Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει στο έθνος μέσω του smartphone του στο κέντρο του Κιέβου, Ουκρανία, στις 26 Φεβρουαρίου 2022. (Γραφείο Τύπου του Ουκρανού Προέδρου μέσω AP)

Ο Ουκρανός πρόεδρος απορρίπτει την προσφορά των ΗΠΑ για εκκένωση: «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι κούρσα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέρριψε την προσφορά εκκένωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παραμένει στη χώρα του καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο έδαφος, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι στις 26 Φεβρουαρίου.

«Η μάχη είναι εδώ, χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μια κούρσα», ανέφερε ο Ζελένσκι σε δήλωσή του.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Ζελένσκι μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «επαίνεσε τις γενναίες ενέργειες του ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για να υπερασπιστεί τη χώρα του» και «μετέφερε τη συνεχιζόμενη οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειές μας να συσπειρώσουμε άλλες χώρες να παράσχουν παρόμοια βοήθεια».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται επίσης να έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι μίλησε στους Ουκρανούς ενώ βρισκόταν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, το Σάββατο, καθώς ξέσπασαν μάχες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

«Καλημέρα Ουκρανοί. Μην πιστεύετε τις ψεύτικες ειδήσεις. Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα μας. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Τα όπλα μας είναι η δύναμή μας. Αυτή είναι η γη μας. Η χώρα μας. Τα παιδιά μας. Θα τα προστατεύσουμε όλα», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο, το οποίο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έκτοτε εκτυλίσσονται μάχες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε από τους Ουκρανούς να αφοπλιστούν και να ανατρέψουν τον Ζελένσκι.

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε ο Ζελένσκι σε ένα ξεχωριστό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνησή του νωρίς το Σάββατο.

Εκτός όμως από τις χερσαίες μάχες, οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές σε τμήματα της πόλης και άφησαν νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες και πολίτες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μοιράστηκε μια φωτογραφία μιας πολυκατοικίας που υπέστη ζημιές από μια επίθεση, γράφοντας ότι «το Κίεβο, η υπέροχη, ειρηνική μας πόλη, επέζησε άλλη μια νύχτα υπό τις επιθέσεις των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, των πυραύλων».

Ουκρανοί στρατιωτικοί στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 26 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

 

«Ένας από αυτούς χτύπησε ένα διαμέρισμα κατοικιών στο Κίεβο. Απαιτώ από τον κόσμο: πλήρη απομόνωση της Ρωσίας, απέλαση πρεσβευτών, εμπάργκο πετρελαίου, καταστροφή της οικονομίας της. Σταματήστε τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου!» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν εξωτερικά στρατεύματα που να βοηθούν τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παράσχει όπλα και άλλες μορφές βοήθειας.

«Συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. «Θα είμαι πολύ σαφής εδώ, θα παράσχουμε πρόσθετη βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Θα το κάνουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι ακόμη υπό επεξεργασία».

Ο Ζελένσκι πιέζει το ΝΑΤΟ για το αν η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί, αλλά «κανείς δεν απαντά», είπε σε πρόσφατο βίντεο. «Αλλά δεν φοβόμαστε , δεν φοβόμαστε τίποτα. Δεν φοβόμαστε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, δεν φοβόμαστε τη Ρωσία», είπε.

Το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε την Παρασκευή τη Δύναμη Αντίδρασής του για πρώτη φορά στην ιστορία του.

«Αναπτύξαμε αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ», ανέφερε η συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει μέλη που γειτονεύουν με την Ουκρανία, σε δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, μια επίθεση εναντίον ενός από τα μέλη θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι εισέβαλαν στην Ουκρανία εν μέρει επειδή η πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ δεν αποκλείστηκε από τους Ουκρανούς ηγέτες ή τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε μετά την εισβολή ότι η κίνηση αυτή άλλαξε τη συζήτηση για το αν η Φινλανδία θα πρέπει να ενταχθεί, προκαλώντας την Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλούσε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε