Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Δ. Παπαστεργίου είχε δύο θητείες ως Δήμαρχος Τρικκαίων, στη διάρκεια των οποίων έφερε πολλές ψηφιακές καινοτομίες στην πόλη, προβάλλοντάς την και εκτός συνόρων.

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει τις προτεραιότητές του

Από την πρώτη κιόλας ημέρα των καθηκόντων του, στην τελετή παραλαβής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε τις προτεραιότητες του σχεδιασμού του υπουργείου, δηλώνοντας ότι η έμφαση αρχικά θα δοθεί στους τομείς της υγείας και των ακινήτων, καθώς και στην αύξηση των υπηρεσιών που εντάσσονται στο gov.gr, Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του κράτους.

Εκτός αυτών, ο υπουργός σκοπεύει να αναπτύξει και τους τομείς της κυβερνοασφάλειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοκίνησης.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Στις πρώτες κινήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται να είναι η ανακοίνωση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος είναι έτοιμος να «βγει από το συρτάρι». Σε πρώτη φάση, το ψηφιακό σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι και να αντλήσουν ψηφιακά τον όγκο χαρτιών που ζητούν από τους πολίτες. Εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να αντλήσει όλα τα στοιχεία, όλα τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο, αυτόματα από την πλατφόρμα.

My Health

Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, που βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app, περιλαμβάνει, πέραν των ιατρικών παραπεμπτικών και των ψηφιακών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης. Μάλιστα, «εμπλουτίζεται» από νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα μέσω του gov.gr (myhealth.gov.gr) ή εναλλακτικά μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα MyHealth, όπου οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εξετάσεων και πιστοποιητικά νοσηλείας ή επίσκεψης.

Στόχος του υπουργείου είναι η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος όπου θα καλύπτεται το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ το ιστορικό εξετάσεων και νοσηλειών θα πηγαίνει σε βάθος πολλών ετών.

Gov.gr

Σε ακόμη υψηλότερη τροχιά επιδιώκει να βάλει την ψηφιοποίηση του κράτους ο κ. Παπαστεργίου έχοντας ως στόχο να αυξήσει σε 5.000 τις υπηρεσίες του gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του κράτους, προκειμένου οι συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο να γίνονται από απόσταση. Ο σχεδιασμός προβλέπει να έχει ψηφιοποιηθεί και ενταχθεί στο gov.gr περισσότερο από το 90% των υπηρεσιών του κράτους.

Να σημειώσουμε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, οι 501 αρχικές ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr αυξήθηκαν σε 1.556 υπηρεσίες. Αυτός ο τριπλασιασμός μεταφράστηκε σε περίπου 100 φορές περισσότερες συναλλαγές με το Δημόσιο.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο κ. Παπαστεργίου θα δώσει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα και σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε κλάδους όπως η τηλεϊατρική, με χειρουργεία εξ αποστάσεως, και η αυτοκίνηση, καθώς οχήματα όπως τα φορτηγά θα μπορούν να κινούνται χωρίς οδηγό. Επίσης, ψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται και η ψηφιοποίηση των δήμων, καθώς όπως τόνισε «τα 90 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 232 εκατ. από το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι».

 

 Της Κάτιας Παπαδοπούλου

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε