Τετάρτη, 07 Μαΐ, 2025
Ο υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) πλαισιώνεται από τον συνάδελφό του Philipp Amthor (R) καθώς επιστρέφει για τη δεύτερη ψηφοφορία σχετικά με την εκλογή του σε ειδική συνεδρίαση της Bundestag στο Βερολίνο, Γερμανία, στις 6 Μαΐου 2025. Sean Gallup/Getty Images

Ο Μερτς νέος Καγκελάριος της Γερμανίας μετά από ανατροπή στη δεύτερη ψηφοφορία

Σε εξέλιξη-θρίλερ εξελίχθηκε η διαδικασία ανάδειξης του νέου καγκελαρίου στη Γερμανία, καθώς ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), απέτυχε αρχικά να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία της Μπούντεσταγκ, κάτι που είχε να συμβεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, στη δεύτερη ψηφοφορία, η παράταξή του απέσπασε 325 ψήφους και ο Μερτς ανέλαβε επίσημα την Καγκελαρία.

Η διαδικασία, που αναμενόταν τυπική και χωρίς ανατροπές, μετατράπηκε σε δοκιμασία για τον Μερτς, καθώς έγινε ο πρώτος υποψήφιος στην πρόσφατη γερμανική ιστορία που δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Στις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου, το CDU αναδείχθηκε πρώτο με 22,5%, απέχοντας όμως από την αυτοδυναμία. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, συμφώνησε σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η εκλογή του Μερτς στη θέση του Καγκελάριου θεωρείτο δεδομένη, ωστόσο στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε μόλις 310 ψήφους έναντι των 316 που απαιτούνταν, σύμφωνα με την πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Γιούλια Κλόκνερ. Η δεύτερη ψηφοφορία του άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη.

Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι η άρνηση του Μερτς να συνομιλήσει με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αν και η σύμπραξη με αυτό θα εξασφάλιζε άνετη πλειοψηφία. Η αρχηγός του AfD, Άλις Βάιντελ, έκανε λόγο για ένδειξη αστάθειας εντός του συνασπισμού CDU-SPD: «Ο Φρίντριχ Μερτς δεν μπορεί να συσπειρώσει ούτε καν τους δικούς του. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι χρειάζεται η Γερμανία: σταθερότητα», δήλωσε στην Epoch Times, ζητώντας την προκήρυξη νέων εκλογών ώστε η χώρα, όπως είπε, να αποκτήσει στιβαρή διακυβέρνηση.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη Βουλή για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Ο Μερτς, παρουσιάζοντας το υπουργικό του συμβούλιο, δεσμεύτηκε: «Από αύριο οδεύουμε μπροστά με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, για να πάμε τη Γερμανία μπροστά».

Ο συγγραφέας της πρόσφατης βιογραφίας του Φρίντριχ Μερτς, Φόλκερ Ρέζινγκ, χαρακτήρισε πρωτοφανές το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, επισημαίνοντας πόσο εύθραυστη είναι η νέα πλειοψηφία και τα σημάδια αβεβαιότητας ακόμη και από μέλη του συνασπισμού.

Στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Μερτς είχε ως σημαία την τήρηση του αυστηρού συνταγματικού «φρένου χρέους» (Schuldenbremse), επισημαίνοντας μέσω του προγράμματος του CDU ότι «τα σημερινά χρέη είναι οι αυριανοί φόροι». Τον Ιανουάριο, είχε εξαγγείλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα μετά από αιματηρό περιστατικό στη Βαυαρία, ωστόσο αμέσως μετά τη νίκη του, φρόντισε να καθησυχάσει: «Κανείς μας δεν μιλά για κλειστά σύνορα».

Παράλληλα, τον Μάρτιο, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός CDU-SPD προώθησε ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό πρόγραμμα: Τα δύο κόμματα ψήφισαν τη δημιουργία ταμείου ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με δανεισμό, για τη στήριξη των υποδομών και της οικονομίας στα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Υπό το βάρος αντιδράσεων, το AfD βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών: Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας χαρακτήρισε το κόμμα ως «εξτρεμιστικό», ενώ βάσει πρόσφατων δημοσκοπήσεων (Ipsos) το AfD εμφανίζεται να ενισχύει τα ποσοστά του. Ως απάντηση, οι επικεφαλής του, Τίνο Κρουπάλα και Άλις Βάιντελ, ανακοίνωσαν προσφυγή κατά του χαρακτηρισμού ζητώντας προστασία από «κατάχρηση εξουσίας» και αναφέροντας ότι πρόκειται για προσπάθεια περιθωριοποίησης της αντιπολίτευσης. Η αγωγή κατατέθηκε στο διοικητικό δικαστήριο της Κολωνίας.

Με την συμβολή των Reuters, Associated Press και Guy Birchall.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε