Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Άποψη του κεντρικού λόμπι του κτιρίου BV200, κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης στο νέο Campus Bay View της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια, ΗΠΑ, στις 16 Μαΐου 2022. (Peter DaSilva/Reuters)

Ο «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης» εγκαταλείπει την Google για να προειδοποιήσει για κάτι σημαντικό

Ένας πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «τρομαχτικά» που επιβάλλει η τεχνολογία για την οποία το έργο του έθεσε τα θεμέλια.

Ο Τζέφρι Χίντον, Βρετανός επιστήμονας πληροφορικής που έχει χαρακτηριστεί ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», άφησε πρόσφατα τη θέση του ως αντιπρόεδρος και συνεργάτης μηχανικών στην Google, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στις δεκάδες άλλων εμπειρογνωμόνων στον τομέα που μιλούν για τις απειλές και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι δύσκολο να δεις πώς μπορείς να αποτρέψεις τους κακούς παράγοντες από το να τη χρησιμοποιήσουν για κακά πράγματα», δήλωσε ο 75χρονος Χίντον στους New York Times σε συνέντευξή του.

Μετά την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης του chatbot GPT της OpenAI τον Μάρτιο, άλλοι επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, γραμμένη από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life, προειδοποιώντας ότι η τεχνολογία ενέχει «βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Ο Χίντον, όπως και οι υπογράφοντες της επιστολής, δήλωσαν ότι βρίσκει τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη «τρομακτικές» και ανησυχεί για το τι μπορεί να σημαίνουν για το μέλλον -ιδιαίτερα τώρα που η Microsoft έχει ενσωματώσει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Με την Google να σπεύδει τώρα να κάνει το ίδιο, ο Χίντον σημείωσε ότι ο αγώνας μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για την ανάπτυξη ισχυρότερης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Μια συγκεκριμένη πτυχή της τεχνολογίας ΤΝ που απασχολεί τον επιστήμονα πληροφορικής είναι η ικανότητά της να δημιουργεί ψεύτικες εικόνες, φωτογραφίες και κείμενα σε σημείο που ο μέσος άνθρωπος «να μην μπορεί πια να ξέρει τι είναι αλήθεια».

Προειδοποίησε επίσης ότι στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στον εργασιακό χώρο και να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πλήρως αυτόνομων όπλων.

«Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πιο έξυπνο από τους ανθρώπους – λίγοι άνθρωποι το πίστευαν αυτό», δήλωσε ο Χίντον. «Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πολύ μακριά. Και εγώ πίστευα ότι ήταν πολύ μακριά. Πίστευα ότι ήταν 30 με 50 χρόνια ή ακόμα περισσότερο μακριά. Προφανώς, δεν το πιστεύω πλέον αυτό».

Η αποχώρησή του

Ο Χίντον είναι κυρίως γνωστός για τον ρόλο του στην ανάπτυξη της βαθιάς μάθησης, μιας μορφής μηχανικής μάθησης που εκπαιδεύει τους υπολογιστές να επεξεργάζονται δεδομένα όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Το έργο αυτό ήταν αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά εκ των υστέρων, ο Χίντον δήλωσε ότι μετάνιωσε για τον ρόλο του στη διαδικασία.

«Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη συνήθη δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, θα το είχε κάνει κάποιος άλλος», είπε.

Ο Χίντον ενημέρωσε την Google τον περασμένο μήνα ότι αποχωρεί από την εταιρεία μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

Την 1η Μαΐου διευκρίνισε ότι ο λόγος της αποχώρησής του ήταν αποκλειστικά και μόνο για να απομονώσει την εταιρεία από τις δηλώσεις του και δεν είχε καμία σχέση με την προσέγγιση της Google στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Έφυγα για να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς να εξετάζω πώς αυτό επηρεάζει την Google», έγραψε σε ένα tweet. «Η Google ενήργησε πολύ υπεύθυνα».

Σε δήλωσή του προς τους New York Times, ο Τζεφ Ντιν, ανώτερος αντιπρόεδρος της Google για την έρευνα και την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης. Μαθαίνουμε συνεχώς για να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη».

«Ψηφιακός Θεός»

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Google, πολλοί άσκησαν κριτική στις μεθόδους της εταιρείας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ -ο οποίος ήταν επίσης συνιδρυτής του OpenAI- δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο Λάρρυ Πέιτζ, συνιδρυτής της Google, δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

«Φαινόταν πραγματικά να θέλει την ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη, ουσιαστικά τον ψηφιακό Θεό, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μασκ, αναφερόμενος σε συζητήσεις που είχε με τον Πέιτζ για το θέμα.

«Έχει κάνει πολλές δημόσιες δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια ότι ο συνολικός στόχος της Google είναι αυτό που ονομάζεται AGI, τεχνητή γενική νοημοσύνη, ή τεχνητή υπερνοημοσύνη», σημείωσε. «Συμφωνώ μαζί του ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για καλό, αλλά υπάρχουν επίσης δυνατότητες για κακό».

Ο Μασκ, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή του Ινστιτούτου Future of Life, έχει εκφράσει ευθέως τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη, θεωρώντας ότι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ίσως πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, τον κακό σχεδιασμό αεροσκαφών, ή τη συντήρηση της παραγωγής, ή την κακή παραγωγή αυτοκινήτων, με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα καταστροφής του πολιτισμού», δήλωσε στο Fox News.

Ένας άλλος φόβος που αποκάλυψε ο Μασκ είναι η ανησυχία ότι η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται στην πολιτική ορθότητα, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι απλώς μια μορφή εξαπάτησης «λέγοντας αναληθή πράγματα».

Παρά τις ανησυχίες αυτές -ή ίσως εξαιτίας τους- ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον του να αναπτύξει τη δική του τεχνητή νοημοσύνη που «αναζητά την αλήθεια» και η οποία θα εκπαιδεύεται να νοιάζεται για την ανθρωπότητα.

«Θέλουμε να είμαστε υπέρ του ανθρώπου», είπε. «Να κάνουμε το μέλλον καλό για τους ανθρώπους. Επειδή είμαστε άνθρωποι».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε