Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Στρατιώτες στέκονται δίπλα σε στρατιωτικά οχήματα καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται για να διαμαρτυρηθεί κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στη Γιανγκόν της Βιρμανίας, στις 15 Φεβρουαρίου 2021. (Stringer/Reuters)

Ο ΟΗΕ «βαθιά προβληματισμένος» από την απόφαση του στρατού της Βιρμανίας να εκτελέσει ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας

Ο στρατός της Βιρμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην εκτέλεση δύο ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας που καταδικάστηκαν για προδοσία και τρομοκρατία, προκαλώντας την κατακραυγή ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο βετεράνος ακτιβιστής της δημοκρατίας Κιάου Μιν Γιου, καθώς και ο Φίο Ζεγιάρ Τάου, πρώην νομοθέτης του κόμματος Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) του οποίου ηγείται η καθαιρεθείσα Αούνγκ Σαν Σου Κι, καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο τον Ιανουάριο.

Η στρατιωτική χούντα εκδίωξε το εκλεγμένο NLD τον Φεβρουάριο του 2021, προκαλώντας εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη Βιρμανία, γνωστή και ως Μιανμάρ.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας δήλωσε ότι ο Κιάου και ο Φιό είχαν ασκήσει έφεση κατά των θανατικών τους ποινών, αλλά απορρίφθηκαν. Ο στρατός δεν έκανε καμία αναφορά στην ημερομηνία εκτέλεσης, ανέφερε το Reuters.

Δεν είναι επίσης σαφές αν οι δύο ακτιβιστές αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν και τι δήλωσαν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η απόφαση του στρατού να εκτελέσει τους δύο ακτιβιστές συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου».

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι από την απόφαση του στρατού της Μιανμάρ να προχωρήσει στην εκτέλεση δύο ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, αφού τους επιβλήθηκαν θανατικές ποινές», δήλωσε ο Ντουζάρικ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τον στρατό να «αποσύρει όλες τις κατηγορίες κατά των συλληφθέντων με κατηγορίες που σχετίζονται με την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους και για την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ».

«Ο γενικός γραμματέας θεωρεί ότι η θανατική ποινή δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή. Η κατάργησή της είναι αναγκαία και επιθυμητή για την ενίσχυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την προοδευτική ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ντουζάρικ.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η κίνηση της στρατιωτικής χούντας να εκτελέσει δύο εξέχοντες πολιτικούς ηγέτες «θα είναι σαν να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά της λαϊκής αντι-στρατιωτικής αντίστασης στη χώρα».

«Εάν η Μιανμάρ προχωρήσει στην εκτέλεση δύο πολιτικών ακτιβιστών υψηλού προφίλ, θα οδηγήσει επίσης σε παγκόσμια καταδίκη και θα εδραιώσει τη φήμη της χούντας ως μία από τις χειρότερες των χειρότερων καταπατητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ασία», ανέφερε ο Ρόμπερτσον σε tweet.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία.

Ο στρατός απελευθέρωσε περισσότερους από 1.600 κρατούμενους στις 17 Απριλίου, μεταξύ των οποίων 42 κρατούμενους αλλοδαπούς, στο πλαίσιο της αμνηστίας για τον εορτασμό του βουδιστικού νέου έτους της χώρας. Αλλά οι πολιτικοί κρατούμενοι δεν ήταν μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν.

Σύμφωνα με την Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα την Ταϊλάνδη, οι 1.619 κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα της συνολικής κράτησης από τη χούντα 10.238 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της Σου Κι.

Από το σύνολο των κρατουμένων, η AAPP δήλωσε ότι 59 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Περίπου 1.976 άτομα διαφεύγουν των ενταλμάτων σύλληψης, ενώ άλλοι 120 καταδικάστηκαν ερήμην, με 41 από αυτούς να καταδικάζονται σε θάνατο.

«Οι ακριβείς ταυτότητες και ο συνολικός αριθμός μένει να επαληθευτούν, αλλά θα συνεχίσουμε να επιβεβαιώνουμε τους πρόσφατα αποφυλακισθέντες», δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων.

Της Aldgra Fredly

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε