Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Η κατευθυντήρια γραμμή του ΟΗΕ για το κλίμα θα δει την Κίνα να συνεχίζει να καίει άνθρακα μέχρι το 2040. (Ralf Vetterle από Pixabay)

Ο ΟΗΕ επιτρέπει στην Κίνα να καίει άνθρακα για μια δεκαετία περισσότερο από την Αυστραλία

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι έδωσαν στην Κίνα άδεια να συνεχίσει να τροφοδοτεί σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μέχρι το 2040, παρά το γεγονός ότι πίεσαν την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ να σταματήσουν τη χρήση τους έως το 2030.

Ο Σέλγουιν Χαρτ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα, παρουσίασε τη Δευτέρα τη νέα κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με το κλίμα, ο οποίος παρείχε αυστηρή προθεσμία στα ανεπτυγμένα έθνη να κόψουν τον άνθρακα.

Αυτό έρχεται μετά από προηγούμενες εκκλήσεις του ΟΗΕ προς την Αυστραλία να καθορίσει μια συγκεκριμένη προθεσμία για την επίτευξη των μηδενικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αποδοκιμασμών από τον πρώην αρχηγό του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, η Κίνα δεν συμπεριλήφθηκε στην αυστηρή προθεσμία του 2030 που όρισε ο ΟΗΕ.

Εναέρια άποψη ενός σύγχρονου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής άνθρακα στην πόλη Ντετζού, επαρχία Σαντόνγκ, Κίνα (chungking/Adobe Stock)

 

Ο Ματ Κάναβαν, Γερουσιαστής των Εθνικών, δήλωσε ότι η άνιση μεταχείριση του ΟΗΕ προς τον μεγαλύτερο εκπομπό στον κόσμο είναι υποκριτική και κατηγόρησε το διεθνές σώμα ότι προσπαθεί να ανατρέψει την οικονομία της Αυστραλίας.

«Ο ΟΗΕ αποκάλυψε την πραγματική ατζέντα του αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Κάναβαν στην Epoch Times στις 7 Αυγούστου. «Δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του κλίματος, αλλά με την αλλαγή της κοινωνίας μας».

Έχει επίσης διατυπωθεί ανησυχία σχετικά με την επιρροή του Πεκίνου εντός του ΟΗΕ. Ως μόνιμο μέλος με εξουσίες βέτο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του ΟΗΕ, διαθέτει 470 εκατομμύρια δολάρια (έναντι των 350 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ) στον πιο πρόσφατο προϋπολογισμό του 2021.

Ο Χαρτ επανέλαβε τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε τον Μάρτιο ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι «το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει ο κόσμος» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν ο κόσμος δεν καταργήσει γρήγορα τον άνθρακα, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την αυστραλιανή οικονομία», δήλωσε ο Χαρτ στο Crawford Leaders Forum του ANU.

Αλλά ο Τζόελ Φιτζγκίμπον, βουλευτής των Εργατικών, δήλωσε στο Sky News Australia στις 7 Αυγούστου ότι η 10ετής προθεσμία του ΟΗΕ έδειξε μια «κακή κατανόηση της Αυστραλίας, της οικονομίας μας και των αγορών μας».

Σύμφωνα με στοιχεία της ABS, ο κλάδος είναι σημαντικός πάροχος θέσεων εργασίας, με περίπου 50.000 Αυστραλούς να απασχολούνται σε ανθρακωρυχεία και σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Αυστραλία έχει εξαγάγει περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια (210 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) άνθρακα, σχηματίζοντας σχεδόν το 16 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Ο Φιτζγκίμπον επεσήμανε την επιταχυνόμενη μετάβαση της Αυστραλίας προς την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, απαιτεί στήριξη από την ενέργεια άνθρακα για να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια.

«Θα χρειαστούμε τις γεννήτριες άνθρακα στο σύστημα, τις νεότερες, για περισσότερο από μια δεκαετία για να διατηρήσουμε το δίκτυο σταθερό και να εισαγάγουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύστημα», δήλωσε ο Φιτζγκίμπον.

Ο Φιτζγκίμπον τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του άνθρακα της Αυστραλίας κατέληξε στη στήριξη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας πριν από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε το Πεκίνο.

«Το ογδόντα τοις εκατό του άνθρακα μας εξάγεται στους εταίρους μας στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα», δήλωσε ο Φιτζγκίμπον. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να εξάγουμε άνθρακα, δεν πρέπει να σταματήσουμε τις εξαγωγές- κάνουμε το σωστό εδώ στην Αυστραλία».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον είχε επίσης κατηγορήσει προηγουμένως την Κίνα ότι παράγει περισσότερες εκπομπές από ότι όλος ο OECD μαζί.

Πιο συγκεκριμένα, ως ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο, η Κίνα παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε 16 ημέρες από ότι η Αυστραλία σε ένα χρόνο.

Μια έκθεση της παγκόσμιας επιθεώρησης ενέργειας (pdf) ανέφερε ότι το 2020 η Κίνα κατασκεύαζε κατά μέσο όρο έναν μεγάλο σταθμό παραγωγής ενέργειας άνθρακα την εβδομάδα, 3πλάσιας συνολικής νέας χωρητικότητας άνθρακα σε σύγκριση με άλλες χώρες στον κόσμο μαζί.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι, από τον Φεβρουάριο, η Κίνα είχε 247 γιγαβάτ εργοστάσια άνθρακα σε ανάπτυξη – περίπου πέντε φορές τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας της Αυστραλίας.

Η προθεσμία του ΟΗΕ για το κλίμα είναι μέρος μιας νέας κατευθυντήριας γραμμής που σκοπεύει να επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών μετά από την έκθεση της IPCC του ΟΗΕ που αναφέρει ότι είναι «σαφές ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει υπερθερμάνει την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό και τη γη».

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά την έκθεση κατηγόρησε την IPCC ότι επέλεξε επιλεκτικά δεδομένα και αγνόησε μοντέλα που περιλάμβαναν τις επιδράσεις του ήλιου στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ο Μόρισον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Αυστραλία θα βάλει ως στόχο το 2050, αλλά η δέσμευση δεν θα νομοθετηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε