Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο ιδρυτής του ομίλου Alibaba, Τζακ Μα, φτάνει στη σύνοδο κορυφής Tech for Good στο Παρίσι στις 15 Μαΐου 2019. (Thibault Camus/AP Photo)

Ο όμιλος Ant Group της Κίνας λέει ότι ο ιδρυτής Τζακ Μα θα παραδώσει τα ηνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα θα παραδώσει τα ηνία της Ant Group, του κορυφαίου κινεζικού παρόχου χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που ίδρυσε.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Παρασκευή, η Ant Group ανέφερε ότι μετά την αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας, «κανένας μέτοχος, μόνος του ή με άλλα μέρη» δεν θα έχει «τον έλεγχο της Ant Group». Η εταιρεία είναι θυγατρική του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, τον οποίο επίσης ίδρυσε ο Μα.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί άλλες προσπάθειες κατά τη διάρκεια των ετών από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) να περιορίσει τον Μα και τον τεχνολογικό τομέα της χώρας ευρύτερα. Πριν από δύο χρόνια, ο άλλοτε υψηλού προφίλ Μα εξαφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το προσκήνιο για 2,5 μήνες μετά από κριτική που άσκησε στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας.

Το καθεστώς ανάγκασε ταυτόχρονα και την Ant Group να ματαιώσει μια πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή που θα συγκέντρωνε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της.

«Η αποχώρηση του Τζακ Μα από την Ant Financial, μια εταιρεία που ίδρυσε, δείχνει την αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας να μειώσει την επιρροή των μεγάλων ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε ο Άντριου Κόλιερ, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research.

«Η τάση αυτή θα συνεχίσει τη διάβρωση των πιο παραγωγικών τμημάτων της κινεζικής οικονομίας».

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε