε περαιτέρω τον Μάιο, αφού η Λιθουανία αποχώρησε από την ομάδα.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η έκθεση θα μπορούσε να στείλει μια προειδοποιητική βολή στους ηγέτες του Πεκίνου για τις συνέπειες των ενεργειών τους.

Η «αντιπαραγωγική συμπεριφορά» που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια «θέτει ένα πρόβλημα αντιδημοτικότητας για την Κίνα σε τέτοιες αναλογίες που θα μπορούσε τελικά να αποδυναμώσει έμμεσα το Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του δικού του πληθυσμού», αναφέρεται στην έκθεση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε