Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Ντάραμ μιλά σε δημοσιογράφους στα σκαλιά του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο New Haven, στις 25 Απριλίου 2006. (Bob Child/AP Photo)

Ο Ντάραμ λέει στο δικαστήριο να μην απορρίψει την κατηγορία κατά του δικηγόρου που έκρυβε δεσμούς με την εκστρατεία της Κλίντον

Ο ειδικός σύμβουλος Τζον Ντάραμ προέτρεψε στις 4 Μαρτίου έναν ομοσπονδιακό δικαστή να μην απορρίψει την κατηγορία εναντίον ενός δικηγόρου που είπε ψέματα στο FBI σχετικά με το ότι εκπροσωπούσε την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Μάικλ Σάσμαν εκπροσωπούσε την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον όταν το 2016 έδωσε πληροφορίες σε σύμβουλο του FBI. Οι δικηγόροι του λένε ότι τα έγγραφα «εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια», ενώ οι κατήγοροι τα περιγράφουν ως δήθεν λεπτομερή στοιχεία για ένα μυστικό κανάλι μεταξύ μιας ρωσικής τράπεζας και των επιχειρήσεων του Ντόναλντ Τραμπ, του τότε αντιπάλου της Κλίντον.

Ο Σάσμαν κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα στο FBI. Πιο συγκεκριμένα, είπε στον σύμβουλο ότι δεν παρείχε τους ισχυρισμούς στο FBI για λογαριασμό κανενός πελάτη, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε τις πληροφορίες για λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, λένε οι εισαγγελείς.

Σε μια κατάθεση τον Φεβρουάριο, οι δικηγόροι του Σάσμαν ζήτησαν την απόρριψη της κατηγορίας, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης τους «δεν έκανε καμία ψευδή δήλωση στο FBI», αλλά ακόμη και αν είχε κάνει, «η ψευδής δήλωση που ισχυρίζεται το κατηγορητήριο είναι άσχετη με το νόμο».

«Αν επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η υπόθεση, θα διακινδυνεύσουμε να ποινικοποιήσουμε μια συνηθισμένη συμπεριφορά, θα εγείρουμε ανησυχίες για την Πρώτη Τροπολογία, θα αποτρέψουμε τους έντιμους πολίτες από το να δώσουν πληροφορίες και θα παγώσουμε τη συνηγορία των δικηγόρων που αλληλεπιδρούν με την κυβέρνηση», αναφέρεται στην κατάθεση. «Η πρωτοφανής και παράνομη υπερβολή του Ειδικού Εισαγγελέα δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και η μοναδική κατηγορία κατά του κ. Σάσμαν θα πρέπει να απορριφθεί».

Στην απάντησή της την Παρασκευή, η ομάδα του Ντάραμ κάλεσε το δικαστήριο να μην δεχτεί το αίτημα.

«Η ψευδής δήλωση του κατηγορουμένου προς τον Γενικό Σύμβουλο του FBI ήταν σαφώς ουσιώδης, διότι παραπλάνησε τον Γενικό Σύμβουλο, μεταξύ άλλων, σχετικά με το κρίσιμο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διέδιδε εξαιρετικά εκρηκτικούς ισχυρισμούς για έναν τότε υποψήφιο πρόεδρο για λογαριασμό δύο συγκεκριμένων πελατών, ένας εκ των οποίων ήταν η αντίπαλη προεδρική εκστρατεία», αναφέρει η κατάθεσή τους.

«Οι προσπάθειες του κατηγορουμένου να παραπλανήσει το FBI με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης μιας προεδρικής προεκλογικής περιόδου είναι σαφές ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων του FBI με οποιονδήποτε τρόπο».

Εάν η υπόθεση προχωρήσει σε δίκη, η κυβέρνηση αναμένει ότι τα στοιχεία θα αποδείξουν ότι το FBI θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα πριν από την έναρξη πλήρους έρευνας για το θέμα, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης, και μπορεί να είχε καθυστερήσει την απόφαση μέχρι τις εκλογές του 2016 ή τελικά να είχε αρνηθεί να ερευνήσει το θέμα συνολικά.

Εάν ο Σάσμαν είχε αποκαλύψει ότι εργαζόταν για λογαριασμό πελατών, ο σύμβουλος του FBI και άλλοι εργαζόμενοι του FBI θα μπορούσαν να είχαν θέσει άλλες ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι εν λόγω πελάτες έτρεφαν προκαταλήψεις ή κίνητρα που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των πληροφοριών, και το FBI θα είχε πιθανότατα πραγματοποιήσει «πρόσθετα, παρασκηνιακά βήματα (ελέγχους σε βάσεις δεδομένων, έρευνες σε φακέλους υποθέσεων κλπ.) για να αξιολογήσει τα πιθανά κίνητρα του κατηγορουμένου και των πελατών του», ανέφερε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Μπέριλ Χάουελ, υποψήφια του Ομπάμα για την επίβλεψη της υπόθεσης, θα αποφασίσει τώρα αν θα αποσύρει την κατηγορία κατά του Σάσμαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε