Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η ειδική εισηγήτρια Αναΐς Μαρέν χαρακτήρισε «καταστροφική» την κατάσταση στη Λευκορωσία ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας και ότι ολοένα χειροτερεύει.

Το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει επιδοθεί σε διωγμό της κοινωνίας των πολιτών και των τελευταίων φωνών διαφωνίας που απομένουν, τόνισε η κ. Μαρέν εχθές.

«Η κατάσταση παραμένει καταστροφική. Δυστυχώς, δεν σταματά να χειροτερεύει», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Μαρέν, «η απουσία λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τροφοδοτεί κλίμα φόβου μεταξύ των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Στον ρόλο αυτό εδώ και πέντε χρόνια, υπενθύμισε στο Συμβούλιο ότι είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια για τη «στροφή στον ολοκληρωτισμό» από πλευράς Μινσκ, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας» κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης το 2020.

Στην ετήσια έκθεσή της, η κ. Μαρέν τόνισε πως πάνω από 1.500 άνθρωποι παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι για πολιτικούς λόγους και ότι από το 2020 γίνονται κατά μέσον όρο 17 αυθαίρετες συλλήψεις καθημερινά.

«Έχω λόγους να πιστεύω ότι οι συνθήκες κράτησης είναι επίτηδες σκληρότερες για αυτούς που καταδικάζονται για πολιτικούς λόγους», καθώς και ότι κρατούνται στην απομόνωση για «ήσσονα παραπτώματα», ανέφερε.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται μόνιμο διωγμό, πρόσθεσε, με περισσότερες από 1.600 «ανεπιθύμητες οργανώσεις να διαλύονται διά της βίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανεξάρτητων συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέμεναν».

Κάτι που «αντανακλά εσκεμμένη πολιτική του κράτους με σκοπό να εκκαθαριστεί ο δημόσιος χώρος από τα τελευταία διαφωνούντα στοιχεία», συνέχισε.

Η κ. Μαρέν επισήμανε επίσης πως ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται «εξτρεμιστικές οργανώσεις», ενώ η ακαδημαϊκή ελευθερία τελεί υπό «συστηματική επίθεση».

«Ο ιδεολογικός έλεγχος και τα πειθαρχικά μέτρα περιορίζουν την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης», στηλίτευσε.

Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβάλλονται επίσης σε «ιδεολογικό έλεγχο», με τα παιδιά να «αποθαρρύνονται να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις» και να υφίστανται «απειλές και συνέπειες» αν έχουν αποκλίνουσες γνώμες.

Προσφέρθηκε στη Λευκορωσία ο λόγος στο βήμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να απαντήσει, αλλά δεν ήταν παρών κάποιος αντιπρόσωπός της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε