Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς συμμετέχει σε συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ στο Πεκίνο στις 15 Ιουνίου 2023. (Jade Gao/Pool Photo μέσω AP)

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Αμπάς ολοκληρώνει το ταξίδι του στην Κίνα με την υποστήριξη της καταπίεσης των μουσουλμανικών μειονοτήτων από το Πεκίνο

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κίνα την Παρασκευή, αφού ζήτησε οικονομική βοήθεια και εξέφρασε την υποστήριξή του στην κατασταλτική πολιτική του Πεκίνου έναντι των μουσουλμανικών μειονοτήτων στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του, ο Αμπάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ. Οι ηγέτες εξέδωσαν στη συνέχεια κοινή δήλωση με την οποία επιδοκιμάζουν τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του Πεκίνου και αποκηρύσσουν τις δυτικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη δήλωση, η Παλαιστινιακή Αρχή ανέφερε ότι τα ζητήματα σχετικά με την πολιτική του ΚΚΚ έναντι των μουσουλμάνων στη Σιντζιάνγκ «δεν έχουν καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποσκοπούν στην εξάλειψη του εξτρεμισμού και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του αυτονομισμού».

Αυτό απηχεί την κινεζική προπαγάνδα γύρω από την κράτηση περισσότερων από 1 εκατομμύριο Ουιγούρων, Καζάκων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε κέντρα κράτησης που μοιάζουν με φυλακές, με ελάχιστη ή καθόλου νομική βάση -συχνά μόνο και μόνο επειδή κάποιος συγγενής τους σπουδάζει στο εξωτερικό ή επειδή κατεβάζουν το Κοράνι στα τηλέφωνά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών, το ΚΚΚ έχει κρατήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες εθνοτικές μειονότητες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σιντζιάνγκ, όπου υποβάλλονται σε βασανιστήρια, βιασμούς, καταναγκαστική εργασία και πολιτική κατήχηση από το ΚΚΚ.

Το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε την καταπίεση των Ουιγούρων από το ΚΚΚ ως γενοκτονία. Η δήλωση αυτή επαναλήφθηκε αργότερα από σχεδόν δώδεκα κοινοβούλια, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Το ΚΚΚ λέει ότι το ευρέως τεκμηριωμένο σύμπλεγμα των αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων προοριζόταν για την εκκαθάριση του ριζοσπαστισμού που διαδίδεται μέσω του διαδικτύου και την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης – και τώρα έχουν κλείσει. Οι επικριτές λένε ότι πολλά έχουν μετατραπεί σε φυλακές.

Το ΚΚΚ έχει κάνει μια λυσσαλέα εκστρατεία για να αντιμετωπίσει την εξωτερική κριτική, και στον ανταγωνισμό για πόρους και αγορές, τα αραβικά κράτη δεν έχουν σχεδόν ποτέ εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων από το Πεκίνο.

 

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε