Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρώην Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ φθάνουν σε εκδήλωση στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Joe Raedle/Getty Images)

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024

ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ, Φλόριντα – Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου την τρίτη του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο.

Ο 76χρονος Τραμπ, ο οποίος είχε αφήσει για περισσότερο από έναν χρόνο υπονοούμενα για μια υποψηφιότητα το 2024, ανακοίνωσε την προεδρική υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε ώρα αιχμής στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

“Προκειμένου να κάνω την Αμερική μεγάλη και ένδοξη ξανά, ανακοινώνω απόψε την υποψηφιότητά μου για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι αυτή δεν θα είναι η δική του εκστρατεία αλλά “η δική μας εκστρατεία”, λέγοντας ότι η μόνη δύναμη “που είναι αρκετά ισχυρή για να νικήσει τη μαζική διαφθορά με την οποία έχουμε να κάνουμε, είστε εσείς – ο αμερικανικός λαός.

“Μαζί θα αναμετρηθούμε με τις πιο διεφθαρμένες δυνάμεις και τα πιο παγιωμένα συμφέροντα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η χώρα μας βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα”.

Απέναντι σε ένα πλήθος υποστηρικτών και συμμάχων, ο 45ος πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς για τον υψηλό πληθωρισμό, την απειλή πολέμου και τα ανοιχτά νότια σύνορα.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Alon Skuy/AFP via Getty Images)

 

Περιέγραψε ένα γνώριμο όραμα για την επιστροφή του έθνους στο μεγαλείο, που περιλαμβάνει ισχυρότερη εξωτερική πολιτική, μείωση των φόρων και περικοπή των ρυθμίσεων.

“Η επιστροφή της Αμερικής αρχίζει τώρα”, είπε ο Τραμπ. “Πριν από δύο χρόνια, όταν εγκατέλειψα το αξίωμά μου, το έθνος μας ήταν έτοιμο για τη χρυσή του εποχή.

“Γυρίσαμε τη σελίδα σε δεκαετίες παγκοσμιοποιητικών ξεπουλημάτων και μονόπλευρων εμπορικών συμφωνιών, βγάλαμε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και μαζί χτίσαμε τη μεγαλύτερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου”.

Ο Τραμπ επαίνεσε το ρεκόρ του με τους ξένους αντιπάλους, λέγοντας ότι η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ήταν υπό έλεγχο πριν από δύο χρόνια.

“Για πρώτη φορά από τότε που θυμάμαι, η Κίνα εκεί που ταλαντευόταν τώρα σηκώνεται πάλι στα πόδια της. Δεν το είχατε ξαναδεί αυτό, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες τις ξεπερνούσαν σε κάθε μέτωπο και η Κίνα πλήρωνε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους και δασμούς”.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως η πίεση που άσκησε στην Κίνα ώθησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να “παίξει πολύ ενεργό ρόλο” στις εκλογές του 2020.

“Θα ξεκινήσουμε μια ολοκληρωτική εκστρατεία για να εξαλείψουμε την εξάρτηση της Αμερικής από την Κίνα”, υποσχέθηκε ο πρώην πρόεδρος.

Όπως αναμενόταν, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την “αποτυχία του έθνους” στον ίδιο και την κυβέρνησή του.

“Ο Τζο Μπάιντεν είναι το πρόσωπο της αριστερής αποτυχίας και της διαφθοράς στην Ουάσινγκτον”, είπε. “Για εκατομμύρια Αμερικανούς, τα τελευταία δύο χρόνια υπό τον Τζο Μπάιντεν ήταν μια περίοδος πόνου, κακουχιών, άγχους και απόγνωσης”.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024 κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης στην έπαυλή του Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Alon Skuy/AFP via Getty Images)

 

Ο Τραμπ, ο de facto ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ξεκίνησε την εκστρατεία του σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας για το Κογκρέσο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μια ολόκληρη εβδομάδα μετά την ημέρα των εκλογών για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι Ρεπουμπλικάνοι απείχαν ακόμη μία έδρα από την εξασφάλιση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο έλεγχος της αμερικανικής Γερουσίας κρίθηκε δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, με την κατεστημένη Δημοκρατική Γερουσιαστή Κάθριν Μάστο (D-Nev.) να επικρατεί στη Νεβάδα έναντι του Ρεπουμπλικανού διεκδικητή Άνταμ Λάξαλτ, ο οποίος είδε ένα σημαντικό προβάδισμα που είχε το βράδυ των εκλογών να εξανεμίζεται μετά από έξι ημέρες καταμέτρησης των ψήφων. Μία ημέρα νωρίτερα στην Αριζόνα, ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι (D-Ariz.) προβλεπόταν ως νικητής στην κούρσα έναντι του ρεπουμπλικάνου διεκδικητή Μπλέικ Μάστερς.

Η καθυστερημένη καταμέτρηση των ψήφων στις δύο πολιτείες θύμιζε το 2020, όταν και οι δύο πολιτείες χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να καταμετρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων.

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στις εκλογές μας”, δήλωσε ο Τραμπ. “Για να εξαλείψω τη νοθεία, θα απαιτήσω άμεσα ταυτότητα ψηφοφόρου, ψηφοφορία την ίδια ημέρα και μόνο ψηφοδέλτια σε χαρτί.

“Θα διαλύσουμε το βαθύ κράτος και θα αποκαταστήσουμε την κυβέρνηση από τον λαό. Για την περαιτέρω αποστράγγιση του βάλτου θα πιέσω για συνταγματική τροποποίηση που θα προτείνει όρια θητείας για τα μέλη του Κογκρέσου. Ήρθε η ώρα”.

Αν επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να “υπερασπιστεί την οικογένεια ως το επίκεντρο της αμερικανικής ζωής”, καθώς και τα δικαιώματα των γονέων στη δημόσια εκπαίδευση.

“Όταν θα είμαι στον Λευκό Οίκο, τα σχολεία μας θα πάψουν να προωθούν την κριτική φυλετική θεωρία … και την παραφροσύνη των φύλων. Αν το κάνουν αυτό, θα χάσουν κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση”, είπε.

“Δεν θα αφήσουμε τους άνδρες, για παράδειγμα, να συμμετέχουν σε γυναικεία αθλήματα”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικός, έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία- αν το κάνει, είναι απίθανο να αντιμετωπίσει πρόκληση από το κόμμα του.

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να αντιμετωπίσει εσωκομματικούς διεκδικητές στις προκριματικές εκλογές. Οι φήμες συνεχίζουν να κυκλοφορούν σχετικά με την προοπτική πρόκρισης στις προκριματικές εκλογές από τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Ο Τραμπ έχει ήδη εξαπολύσει αρκετές προληπτικές επιθέσεις κατά του ΝτεΣάντις, χαρακτηρίζοντάς τον “έναν μέσο Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη με εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις”.

Στην πορεία προς την ανακοίνωση του Τραμπ, ο πρώην υποψήφιος σύντροφος και αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, δήλωσε ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές για το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2024. Ο Τραμπ και ο Πενς δεν έχουν γεφυρώσει το σχίσμα που δημιουργήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ο Πενς δεν συμφώνησε με το σχέδιο του Τραμπ να προωθήσει τα αποτελέσματα σε ορισμένες πολιτείες πίσω στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα εν μέσω ανησυχιών για την ακεραιότητα των εκλογών.

Οι προκλήσεις από το εσωτερικό του κόμματός του δεν είναι οι μόνες ανατροπές που αναμένονται για τη νέα εκστρατεία του Τραμπ. Από τη σύσταση της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί έχουν ενορχηστρώσει ένα περίτεχνο αφήγημα σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, ενοχοποιώντας τον Τραμπ ως αρχιτέκτονα μιας υποτιθέμενης συνωμοσίας για την καθυστέρηση της πιστοποίησης της ψήφου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Ο πρόεδρος έχει αψηφήσει την κλήτευση της επιτροπής και αντιμετωπίζει την προοπτική της απαγγελίας κατηγοριών. Ο Στίβεν Μπάνον, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ, καταδικάστηκε για περιφρόνηση του Κογκρέσου επειδή αψήφησε παρόμοια κλήτευση.

Μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο οδήγησε σε μια αμφιλεγόμενη έφοδο στα ιδιωτικά του διαμερίσματα στο Μαρ-α-Λάγκο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινική δίωξη. Και οι δύο υποθέσεις, εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβεί στο έκτακτο βήμα να ασκήσει διώξεις, θα μπορούσαν να καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της καυτής προεκλογικής περιόδου, προσθέτοντας νομικό δράμα σε ένα ήδη υπερφορτωμένο πολιτικό θέατρο.

Από τότε που ο Μπάιντεν μετακόμισε στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021, η κυβέρνησή του έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις, με κυριότερες την αύξηση του κόστους των τροφίμων και της βενζίνης. Αλλά όταν ήρθε η ώρα των ενδιάμεσων εκλογών, οι καθημερινές υπενθυμίσεις από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι οθόνες με τις τιμές της βενζίνης στην αντλία δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς.

Καθώς η προοπτική ενός κόκκινου κύματος υποχωρούσε, ορισμένοι ανώτεροι Ρεπουμπλικάνοι επέρριψαν την ευθύνη στον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ (R-Ky.) και αρκετοί γερουσιαστές ζήτησαν να καθυστερήσουν τις εκλογές για την ηγεσία της Βουλής μέχρι να επιλυθεί η τύχη της Βουλής. Ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ (R-Fla.) επέκρινε τη στρατηγική του Μακόνελ για τις ενδιάμεσες εκλογές να επικεντρωθεί στις ελλείψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν αντί να κατέβει με μια ενεργητική ατζέντα.

Ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ (R-Fla.) αποχωρεί από το βήμα της Γερουσίας μετά την ψηφοφορία για την προώθηση του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού στην Ουάσινγκτον, στις 6 Αυγούστου 2022. (Anna Rose Layden/Getty Images)

 

Ο Τραμπ εντάχθηκε στην επίθεση, κατηγορώντας τον Μακόνελ στις 13 Νοεμβρίου επειδή δεν υποστήριξε τον Μάστερς στην Αριζόνα και άφησε τους Δημοκρατικούς να περάσουν το πακέτο δαπανών “Green New Deal”. Ο Μακόνελ δεν απάντησε στις επιθέσεις. Ο γερουσιαστής Τομ Κότον (R-Ark.) υποστήριξε τον Μακόνελ σε κυριακάτικη συνέντευξη στο CBS.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στον Τραμπ για την χαμηλή επίδοση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Ν.Υ.) κάλεσε στις 14 Νοεμβρίου τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία να εγκαταλείψουν τον πρώην πρόεδρο και να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.), ο ηγέτης της μειοψηφίας, προτάθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένουν να κερδίσουν τουλάχιστον μία ακόμη έδρα, που απαιτείται για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της αίθουσας. Ανώτεροι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν διαμηνύσει ότι με την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ακολουθήσουν μια επιθετική ατζέντα εποπτείας και ερευνών με στόχο τη διοίκηση Μπάιντεν και τις επιχειρηματικές συναλλαγές των μελών της οικογένειας Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι (R-Calif.) ακολουθείται από δημοσιογράφους καθώς φτάνει στη συνεδρίαση της ομάδας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, στις 14 Νοεμβρίου 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

 

Ο Τραμπ ήταν ευθύς στην προσδοκία του ότι η προεδρική του υποψηφιότητα θα συναντήσει αντίσταση.

“Θα μας αντισταθούν οι συνδυασμένες δυνάμεις του κατεστημένου, των μέσων ενημέρωσης, των παγκοσμιοποιητών, των ριζοσπαστικών μαρξιστών, των αφυπνισμένων εταιρειών, της εργαλειοποιημένης εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κολοσσιαίων πολιτικών μηχανών, του παλιρροϊκού κύματος του σκοτεινού χρήματος και του πιο επικίνδυνου εγχώριου συστήματος λογοκρισίας που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος”, είπε.

“Θα δεχθούμε επιθέσεις, θα συκοφαντηθούμε, θα διωχθούμε … αλλά δεν θα πτοηθούμε, θα επιμείνουμε, θα σταθούμε όρθιοι μέσα στην καταιγίδα.

“Από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών του 2024 … θα αγωνιστώ όπως κανείς δεν έχει αγωνιστεί ποτέ πριν. Θα νικήσουμε τους ριζοσπάστες αριστερούς Δημοκρατικούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τη χώρα μας εκ των έσω και με τον ίδιο τρόπο να μας προστατεύσουν όλους”, δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του.

“Αυτό είναι ένα κίνημα, αυτό δεν είναι για κάποιο μεμονωμένο άτομο. Αυτή είναι μια δουλειά για δεκάδες εκατομμύρια περήφανους ανθρώπους που εργάζονται μαζί”.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρώτη του υποψηφιότητα για την προεδρία στις 16 Ιουνίου 2015, από το λόμπι του Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Νίκησε ένα πολυπληθές πεδίο στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές. Ο θρίαμβος του μεγιστάνα των ακινήτων επί της Κλίντον αποτέλεσε σοκ για τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, τις παγκόσμιες ελίτ και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Από τις πρώτες μέρες της, η προεδρία του Τραμπ παρεμποδίστηκε από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που κατηγόρησε ψευδώς τον ίδιο και τους συνεργάτες του ότι συνωμότησαν με τη Ρωσία για να κλέψουν τις εκλογές του 2016. Η φάρσα κορυφώθηκε με τον διορισμό του πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικού συμβούλου τον Μάιο του 2017.

Ο πρώην ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ στον λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον στις 24 Ιουλίου 2019. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Η εκτεταμένη και ευρεία έρευνα του Μιούλερ, που προωθήθηκε έντονα από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, κατέληξε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Τραμπ. Ενώ οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε αρκετούς συνεργάτες του Τραμπ για διαδικαστικά εγκλήματα -όπως ψέματα στο FBI-, σε κανέναν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με το Κρεμλίνο.

Ο Τραμπ καταχώρησε την εκστρατεία επανεκλογής του λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2017 και ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για το 2020 στις 18 Ιουνίου 2019.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε